Cakarta Valisi Ahok karşıtı gösteriler

Cakarta Valisi Ahok karşıtı gösteriler

Polisin kalabalığa gaz bombasıyla müdahalesi sonucu 1 kişi öldü- Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Kalla: "Cakarta Valisi Ahok hakkında en kısa zamanda cezai işlem başlayacaktır. Bu süreç 2 hafta içinde tamamlanacaktır"

CAKARTA (AA) - Endonezya'da, İslam Savunucuları Cephesi (FPI) üyesi kalabalık bir grubun cuma namazından sonra İslam'a hakaret ettiği ileri sürülen ve "Ahok" takma adıyla bilinen Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama'yı protesto etmek için başlattığı gösteride arbede çıktı.

Kalabalık grup gösteriye Cakarta Valiliği yakınlarında devam ederken, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun da görüşme teklifine cevap vermemesi üzerine göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı.

Göstericilerin 2 polis aracını ateşe vermesi ve Başkanlık Sarayı'na girmeye çalışması üzerine polis ekipleri, kalabalığa tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti.

Müdahale sırasında yaşlı bir Endonezyalının hayatını kaybettiği bildirildi.

Yerel medyada yer alan haberlerde, çıkan arbede sonucu sivil ve polislerden yaralıların olduğu kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kalla, "Cakarta Valisi Ahok hakkında en kısa zamanda cezai işlem başlayacaktır. Bu süreç 2 hafta içinde tamamlanacaktır." dedi.

Kalabalık grup gece geç saat olmasına rağmen valilik binası önündeki gösterilere devam ediyor.

Göstericilerin, hükümetin görüşme teklifini kabul etmemesi durumunda gösterilere aralıksız devam edileceği bildirildi.

Başkent Cakarta'da çıkan olaylar nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alınırken, şehir merkezinde trafik durdu. İnsanların sokağa çıkmaması da dikkati çekti.

Cakarta Valisi Purnama, eylül ayı sonunda yaptığı bir konuşmasında Kur'an-ı Kerim ayetleriyle ilgili görüş açıklarken, İslam'a hakaret ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti.

2014'te göreve gelen, Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra ilk Hristiyan valisi olan Basuki Tjahaja Purnama, "Bazı Müslüman gruplar Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak, halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." ifadesini kullanmıştı.

Devlet Başkanı seçilmeden önce Cakarta Valisi olan Widodo'nun yardımcılığını yapan ve 2017'deki yerel seçimlerde yeniden Cakarta Valiliği görevine aday olduğunu açıklayan Purnama, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti.​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :