Çelik-Margallo ortak basın toplantısı

Çelik-Margallo ortak basın toplantısı

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo: "Türkiye'nin insanlık adına yaptığı gayretleri çok iyi görmekteyiz ve bu konuda da Türkiye'nin yanında olmak isteriz. Söz verilen paraların gönderilmesinde bürokrasiden ötürü bazı gecikmeler var ama Türkiye'nin bunu anla

ANKARA (AA) - İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, Türkiye'nin insanlık adına yaptığı gayretleri çok iyi gördüklerini ve bu konuda yanında olmak istediklerini belirterek, "Söz verilen paraların gönderilmesinde bürokrasiden ötürü bazı gecikmeler var ama Türkiye'nin bunu anlayışla karşılamasını rica ediyoruz. Hepimizin problemini Türkiye'nin bir şekilde çözmekte olduğunun farkındayız." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Margallo, AB Bakanlığında bir araya gelmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo, Türkiye ile İspanya'nın sadece güvenlik ve terörizm alanında değil, aynı zamanda ticari konularda da birer müttefik olarak birlikte çalıştıklarını söyledi.

İkili ilişkilerinin yanı sıra dünyanın birçok yerinde ortak çalışmalar da yürüttüklerini dile getiren Jose Manuel Garcia-Margallo, bundan sonra da Türk ve İspanyol şirketlerinin Afrika, Latin Amerika ve birçok yerde ortak yatırım yapmaları için adım atacaklarını anlattı.

Libya’da petrol çıkarma alanında önemli bir İspanyol şirketin çalıştığı bilgisini veren konuk bakan, Türk şirketlerinin de kendilerine destek çıkabileceğini vurguladı.

Margallo, Türkiye ziyaretinin ana sebebinin 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından ülkesinin dayanışmasını göstermek olduğunun altını çizdi.

İspanya'da 23 Şubat 1981'de Meclis'e saldırıldığında 15 saatten fazla mahsur kaldığını aktaran İspanya Dışişleri Bakanı Margallo, "İspanya da Türkiye gibi terörizmden hem içerde hem de dışarda çok muzdarip oldu." diye konuştu.

- "Türkiye'nin yanında olmak isteriz"

İspanya'nın her zaman Türkiye'nin AB'ye girmesini desteklediğini anlatan Jose Manuel Garcia-Margallo, şöyle devam etti:

"23'üncü ve 24'üncü fasılların bir an önce açılmasını ve bunların çok hızlı bir şekilde bitirilmesini destekliyoruz. Göçle ilgili AB ile Türkiye bir anlaşma imzaladı. Bu çok önemli bir anlaşmaydı, çünkü bunlarla insan hayatını kurtaracaktık. Türkiye'nin insanlık adına yaptığı gayretleri çok iyi görmekteyiz ve bu konuda da Türkiye'nin yanında olmak isteriz. Söz verilen paraların gönderilmesinde bürokrasiden ötürü bazı gecikmeler var ama Türkiye'nin bunu anlayışla karşılamasını ümit ediyoruz. Hepimizin problemini Türkiye'nin bir şekilde çözmekte olduğunun farkındayız.

Türkiye'ye finansman yardımı ve aynı zamanda vize serbestliği de olacaktı. Evet, bazı zorluklar var bu maddelerin bazılarını yapmamızda. Özellikle dünkü saldırıdan sonra bazı terörizme karşı mücadele kanunlarının değişmesi gerektiğini düşünüyoruz."

- "Terör saldırıları için ayrı bir mahkeme oluşturulmalı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sabah saatlerinde yaptıkları görüşmelerinde kendisine, bu tür saldırıların yargılanabileceği bir mahkemenin oluşturulabileceğini söylediğini dile getiren Margallo, "Başka mahkemelerin terörizmle ilgili cezaları vermesi gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

İspanya Dışişleri Bakanı Margallo, İspanya'nın da Türkiye gibi DAEŞ'e karşı koalisyonda, Irak'ta ve aynı zamanda insani yardıma katkı konularında varlık gösterdiğini söyledi.

- "Medeniyetler İttifakı'na biz de önem veriyoruz"

Türkiye ve İspanya'nın birlikte oluşturduğu Medeniyetler İttifakı'nın kendilerinin de önem verdiği bir girişim olduğunun altını çizen Jose Manuel Garcia-Margallo, diyalog, ortaklaşa kültür ve din anlayışı için bu tür girişimlerin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Konuk bakan, Birleşmiş Milletler'in yeni genel sekreterinin göreve başladığında bu konu için özel birisini atamasını talep edeceğini de sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :