Cazibe Merkezleri Tanıtım Toplantısı

Cazibe Merkezleri Tanıtım Toplantısı

Kalkınma Bakanı Elvan:- "Cazibe Merkezleri Programına yatırım için 2,5 milyar lira civarında resmi başvuru var. Önümüzdeki günlerde bunun yoğun bir şeklinde artacağını düşünüyoruz. 10 bin kişiye yakın da istihdam öngörülüyor"- "Bu ayın 27'sine kadar süre

İSTANBUL (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezleri Programına yatırım için 2,5 milyar lira civarında başvuru olduğunu belirterek, “Önümüzdeki günlerde bunun yoğun bir şeklinde artacağını düşünüyoruz. 10 bin kişiye yakın da istihdam öngörülüyor." dedi.

Elvan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Cazibe Merkezleri Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, herkesin yakından takip ettiği gibi dünyanın ve bu bölgenin çok sıkıntılı bir süreç geçirdiğini belirterek, "Bir yandan, ülkelerin ekonomik ve siyasi krizlerle mücadele ettiklerine şahit olurken, diğer yandan da dünyada güç merkezlerinin batıdan doğuya doğru yer değiştirdiğini görmekteyiz." diye konuştu.

İstikrarı, güveni ve dolayısıyla yatırımları tehdit eden bu olumsuz ortamda dahi, Türkiye'nin bölgesinde de en yüksek büyüme oranına sahip olan ülkelerden biri olma konumunu sürdürdüğünü ifade eden Elvan, şunları kaydetti:

"Ekonomimizin iç ve dış şoklara karşı direnci her geçen gün artmakta, hükümetimiz iş dünyası ile el ele yatırımın ve üretimin önünü açan yeni başarılara imza atmaktadır. Küresel kriz ve piyasaların belirsizliğinin devam ettiği bu dönemde, Türkiye ekonomisinde hem kamu bütçe dengesi sağlanmış hem de her şeye rağmen yatırım yapılabilir bir ortam oluşmuştur. Ülkemizin kalkınma ve büyüme hedeflerini gerçekleştirmesi, tüm bölgelerimizin potansiyelinin en üst düzeyde değerlendirilmesi ile mümkün olabilecektir.

Bu nedenle, gelişmiş bölgelerimiz kadar yatırım ortamının görece daha az cazip olduğu, rekabet gücünün daha düşük olduğu bölgelerimizin de üretim, istihdam ve ihracata katkı vermesini sağlamak zorundayız. Bu nedenle hükümetimiz döneminde gerçekleştirilen hem ekonomik hem de sosyal alanlardaki reform ve yatırımlarla hem bölgesel ve hem de global bir güç olma yönünde emin adımlarla ilerleyen ülkemizin, özellikle doğu ve güneydoğusunu yatırımcılar için çok daha cazip hale getireceğine inancımız tamdır."

Elvan, bu çalışmaların odağında üreten ve istihdam sağlayan iş dünyasının bulunduğunu anlatarak, "Bir süredir yoğun bir şekilde hazırlığını yaptığımız, ekonomimize yeni bir ivme kazandıracak Cazibe Merkezleri Programı da iş dünyamızın potansiyeline duyduğumuz güvenin bir göstergesi." değerlendirmesinde bulundu.

11 bini aşan üyesi ile MÜSİAD'ın Türkiye'nin üretim, istihdam ve ihracatına büyük katkılar sunduğunu vurgulayan Elvan, ekonomik alandaki katkılarının yanı sıra MÜSİAD'ın toplumsal hayatta da önemli roller oynadığını, uygulamalarıyla toplumun tüm kesimleri için örnek bir eğitim, rehberlik ve danışmanlık merkezi niteliği taşıdığını, bu çerçevede MÜSİAD'ın ülkenin kalkınma çalışmalarının da önemli bir paydaşı olduğunu söyledi.

- "Tüm süreçlerde sizin yanınızda olacağız"

Bakan Elvan, hükümetler döneminde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik değişik tedbirlerin alındığını belirterek, fiziki alt yapı alanında inanılmaz yatırımların gerçekleştirildiğini kaydetti.

Ulaşım, sağlık, eğitim alt yapısı itibarıyla güçlü bir Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine kavuşulduğunu ifade eden Elvan, "Bundan sonraki süreçte ihtiyacımız olan güçlü bir sanayi altyapısı oluşturmaktır. Artık bizim ajandamızda, zihnimizde geri kalmışlık yok. Böyle bir ifadeyi Allah'ın izniyle artık kullanmayacağız. Bu bölge böyle bir tabire layık değil." dedi.

Elvan, en son uygulanan 5. ve 6. bölgede yer alan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin istifade ettiğini, ancak bunun yeterli olmadığını, eksikliklerin bulunduğunu söyledi.

Bu yeni Cazibe Merkezi Programı ile yatırımın başından sonuna kadar olan süreçte yatırımcı ile birlikte olunacağını aktaran Elvan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu yatırım kamu ve özel kesimin, yatırımcının el ele yürüdüğü bir süreç olacak. Biz yatırımcının eline bir teşvik belgesi verip, gidiniz, yatırımınızı yapınız' demenin ötesine geçiyoruz. Proje fikrinden fizibilite çalışmasına, arsa temininden bina yapımına, makina teçhizat alımından personel alımına, personel eğitiminden işletme aşamasına geçinceye kadar olan tüm süreçler devlet, hükümet, kamu olarak biz sizin yanınızda olacağız. Herhangi bir sorun ile karşılaştığınızda bu sorunu çözecek olan siz değilsiniz, biziz.

Yatırımın tüm süreçlerinde size danışmanlık, müşavirlik yapacağız, önünüze çıkan her engeli biz kaldıracağız. Dolayısıyla herhangi bir danışmanlık müessesine ihtiyacınız yok, bunu size biz vereceğiz. Bu bir paket program. Yatırımın başından sonuna kadar olan süreci destekleyen bir mekanizma öngördük. Yatırımcı, daha işin başında devletten ne kadarlık bir destek, kredi alacağını, hangi harcamaların kamu tarafından, ne kadarının kendi tarafından karşılanacağını bilecek."

Elvan, firmaların rekabet gücünü artırmak için her bir ilde her bir alt bölgede sanayi kümeleri oluşturacaklarını belirterek, "Örneğin, ayakkabı imalatı yapmak isteyenler varsa 'Şanlıurfa'ya gideceksin' diyeceğiz. 'Sağlıkla ilgili bir yatırım yapmak istiyorsanız şu ile gideceksiniz' diyeceğiz. Elbette siz il tercihini yapacaksınız ama bu ayın 27'sine kadar süre verdik, başvuruları aldıktan sonra hangi ilde hangi yatırımların yapılacağına biz karar vereceğiz. Neden? Çünkü biz o illerde bir kümelenme oluşturmak istiyoruz. Bunu oluşturmadığımız takdirde o ilde, bölgede firmaların sürdürülebilir bir faaliyet yürütmesi oldukça zor." şeklinde konuştu.

- "10 milyon liraya kadar bina yapım desteği vereceğiz"

Lütfi Elvan, bakanlık olarak sağlık endüstrisi alanında yatırım yapılacak olan ildeki üniversitelere o alanda araştırma desteği vereceklerini söyledi.

Başvurular değerlendirildikten sonra artık o iş adamlarıyla birlikte çalışacaklarını belirten Elvan, "Yatırım aşamasında herhangi bir sıkıntı ile karşılaştıysanız onu biz çözeceğiz." dedi.

Elvan, söz konusu projede genel koordinasyonu Kalkınma Bakanlığı'nın yürüteceğini, ama uygulamanın Kalkınma Bankası tarafından yapılacağını dile getirdi.

Gelen başvuruları değerlendirirken deneyimi olan firmalara öncelik verecekleri bilgisini veren Elvan, imalat sanayisinde deneyimi olan firmaların kendileri için önemli olduğunu işaret ederek, "Çünkü bizim başarmak dışında başka bir alternatifimiz yok. Bunu da başaracağız." ifadelerini kullandı.

Elvan, farklı illerde yatırımı olan firmalara öncelik vereceklerini, yüzde 30 öz kaynak şartı getirdiklerini, yatırımcının da elini taşın altına koymasını istediklerini vurguladı.

Yatırım yapmak isteyenlere bedelsiz fizibilite çalışması sunacaklarına dikkati çeken Elvan, bina yapımında yatırımcılara alternatifler sunacaklarını, 10 milyon liraya kadar bina yapım desteği vereceklerini anlattı.

-"İş dünyasında büyük talep gördük"

Bakan Elvan, yaptığı yatırımda ithal makina kullanmak isteyenlere 6 yıl vadeli faizsiz kredi vereceklerini, alınan makina ve teçhizatın da teminat olarak kabul edileceğini söyledi.

Yerli makina kullananlar için kredide vadeyi 10 yıla çıkaracaklarını belirten Elvan, "İlk 3 yıl ödemesiz, 10 yıl vade. Faizsiz krediyi alabileceksiniz ve ilave bir teminat verme problemi ile karşı karşıya kalmayacaksınız." dedi.

Elvan, üretime geçme aşamasında da alınan işletme kredisine yüzde 50'sine faiz desteği vereceklerini dile getirdi.

Bununla birlikte, henüz Bakanlar Kurulu kararı çıkmamakla birlikte, kamunun ihtiyaç duyduğu bazı ürünlerde kamu alım garantisi de verme imkanı olacaklarını anlatan Elvan, "Ama işin başında, yatırım aşamasında bir alım garantisi verme durumumuz söz konusu değil." diye konuştu.

Elvan, Cazibe Merkezi Programı'nı açıkladıktan sonra iş dünyasında büyük talep gördüklerinin altını çizdi.

İmalat sanayi dışında destek verdikleri 2 alanın daha olduğunu anımsatan Elvan, bunların veri ve çağrı merkezleri alanları olduğunu, başka bir alana destek vermeyeceklerini bildirdi.

-"Kısa süre içerisinde arsa ile ilgili problemleri de çözeceğiz"

Elvan, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında şimdiye kadar bölgeye gelip araştırma yapanların olup olmadığının sorulması üzerine Elvan, "Var. Hafta sonu Şanlıurfa'daydım. Şanlıurfa'da bir Alman firmasının yetkilileri ile görüştüm. Yatırım için gelmişler. Kendilerine bilgi verdik. Diğer illerimize yönelik de, özellikle İstanbul'dan, Ankara'dan, Kocaeli'de bu bölgelere gidip, bölgeleri inceleyen yatırımcılarımız var. Yoğun bir talep olduğunu ifade edebilirim. Temel olarak arsa teminine yönelik şu an itibariyle bir sıkıntımız söz konusu. Ama bunu giderme doğrultusunda da çalışmalarımıza başladık. Kısa süre içerisinde arsa ile ilgili problemleri de çözeceğiz. Bazı illerimizdeki OSB'ler dolu. Yeni arsa üretmemiz gerekiyor. Bununla ilgili çalışmaları bir taraftan Maliye Bakanlığımız, diğer taraftan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yürütüyor. Önümüzdeki günlerde bu sorunu aşmış olacağız. Yoğun bir ilgi olduğunu tekrar ifade ediyorum." cevabını verdi.

Elvan, Almanların hangi alanda yatırım yapmayı planladığının sorulması üzerine, "Boru üzerine yatırım yapmak istediklerini ifade ettiler. Başvurularını da almışlar. Özellikle doğalgaz borusu imali. Aşağı yukarı 100 milyon avroluk bir yatırım." açıklamasında bulundu.

Bir gazetecinin "Varlık Fonu'nun ekonomiye etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Varlık Fonu'ndan cazibe merkezlerine bir kaynak aktarımı söz konusu olur mu?" şeklindeki sorusu üzerine Elvan, "Ülkemizde yatırımın canlanması, üretimin artması açısından dünyada yaygın olarak uygulanan bir yöntem. Türkiye'de bu yöntemi kullanmaya başladı. İnşallah önümüzdeki günlerde bunun ürünlerini hep birlikte göreceğiz. Bu Varlık Fonu'nun kurmanın faydalarını göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Elvan, cazibe merkezlerinin kapsadığı illerin sayısında bir artışın olup olmayacağının sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Şu an böyle bir düşüncemiz yok. Öncelikli olarak bu uygulamayı 23 ilde görmek istiyoruz. Aşağı yukarı resmi olarak başvuruları almaya başlayalı 1 hafta 10 gün oldu. Genel hatlarıyla baktığımızda özellikle çelik boru, hafif blok, gaz beton ve tarım aletlerine yönelik başvuru var. Otomotiv yedek parça üretimi yönelik başvuru var. Kedi-köpek maması, doğal, sentetik bahçe ve büro mobilyaları üretimlerine yönelik başvuru var. Tarım ürünleri, profil, yalıtım, ambalaj, yapı kimyasallarına yönelik, tekstil makineleri imalatına yönelik başvuru var.

Değişik alanlarda başvurular söz konusu, ki 2 hafta oldu zannedersem, aşağı yukarı 2,5 milyar lira civarında resmi başvuru var. Önümüzdeki günlerde bunun yoğun bir şeklinde artacağını düşünüyoruz. 10 bin kişiye yakın da istihdam öngörülüyor. Ama önümüzdeki günlerde bu sayının hızla artacağını düşünüyoruz. Yoğun bir şekilde talep söz konusu."

Cazibe merkezleri için ne kadarlık bir kaynak ayrıldığının sorulması üzerine de Elvan, "Kalkınma Bankası'nın sermayesini 160 milyon liradan 500 milyon liraya çıkardık ilk aşama olarak. İkincisi aşamada da bütçemizden şu anda 1,1 milyar liralık bir ödenek ayırdık. Ancak ihtiyaç duyulması halinde ilave ödenek sağlamamız mümkün olacak." yanıtını verdi.

Konuşmaların ardından MÜSİAD üyelerinin Bakan Elvan'a soru yönelttiği bölüm basına kapalı gerçekleştirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler