Çavuşoğlu-Al Nahyan ortak basın toplantısı

Çavuşoğlu-Al Nahyan ortak basın toplantısı

BAE Dışişleri Bakanı Al Nahyan:- "Musul'un DEAŞ'tan ve DEAŞ'a bağlı terör unsurlarından temizlenmesi çok önemli. Burayı temizledikten sonra buranın geleceği ne olacak?"- "Biz de terörle mücadele ve güvenliğin sağlanması hususunda elimizden gelen gayretler

ANKARA (AA) - Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Musul operasyonu hakkında, "Musul'un DEAŞ'tan ve DEAŞ'a bağlı terör unsurlarından temizlenmesi çok önemli. Burayı temizledikten sonra buranın geleceği ne olacak?" dedi.

Al Nahyan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Bakanlığın Resmi Konutu'nda baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Al Nahyan, 15 Temmuz darbe girişiminde Türk halkını, direnişini ve ülkesini savunmasında gösterdiği cesaretli duruştan dolayı tebrik ederek, kutladı.

Türkiye- BAE ilişkilerinin gelişmesini arzuladıklarını söyleyen Al Nahyan, ileri tarihlerde iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla kurulan komisyonun toplanmasını desteklediklerini, hem ülkesinde hem de Türkiye'de değerlendirilemeyen çok büyük potansiyel bulunduğunu dile getirdi.

- Suriye, Yemen ve Libya'daki olaylar

İki ülke arasında karşılıklı yatırımların artırılması gerektiğini dile getiren Al Nahyan, BAE'de halihazırda 10 binden fazla Türk'ün çalıştığını, BAE hükümeti ve halkının, Türk vatandaşlarının BAE’nin kalkınmasına katkıda bulunmalarından mutluluk duyduğunu ifade etti.

Al Nahyan, Türkiye ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasında 25 Nisan'da gerçekleştirilen toplantıya, stratejik gelişmelerin ve ortak öneme haiz meselelerin takip edilmesi için önem verdiklerini belirtti.

Bölgede yaşayanların terörden dolayı acı çektiğini dile getiren Al Nahyan, "Biz de terörle mücadele ve güvenliğin sağlanması hususunda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Kardeş Türkiye'nin terörle mücadelede gösterdiği tavrı destekliyoruz." diye konuştu.

Türkiye ve BAE arasındaki istişare mekanizmasının geliştirilmesinin faydalı olacağını vurgulayan Al Nahyan, "Suriye, Yemen ve Libya'daki olaylar bizleri daha fazla mesai yapmaya zorlayan olaylardır.'' dedi.

Genel olarak Körfez ülkeleri ile Türkiye arasında her alanda işbirliğinin gelişmesinin gerekli olduğunu dile getiren Al Nahyan, "KİK ülkelerinde ve Türkiye'de çok sayıda fırsatlar bulunuyor. Ekonomik fırsatlardan karşılıklı olarak istifade etmeliyiz, serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakereleri sıklaştırmalıyız." ifadelerini kullandı.

- Musul operasyonu

Musul operasyonu hakkındaki soruyu Al Nahyan, şöyle cevapladı:

"Musul'un DEAŞ'tan ve DEAŞ'a bağlı terör unsurlarından temizlenmesi çok önemli. Burayı temizledikten sonra buranın geleceği ne olacak? Diyelim Musul’u kurtardık, bundan sonraki durum, acaba DEAŞ öncesi duruma mı döneceğiz? Acaba Irak halkı, DEAŞ unsurlarının temizlenmesinden sonra buradan istifade edecek mi? Irak hükümeti burayı tüm vatandaşlarına açabilecek mi? Irak halkı muhtelif mozaiklerden oluşuyor. Fakat eski Başbakan Maliki o dönemde bu taifeler arasında düşmanlık ruhu yaydı. Saddam Hüseyin döneminden sonra böyle bir yöneticinin yönetime gelmesi, acıların artarak devam etmesine kapıları araladı. Irak halkının bir kısmını diğerine karşı düşmanca davranmaya sevk etti."

Bölge ülkeleri olarak Irak'ta huzurun, güvenin ve barışın bir an önce gelmesini arzuladıklarını dile getiren Al Nahyan, "Irak, yer altı ve üstü kaynakları bakımından çok zengin. Bu olaylar, Irak Başbakanı İbadi'yi büyük bir imtihanla deniyor. Acaba nasıl bir çözüm bulacak bu sorunlara? Önümüzdeki mücadele sadece Musul’un temizlenmesi değil, mücadele ondan sonra da devam edecek. Iraklı vatandaşlar birbirleriyle nasıl bir hoşgörüyle kucaklaşacak? Kanımca bu kucaklaşmanın ilk adımı şu olabilir. Her vatandaş Irak yönetiminde rol aldığını hissederse sorunların çözümü olur. Böyle olursa bölgemizde DEAŞ ve benzeri terör örgütlerine fırsat vermemiş oluruz." değerlendirmesinde bulundu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı