Cezayir'de tartışmalı eğitim reformu

Cezayir'de tartışmalı eğitim reformu

Ülkede fen bilimleri dersinin Fransızca okutulması, ulusal kimlik meselesine dönüştü

ANKARA (AA) - Cezayir Milli Eğitim Bakanı Nouria Bengheberit, ülkede fen bilimleri dersinin Fransızca okutulması reformuna yönelik eleştirileri yersiz bulduğunu açıkladı.

Bengheberit, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Tizi-Uzu vilayetinde, fen bilimleri dersinin Fransızca okutulmasını öngören eğitim reformunun pragmatik bir düşünceden yola çıkılarak yapıldığını vurgulayarak, reformu ulusal kimlik meselesine dönüştüren çevreleri eleştirdi.

Cezayirli Bakan, "Fransızca, Cezayir'de en çok konuşulan ikinci dil. Tabii ki bu eğitimin İngilizceden ziyade Fransızca okutulması gerekir." dedi.

Reforma karşı çıkanlar, bunun Cezayir'in egemenliğine bir saldırı niteliği taşıdığını, dilin bir ülkenin milli kimliğini yansıtan en önemli unsur olduğunu savunuyor.

Cezayir'de Arapça resmi dil olmasına rağmen üniversitelerde fen fakültelerinde dersler Fransızca okutuluyor. İlk ve orta öğretimde fen bilimleri dersleri Arapça.

Eğitim Bakanlığı, üniversitede fen bölümlerini seçen öğrencilerin mağdur olmaması için böyle bir uygulamaya başvurulduğunu açıklamıştı.

Cezayir'de Fransızcanın yaygınlaşmasıyla Arapça, hayatta kalma savaşı veriyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :