Camiler ve Din Görevlileri Haftası  kutlanacak

Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlanacak

Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri çerçevesinde, 11-18 Ekim 2015 tarihleri arasında yapılacak faaliyetler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla İl Müftülüğünde basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, İl Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, İl Müftü Yardımcısı Muharrem Biçer ve basın mensupları katıldı.

Basın toplantısında konuşan İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar şunları kaydetti;

"Camiler, sadece inananların topluca ibadet yaptığı yerler değil, aynı zamanda toplumsal birlik ve bütünleşmemizi sağlayan, kalplerimizi birleştiren, sanat ve estetik alanında ulaştığımız seviyeyi sergileyen mimari şaheserlerdir.

Camiler, İslâm toplumlarının simgeleridir. Bir beldenin İslâm beldesi olduğunun en güzel kanıtı, göklere yükselen minareleriyle camilerimizdir. "Toplayan bir araya getiren" anlamına gelen camiler, inananların Yüce Rabbimiz huzurunda saf tuttukları, rükuya varıp secde ettikleri kutsal mekanlardır. Her inanca göre, ibadetlerin yapıldığı yerlere farklı isimler verilmiştir. Müslümanlar tarafından Mabed teriminin karşılığı olarak, Mescid ve Cami isimleri kullanılmıştır. İslam dininde, dünyanın her tarafında Mabed olarak Cami'nin başka bir alternatifi de yoktur.

Camiler, geçmişte olduğu gibi günümüzde de sosyalleştirici, bütünleştirici, eğitici ve öğretici fonksiyonlarını icra etmektedir. Kadın-erkek zengin-fakir, köylü-kentli, amir-memur, resmi-sivil, yaşlı-genç, herkesi bünyesinde toplayan mekânlardır.

Cami inşa etmek ve inşa edilmiş camileri koruyup yaşatmak, Yüce Allah’a samimi kul olmanın bir tezahürüdür. Kur'an-ı Kerim’de geçen; "Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namaz kılan, zekat veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder." (Tevbe: 9/18) mealindeki ayet-i kerime ile, Sevgili Peygamberimizin(s.a.v.) “Kim dünyada Allah için bir mescid inşa ederse, Allah da cennette ona bir köşk ihsan eder.(Buhari Salat,65) v.b. hadis-i şerifler, inananların cami yapma ve yaşatma hususundaki gayretlerine hız veren yegane amil olmuştur.

Toplu ibadet yerleri olan camilerimizin ve çevresinin yılda hiç olmazsa bir defa umumi bakım ve temizliğini yapmak, vatandaşlarımız arasında birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının yaygınlaşmasını sağlamak, dini ve milli bütünlüğümüzü canlı tutmak amacıyla Devlet Bakanlığının onayı ile 1986 yılından itibaren 01-07 Ekim tarihleri arası “Camiler Haftası” olarak kutlanmakta iken, yine Devlet Bakanlığının 2003 yılındaki bir onayı ile haftanın ismi "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olarak değiştirilmiştir. Bu yıl, Kurban faaliyetlerinin yoğunluğu nedeniyle Camiler ve Din Görevlileri Haftası, 11-18 Ekim 2015 tarihleri arasında kutlanacaktır.

Diyanet İşleri Başkanlığımız, 2015 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle düzenlenecek etkinliklerde “Cami ve Namazla Arınma” temasını ana konu olarak kararlaştırmıştır. Merkez ve taşra ilçe müftülüklerince hafta boyunca yapılacak faaliyetlerde bu konu işlenmeye çalışılacaktır.

İslâm’da, toplumun merkezinde yer alan Camiler, İslam kültür ve medeniyetinin oluşup gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Hz. Peygamber, İslam’ı kurumsallaştırmaya camiden başlamış, hicretten hemen sonra inşa ettiği Mescid-i Nebevi’yi, bireysel ve sosyal pek çok ihtiyacın karşılandığı bir merkez haline getirmiştir

İmandan sonra ikinci ana temel olan namaz; insanı Allah’a bağlayan ve imanın manâlarını kalpte canlandıran bir ibadettir.

Namaz, bir yandan İslâmın olmazsa olmaz şartı olan imanının alameti olurken; diğer yandan da İslâmın ibadet yönünün temelidir: “Sana vahyedilen Kur’an’ı oku. Ve namazı kıl. Gerçekten namaz, kötü işlerden ve uygunsuz davranışlardan alıkoyar.” (Ankebût, 45.) Bu Ayet, günaha götüren isteklerin baskısından kurtulmanın ve ruh yüceliğine erişmenin en sağlam yolunu göstermektedir. Hakkı verilerek kılınan namazın, ruhu ulvileştireceği ve mutlaka kötülükten alıkoyacağı, bu ayette ve birçok hadiste ısrarla belirtilmektedir. İyiliğe sevk etmeyen, kötülüklerden alıkoymayan bir namaz ise, İslam büyükleri tarafından, sırtta taşınan bir vebal olarak nitelendirilmiştir. (Diyanet Vakfı Meali) Peygamber Efendimiz de; beş vakit namaz kılmanın tıpkı günde beş kez yıkanmak gibi tüm pislik ve kirliliklerden temizlenme olduğunu belirtmişlerdir.

İşte imtihan yeri olan bu dünyadaki yaşantılarında; namazlarında bu başarı ve kaliteyi yakalayarak, miracı gerçekleştirebilenlerin, ahirette de bu namazları ile sonsuz kurtuluş ve saadeti elde etmiş olacaklarını Âlemlerin Efendisi şöyle müjdelemiştir: “Bir kuldan kıyamet gününde, hesâbı ilk sorulacak ameli; namazdır. Eğer namazı düzgün çıkarsa artık o kimse felâha ulaşmıştır, kazanmıştır. Namazı, namaz olmamış olanlar ise kaybetmişlerdir.” (Riyâzü’s Sâlihîn, c.2, s.383)

Camiler ve Din Görevlileri Haftasımünasebetiyle, tüm camilerde bakım, onarım ve temizlik kampanyaları, hastane, hapishane, huzurevi, çocuk yuvası, esnaf, Resmi Kurum ve Kuruluş ziyaretleri, camilerde kütüphane düzenleme çalışmaları, kadınların ve çocukların, yapılan hizmetlerden yararlanabileceği mekanların oluşturulması, ücretsiz kitap dağıtımı, konferans, panel, seminer, sinevizyon gösterimi, TV ve radyo programları, hatim ve mevlit programları; Bu hafta münasebetiyle yapılan, Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma, Hafızlık, Hutbe ve şiir yazma, güzel ezan okuma yarışmalarında dereceye girenlere, Tashih-i Huruf kursunu bitirenlere, çeşitli alanlarda üstün başarı gösteren ve yıl içinde emekli olan görevlilere plaket sunumu programları planlanmış olup hafta içinde uygulamaya konulacaktır.

İl Müftülüğü ile Merkez İlçe Müftülüklerince Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile ilgili olarak;

12 Ekim 2015 Pazartesi günü;

Saat 12.00'da, Bera Otel (Selçuklu) “Emekli Müftü ve Vaizlerle Yemekli Kaynaşma Toplantısı”,

Saat 13.30'da, Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda “Açılış Programı ve Panel”,

14 Ekim 2015 Çarşamba günü;

Saat  11.00 da Karatay Müftülüğüne bağlı Akşemşettin Kur’an Kursu Açılışı,

Saat 14.00'da Konya Ticaret Odası Konferans Salonunda tüm halkımıza yönelik “Cami ve Namazla Arınma” konulu konferans,

Saat 15.00'da İl Müftülüğü Seminer Salonu’nda bayanlara yönelik “Gençlerin Camiye Alıştırılması” konulu konferans,

15 Ekim 2015 Perşembe günü;

Saat 16.30'da, Müftülükler ve Camileri Temizleme Derneği tarafından başarılı görevlilere Ödül ve plaket Töreni,

16 Ekim 2015 Cuma günü;

Saat 09.00'da, Selçuklu Müftülüğü organizesiyle Hacıveyiszade Camii önünde “Kan Bağışı” Kampanyası,

Saat 12.00'da, S.Ü. Kampüs Camiinde  “Cami ve Namazla Arınma”  konulu vaaz,

Saat 12.00'da, Meram Müftülüğü organizesiyle Kapu Camiinde “Mevlid” programı,

17 Ekim 2015 Cumartesi günü;

Saat 12.00'da, Karatay Müftülüğü organizesiyle Aziziye Camiinde “Kur’an Ziyafeti Programı”,

18 Ekim 2015 Pazar günü;

Sabah namazını müteakiben, Merkez ilçe Müftülükleri organizesiyle Otogar Zeki Altındağ Camiinde “Gençlik ‘Huzur’da Buluşuyor” programı,

Yine hafta boyunca Aile ve Dini Rehberlik Bürosu koordinesiyle Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı kız ve erkek öğrenci yurtları, özel öğrenci yurtları, yetiştirme yurtları ve imam-hatip liselerinde öğrencilere yönelik "Cami ve Namazla Arınma" temalı ziyaret, sohbet, seminer ve konferans gibi faaliyetler, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumu ve Gençlik merkezlerinde "Gençlik ‘Huzur'da Buluşuyor" temalı salon programlar, İlimiz genelindeki ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklulara yönelik "Namazla‘Huzur'dayım" konulu programlar, yine İlimizde engellilere yönelik hizmet yürüten STK'lar ile işbirliği içerisinde "Namaz Engel Tanımaz" konulu programlar,

Hafta içinde muhtelif zamanlarda “Radyo Televizyon Programları” planlanmış olup hafta boyunca uygulamaya konulacaktır.

Camiler ve Din Görevlileri Haftasının başta Din görevlilerimiz ve halkımız için hayırlara vesile olmasını diler, ilginizden dolayı hepinize teşekkür ederim.