Çavuşoğlu-Asim ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Asim ortak basın toplantısı

Maldivler Dışişleri Bakanı Asim:- "Maldivler Cumhuriyeti, Türkiye'nin bu iki örgütte (BM ve İİT) oynadığı lider rolün ne kadar önemli olduğunun bilincinde. Özellikle İslam dünyasının sorunlarının bu platformlara taşınması konusunda Türkiye, son derece kil

ANKARA (AA) - Maldivler Dışişleri Bakanı Muhammed Asim, Türkiye'nin uluslararası platformlarda oynadığı rolün önemine ilişkin, "Maldivler Cumhuriyeti, Türkiye'nin bu iki örgütte (BM ve İİT) oynadığı lider rolün ne kadar önemli olduğunun bilincinde. Özellikle İslam dünyasının sorunlarının bu platformlara taşınması konusunda Türkiye son derece kilit rol oynayan bir ülke ve Türkiye'nin liderliğini takdir ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Asim, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile Maldivler arasında uzun süreli bir dostluğun bulunduğunu belirten Asim, bu sene de diplomatik ilişkilerin tesisinin 38. yıl dönümünün kutlandığını söyledi.

İki ülke arasındaki mevcut iş birliğini güçlendirmeyi ve geliştirmeyi sürdüreceklerinin altını çizen Asim, şunları kaydetti:

"Türkiye, Maldivler'deki insan kaynakları gelişim projelerini sürekli destekliyor. Burada fırsatını yakalamışken, Türk hükümetine ve halkına öğrencilerimize ev sahipliği yaptığı ve ulusal kalkınma projelerimizin ortağı olduğu için teşekkür ederim. İki ülke arasında imzalanan anlaşmalardan büyük memnuniyet duyuyorum. Bu anlaşmalar, halihazırda zaten son derece yakın olan ikili ilişkilerimizi daha da güçlendirecek, iş birliğini daha da artıracak. Özellikle de dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği konusundaki mutabakat zaptı, halihazırda devam eden güçlü ilişkilerin taçlandırılması anlamına geliyor. Bu çerçevede bir yol haritası ve faaliyet planı üzerinde de çalışmalarımız devam edecek. Bütün bunlar işbirliğimizi çok daha verimli ve etkin bir platforma taşımamızı sağlayacak."

Türkiye ile Birleşmiş Milletler (BM) ve İslam İşbirliği (İİT) platformlarında çok yakın işbirliği sürdürdüklerini anlatan Asim, "Bu anlamda Maldivler Cumhuriyeti, Türkiye'nin bu iki örgütte oynadığı lider rolün ne kadar önemli olduğunun bilincinde. Özellikle İslam dünyasının sorunlarının bu platformlara taşınması konusunda Türkiye son derece kilit rol oynayan bir ülke ve Türkiye'nin liderliğini takdir ediyoruz." dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Asim, bu ziyaretle Türkiye ve Maldivler'i birbirine daha da yakınlaştırmasından dolayı duyduğu memnuniyeti aktardı. Asim, ayrıca Türk hükümeti ve halkının Kurban Bayramı'nı tebrik etti.

- "Turizm işbirliğinde çok güçlü potansiyelimiz var"

Türkiye ile Maldivler arasında turizm başta olmak üzere diğer alanlarda da işbirliğinin geliştirilmesi için ne gibi adımların atılacağına ilişkin bir soru üzerine Asim, "Türkiye ile turizm alanındaki işbirliğimizi geliştirmek için çok güçlü bir potansiyele sahibiz. Türk Hava Yolları, halihazırda İstanbul ve Male arasında sık sık uçuş gerçekleştiriyor. Bu sayede Türkiye'den Maldivler'e gelen turist sayısında ciddi artış oldu. Bu sayıyı daha da artırabileceğimize inanıyoruz." diye konuştu.

Ülkesinde turizm altyapısında bazı eksiklikler yaşadığına işaret eden Asim, şu anda Maldivler'in ağırladığı 1,2 milyon turist sayısını havaalanının yeniden yapılandırılması ile 5-6 milyona kadar çıkarmayı hedeflediğini anlattı.

Maldivler'de turizm alanında 2 Türk şirketin faaliyet gösterdiğini belirten Asim, Bakan Çavuşoğlu ile yeni yatırımcıların Maldivler'e gelmesi konusunda atılabilecek adımları ele aldıklarını aktardı.

Ülkesinin orta gelir seviyesine yükseldiğini söyleyen Asim, doğrudan yabancı yatırımları teşvik etmek istediklerini dile getirdi. Asim, ziyareti sırasında ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından farklı alanlar belirlediklerini anlattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :