CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal:

"(CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde Cumhurbaşkanlığı için bir isim önerip önermeyeceğine ilişkin) Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi aslında bütünüyle sorunlu bir sistem. İsimden çok bu sisteme karşı nasıl bir mücadele verilecek, bu konuşulmal

TBMM (AA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşmede Cumhurbaşkanı adayı için bir isim önerip önermeyeceğine ilişkin, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi aslında bütünüyle sorunlu bir sistem. İsimden çok bu sisteme karşı nasıl bir mücadele verilecek, bu konuşulmalı." dedi.

Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla avukatların gününü kutladı ve yargıya bağımsızlık, savunmaya özgürlük istediklerini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2017 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın, bir önceki yıla göre yüzde 7,4 büyüdüğünü dile getiren Sarıbal, bu rakamın son dört yılın en yüksek büyümesi anlamına geldiğini bildirdi.

Büyümenin işsizlik sorununu çözmediğini ifade eden Sarıbal, "Geçen yıl işsiz sayısı 124 bin kişi artarak 3 milyon 454 bin kişiye ulaştı. Yüksek büyüme oranına rağmen işsizlik oranı yüzde 10,9 olarak gerçekleşti." diye konuştu.

TÜİK'e göre 2017 yılında tarım katma değerinin bir önceki yıla göre yüzde 4,7 büyüdüğüne dikkati çeken Sarıbal, "Çiftçi sayısı azalıyor, tarım toprakları küçülüyor, üretim yerinde sayıyor, ithalat rekorlar kırıyor ama tarım büyüyor. İşin doğrusu büyüyen tarım değil, yandaş ithalat lobileri ve uluslararası tarım şirketleridir." değerlendirmesinde bulundu.

Bir gazetecinin, "Bugün Genel Başkanınız Kılıçdaroğlu ile yapacağınız görüşmede Cumhurbaşkanı için bir isim önerecek misiniz?" sorusuna Sarıbal, kendisinin öğleden sonra görüşmeye katılacağını belirtti. Cumhurbaşkanı adayı konusunda herhangi bir isim sunmayacağını aktaran Sarıbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi aslında bütünüyle sorunlu bir sistem. İsimden çok bu sisteme karşı nasıl bir mücadele verilecek, bu konuşulmalı. Sol anlayışı, bu ülkedeki yurtseverlik, özgürlük, demokrasi, üretim, kalkınma modeli üzerinden eğitim, sağlık, işsizlik, yoksulluğun giderilmesi meselesi üzerinden birçok yapıyla yan yana gelip, çok net bir şekilde bu ülkenin geleceğini inşa edebilecek bir yol olarak görüyorum."

"Bu çizdiğiniz profil genel başkanınıza işaret ediyor mu?" sorusuna ise Sarıbal, "Bu genel bir ifadedir ama genel başkanımızı da ifade edebilir, son kararı genel başkanımız verecektir." karşılığını verdi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler