CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

"Sütün önemi topluma anlatılmalı, süt içme alışkanlığı yaygınlaştırılmalı"

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, dünyada kişi başına yıllık 70 ile 100 litre süt tüketildiğini, Türkiye'de ise bu rakamın 24 litre olduğunu belirterek, süt içme alışkanlığının yaygınlaştırılmasını istedi.

Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, hükümetin, Türkiye'yi ithalata bağımlı ülke haline getirdiğini, süt ve et meselesini çözemediğini savundu.

Sarıbal, dünyada son 5 yıldır gıda fiyatları düşerken Türkiye'de yüzde 50 arttığını ifade etti.

Hükümetin, kırmızı et sorununu çözmek ve üretimi artırmak için 360 bin üreticiye 9 milyar lira aktardığını belirten Sarıbal, ancak bu sorunun çözülmediğini öne sürdü.

Sarıbal, 1 Temmuz 2014 itibariyle süt fiyatının 1,15 kuruş olarak açıklandığını, bugün süt fiyatının 80 kuruşa düştüğüne işaret ederek, "Et ve Süt Kurulu devreye girdi, 1,15 kuruştan alınması için sorumluluk üstlendi, 600 bin ton süt alacağını söyledi. 18,6 milyon süt üretimini ve baharda daha da fazla olacağını düşünürsek, 600 bin ton süt yaşanan sorunu çözemeyecek." dedi.

Küçük üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Sarıbal, süt üretimini artırıp tüketilemediği takdirde kaosla karşı karşıya kalınacağını iddia etti. Sarıbal, yapılan desteklerin yüzde 50'sini yüzde 5'lik bir kesimin aldığını belirterek, desteklemelerin adaletsiz olarak verildiğini savundu.

Dünyada kişi başına yıllık 70 ile 100 litre süt tüketimi bulunduğunu dile getiren Sarıbal, Türkiye'de ise 24 litre olduğuna dikkati çekti. Sarıbal, sütün öneminin topluma anlatılması, süt içme alışkanlığının yaygınlaştırılması, süt tüketiminin en az 70 litreye çıkarılması, okul sütü projesinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Sarıbal, dengeli ve sağlıklı beslenme için süt içiminin artırılmasını istedi.

Sarıbal, yem fiyatlarında KDV'nin düşürüldüğünü ancak çiftçiye yansımadığını ileri sürdü.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler