Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Estonya'da

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Estonya'da

Bakan Özhaseki:- "Özgün koşullarımız çeşitli konferans kararlarıyla tanınmış olmasına rağmen Yeşil İklim Fonu ve teknoloji desteklerine erişmeye yönelik haklı beklentilerimizin henüz karşılanmamış olması nedeniyle Paris Anlaşması'na taraf olma hususunda d

TALLİNN (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle Paris Anlaşması'na taraf olma konusunun değerlendirildiğini söyledi.

Bakan Özhaseki, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yürüten Estonya'nın Tallinn kentinde yapılan AB Çevre Bakanları Gayri Resmi Toplantısı'nın bugünkü oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına verdiği önemin göstergesi olarak Paris Anlaşması'na ilk imza atan ülkelerden biri olduğunu dile getirdi.

Bu çerçevede 2030 yılına kadar sera gazı salınımının yüzde 21'e kadar azaltılması hedefini ortaya koyduklarını anımsatan Özhaseki, "Ancak özgün koşullarımız çeşitli konferans kararlarıyla tanınmış olmasına rağmen Yeşil İklim Fonu ve teknoloji desteklerine erişmeye yönelik haklı beklentilerimizin henüz karşılanmamış olması nedeniyle Paris Anlaşması'na taraf olma hususunda değerlendirme aşamasındayız." dedi.

Bakan Özhaseki, "Kişi başına düşen milli geliri ülkemizden çok daha yüksek olan ve kişi başına düşen emisyonları ülkemizin üstünde olan çok sayıda ek dışı ülke bulunmaktadır. G20 ülkelerinden 9 tanesi ek dışıdır." ifadesini kullandı.

Özhaseki, ABD'nin Paris Anlaşması'dan çekileceğini açıklamasıyla başlayan güncel politik gelişmelerin Türkiye'nin müzakere pozisyonunu etkilemeyeceğini bildirdi.

Türkiye'nin etrafının "ateş çemberi" olduğuna işaret eden Özhaseki, "Son birkaç yılda sadece Suriye'den 3 milyon mülteci aldık. Onlar için 30 milyar dolardan fazla harcama yaptık. DEAŞ ile fiili olarak savaşan tek ülke de biziz. Bunca sıkıntılarla uğraşırken bir kez daha vurgulamak isterim ki 2020 sonrasında Türkiye'nin uluslararası finans ve teknoloji desteklerine ve özellikle Yeşil İklim Fonu'na erişim talebi haklı bir taleptir. Bunu adil olarak değerlendirmek gerekir." diye konuştu.

21 yıl büyükşehir belediye başkanlığı yaptığını, aynı zamanda 7 yıl tarihi kentler birliği başkanlığını üstlendiğini anlatan Özhaseki, "Kendi şehrimde tüm su borularını yenilediğim gibi kanalizasyon hatlarını da bitirdim. İleri biyolojik arıtma tesisi yaptım. Katı atık tesisini yapan kişi oldum. Buralardan da elektrik, gaz üretiyorum, gübre yapıyoruz. Bütün bunları bire bir yaşadım zamanında. Yani çevreyle ilgili mücadeleyi bizzat sahada, tabanda veren birisiyim. Gerekliliğine de yürekten inanıyorum." dedi.

Özhaseki, dün gerçekleştirilen oturumlarda ele alınan eko-yenilik, döngüsel ekonomi ve inovasyon gibi kavramları önemsediğini de kaydetti.

Oturumun ardından Estonya İslam Merkezine geçen Özhaseki, burada cuma namazını kıldıktan sonra cemaatle sohbet etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler