Çetnik lider Seselj hakkındaki beraat kararı

Çetnik lider Seselj hakkındaki beraat kararı

Sırbistan'da hükümet, Lahey'deki mahkemenin Seselj hakkındaki kararını görüştü- Başbakan Vucic: - "Bizim sorunumuz onun (Seselj) politikasıyla ve bunun mahkemenin kararıyla ilgisi yok. Onun politikasına sert bir şekilde karşı çıkacağız"

BELGRAD (AA) - Sırbistan hükümeti, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin, savaş suçu ve insanlığa karşı suçtan yargılanan Çetnik lider Vojislav Seselj hakkındaki beraat kararını olağanüstü toplantıda ele aldı.

Başbakan Aleksandar Vucic, Hükümet Binasındaki toplantının ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin siyasi, ekonomik ve ahlaki anlamda yol ayrımında bulunduğunu belirterek, savaşlarla, kötü özelleştirmelerle, yolsuzluklarla yenilen yılların ardından Sırbistan'ın bölgedeki ve dünyadaki itibarını kazandırmayı başardıklarını ifade etti.

Çetnik lider Vojislav Seselj'in savunduğu "Büyük Sırbistan" ideolojisinin, geleceğin politikası olmadığını vurgulayan Vucic, Lahey'deki mahkemenin siyasi bir rolü bulunduğunu savundu.

Vucic, Lahey'deki mahkemenin kuruluş amaçlarından birinin eski Yugoslavya topraklarındaki halklar arasında barışı sağlamak olduğunu ifade ederek, mahkemenin bunu yerine getiremediğini ileri sürdü.

Ülke olarak her zaman geleceğe baktıklarını ve Boşnaklarla diyalog yanlısı olduklarını söyleyen Vucic, "Ancak bu gelecekte kesinlikle Sırp halkına karşı bir intikam politikası güdülmemeli. Birer ortak, dost gibi konuşmalıyız." dedi.

- "Seselj'in politikasına karşı çıkacağız"

Başbakan Başbakan Aleksandar Vucic, Seselj hakkındaki beraat kararına ilişkin, "En başından beri anlamsız siyasi bir süreçti" ifadesini kullanarak, şöyle dedi:

"Eğer karar duruşmasından 25 gün önce mahkemenin talimatı gereği Seselj'i iade etseydik, hakkında beraat kararı bugün hepimiz için utanç verici olurdu. Sırbistan hükümeti Seselj'i Lahey'e iade ediyor, onlar da 20-25 gün sonra geri gönderiyor. Hükümetimizin Sırbistan'ın onurunu, vatandaşlarını, Seselj'in onurunu ve kanunlarını korumuş olmasından dolayı gurur duyuyorum."

Seselj'e karşı bireysel olarak hiçbir düşmanlığının olmadığını onun politikasıyla sorunu bulunduğunu ifade eden Vucic, "Bizim sorunumuz onun politikasıyla ve bunun mahkemenin kararıyla ilgisi yok. Onun politikasına sert bir şekilde karşı çıkacağız. Onun politikasının Sırbistan'ı geçmişe ittiğini, istikrarsızlığa sürüklediğini düşünüyorum." diye konuştu.

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi bünyesindeki Hakimler Konseyi, dünkü karar duruşmasında, 1991-1993 yıllarında Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da Sırp olmayan halklara yönelik "insanlığa karşı suç" ve "savaş suçu" işlediği iddia edilen Seselj'in suçsuz olduğuna hükmetti.

Hakimler Konseyi, Seselj'in iddianamedeki suçları işlediğine dair yeterli delil bulunmamasını gerekçe göstererek, Çetnik lider hakkında beraat kararı verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :