Çavuşoğlu, Harvard Mezunları Derneği üyeleriyle bir araya geldi

Çavuşoğlu, Harvard Mezunları Derneği üyeleriyle bir araya geldi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu:

İSTANBUL (AA) - AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz, proaktif politika yani çok yönlü bir dış politika izlemek istiyoruz" dedi. 

Harvard Mezunları Derneği üyeleriyle Harbiye Crowne Plaza Otel'deki sohbet toplantısında bir araya gelen Çavuşoğlu, "Harvard" denilince herkesin aklına bir markanın geldiğini belirterek, "Dünyanın her yerinde böylesine saygın bir mühür. Sizlere hitap etmek de büyük bir onurdur. Gösterdiğiniz başarılardan dolayı sizleri kutlarım" ifadelerini kullandı.

 "Biz, proaktif politika yani çok yönlü bir dış politika izlemek istiyoruz" diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Proaktif politika izlemek gerekir çünkü dünyadaki gelişmeleri takip etmekte zorlanıyoruz. Dış politikadaki güç dengelerinde kaymalar var. Yeni yeni güçlerin ortaya çıktıklarını gözlemliyoruz. Küresel ekonomik kriz değil, yaşayan toplumları ve yöneticileri etkileyen birçok formlar ortaya çıkıyor. Bu formlarla da hep birlikte mücadele etmek gerekiyor. Krizleri fırsata çevirmek var, diğer taraftan da yeni fırsatlar var. Ekonomiyle ilgili gelişmeler, ülkeler olarak fırsatlar var. Hep bunları değerlendirmek veya riskleri en aza indirmek için proaktif ve çok yönlü dış politika izlemek lazım."

Çavuşoğlu, Türkiye'nin birçok ülkeyle ticaretini artırmaya çalıştığını ifade ederek, Türk ürünlerinin ulaşmadığı ülke kalmadığını vurguladı.

Malezya ile serbest ticaret anlaşması imzaladıklarını, anlaşmanın, meclis tatile girmeden önce onaylanarak yürürlüğe gireceğini kaydeden Çavuşoğlu, "Her zaman karar masasının etrafında olmak lazım" dedi.  

Çavuşoğlu, üye olunmayan birçok alanda var olmak gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Afrika Birliği stratejik ortaklığı gibi, Körfez Ülkeleri Birliği artı Türkiye, Arap Birliği artı Türkiye, Latin Amerika Ülkeleri Birliği artı Türkiye ya da gözlemci olarak buralarda var olmak lazım. Her yerde fırsatlar var ve Türkiye de bu fırsatlardan faydalansın. Üye olmaya çalıştığımız ama üye olamadığımız en büyük uluslararası örgüt ise AB. AB'nin içinde yaşadığı sorunları hep beraber değerlendirebiliriz. Ekonomik kriz, mali kriz, başarısız olduğu konuları değerlendirebiliriz." 

Sohbet toplantısı daha sonra basına kapalı devam etti. 

Kaynak:Haber Kaynağı