Çelik-Avramopulos ortak basın toplantısı

Çelik-Avramopulos ortak basın toplantısı

AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Avramopulos: - "AB, vize serbestisi ile ilgili kazanılan ivmenin devam ettirilmesi yönündeki taahhüdünü muhafaza ediyor. Son aylarda gerçekten çok ciddi başarılar elde edildi. Elde edilen başa

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, vize serbestisi sürecine ilişkin, "Son aylarda gerçekten çok ciddi başarılar elde edildi. Elde edilen başarılara yenilerini eklemek için çaba sarf ediyoruz." dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Avramopulos heyetler arası görüşme öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Çelik ile verimli ve yapıcı bir toplantı gerçekleştireceklerine inandığını söyleyen Avramopulos, Türkiye'nin AB için kilit öneme sahip bir ortak olduğunu ifade etti. 15 Temmuz gecesinin AB'de çok derin bir şok etkisi yarattığını kaydeden Avramopulos, "Bu saldırı sadece Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, hükümete veya parlementoya yapılmış bir saldırı değildir. Bu Türk toplumuna, özgürlüğüne ve demokrasisine yapılmış bir saldırıdır." ifadesini kullandı.

"Avrupa Birliği'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve hükümetine yönelik desteğini sizlerin önünde bir kez daha yinelemek istiyorum." diyen Avramopulos, AB'nin her zaman Türkiye'deki seçilmiş kurumlara ve hükümete olan desteğini sürdüreceğini kaydetti.

Türk toplumunun darbe gecesi, demokrasinin nasıl savunulacağı dersi verdiğine işaret eden Avramopulos, Türk vatandaşlarını tebrik ettiğini dile getirdi.

- Vize serbestisi

AB'nin vize serbesti ile ilgili kazanılan ivmenin devam ettirilmesi yönündeki taahhüdünü muhafaza ettiğini söyleyen Avramopulos, "Son aylarda gerçekten çok ciddi başarılar elde edildi. Elde edilen başarılara yenilerini eklemek için çaba sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İlerlemeye rağmen hala birkaç hususun kaldığını hatırlatan Avramopulos, "AB, Türkiye'ye geriye kalan konularda yardımcı olmak konusunda istekli." diye konuştu.

Türkiye'nin ve AB'nin terör karşısında benzer tehditlerle baş başa kaldığını ifade eden Avramopulos, "Ancak elimizdeki gücü ve bu konudaki yaklaşımlarımızı birleştirerek, beraber hareket ederek, ortak düşmanımıza karşı daha güçlü bir şekilde mücadele edebiliriz." dedi.

AB ve Türkiye'nin hem geri kabul hem iade hem yeniden yerleştirme konularını kapsayacak şekilde eşit derecede üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini belirten Avramopulos, "Türkiye halihazırda çok şey gerçekleştirdi. Geriye sadece maratonda koşacağımız son bir kilometre kaldı." yorumunu yaptı.

Vize serbestisi ile ilgili çabalara iyimser baktığını ve ilerleyişten tatmin olduğunu söyleyen Avramopulos, "Benim de hayalim bu güzel ülkeye pasaportsuz, vizesiz seyahat edebilmek." diye konuştu.

Türkiye'nin 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını, bunun alkışlanması gerektiğini vurgulayan Avramopulos, AB'nin Türkiye'ye ekonomik ve politik olarak destek olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :