CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak:

"Turizmdeki temel sorun, Türkiye'nin bozulan imajıdır. 2017 ve sonraki yılların kaybedilmemesi için Türkiye'nin bozulan imajının acilen düzeltilmesi gerekiyor. Bunun yolu da olağanüstü hal değil, ortak akıl ve uzlaşmadır"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, "Turizmdeki temel sorun, Türkiye'nin bozulan imajıdır. 2017 ve sonraki yılların kaybedilmemesi için Türkiye'nin bozulan imajının acilen düzeltilmesi gerekiyor. Bunun yolu da olağanüstü hal değil, ortak akıl ve uzlaşmadır." değerlendirmesinde bulundu.

Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Orta Vadeli Program'da (2017-2019) yer verilen turizm geliri hedeflerini anımsatarak, iki yıl önce hazırlanan 2015-2017 Orta Vadeli Program'da 2016 yılı için turizm geliri hedefinin 33,5 milyar dolar olarak belirlendiğini, yeni açıklanan Orta Vadeli Program'da ise hedeflerde büyük düşüş öngörüldüğünü savundu.

Önümüzdeki üç yılı kapsayan Orta Vadeli Program'ın, turizmde "İflasın karnesi" niteliğinde olduğunu vurgulayan Budak, "Son üç yılda belirlenen hedeflerin hiçbiri tutmamış. İki yıl önce '2016'da 33,5, 2017'de 35,5 milyar dolar turizm geliri elde edeceğiz' diyenler, şimdi 2016 için 18,6 milyar dolar, 2017 için 23,5, 2018 için 27, 2019 için ise 27,7 milyar dolar hedefi koyuyor. Bu tablo, uyarıların dinlenmemesinin, rehavetin, turizmi ve dünyayı okuyamamanın sonucudur." ifadesini kullandı.

Budak, iç ve dış politikada büyük hataların faturasını, Antalya, İstanbul, Muğla, Kapadokya'daki turizmciler ile turizm emekçileri, esnaf ve üreticinin ödediğini belirtti.

Türkiye'nin turizmde 30-35 yılda büyük özveriyle önemli bir noktaya geldiğine işaret eden Budak, Orta Vadeli Program'daki hedeflerin "Geriye gidiş" anlamı taşıdığını öne sürdü.

- "Turizmde gerileme dönemine girildiğinin göstergesi"

Turizmde, 2016 yılı için öngörülen 18,6 milyar dolarlık gelir hedefinin, 2009 yılındaki gelir düzeyine karşılık geldiğini savunan Budak, turizmde, 2009 yılı gelir düzeyine dönülmesinin ve gelecek yıllar için de 2013-2014 yıllarında ulaşılan 27 milyar dolarlık gelir hedeflerinin konmasının, turizmde gerileme dönemine girildiğinin göstergesi olduğunu iddia etti.

Turizm sektörünün, 1990'lı yıllardan bu yana sürekli büyüme gösterdiğini vurgulayan Budak, şunları kaydetti:

"Yeni istihdam yaratan turizm sektörü 2015'te durmuştu, 2016'da çöktü. AK Parti'nin öngörüsüne göre de 2019'a kadar bir büyüme olmayacak. Şu anda var olan ve tam olarak kullanamadığımız turizm kapasitesi büyük ölçüde boş kalacak. Bu da 'turizm yatırımları duracak, hatta tamamlanmış yatırımlar hizmete açılmayacak ve iflaslar olacak' demektir. Gelecek adına karanlık bir tablo var."

- "Turizm, barış sektörüdür"

CHP olarak turizmi milli bir konu olarak gördüklerini ifade eden Budak, bu konuda her zaman pozitif katkı yapmaya çalıştıklarını, bu tutumlarını sürdüreceklerini aktardı.

Turizmdeki temel sorunu, "Türkiye'nin bozulan imajı"nın oluşturduğunu değerlendiren Budak, şu görüşlerini paylaştı:

"2017 ve sonraki yılların kaybedilmemesi için Türkiye'nin bozulan imajının acilen düzeltilmesi gerekiyor. Bunun yolu da olağanüstü hal değil, ortak akıl ve uzlaşmadır. Turizm, barış sektörüdür. Türkiye'nin bu mesajı dünyaya vermesi gerekir. Bunun için ülkeyi yönetenler şiddet ve nefret diline acilen son vermelidir. Demokrasiye, hukuka, özgürlüklere, adalete, adil yargılama hakkına acilen dönülmesi gerekiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :