BUZAĞI ÖLÜMLERİNE ÇÖZÜM BULUNACAK

BUZAĞI ÖLÜMLERİNE ÇÖZÜM BULUNACAK

Memleket'in "Et ithalatına çözüm Konya'dan" başlığıyla gündeme taşıdığı et ithalatını Bakanlık yeniden gündemine aldı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 2018'i hayvan hatalıkları ve buzağı ölümlerinin önlenmesi yılı ilan ettiğini belirterek, "Buzağı ölüm oranını yüzde 15'ten yüzde 5'e düşürürsek, 500 bin buzağı kar edileceğiz. Böylece et ithal etmekten kurtulacağız" dedi.

1_b-003.jpg

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün Antalya'da düzenlenen 'Hayvan Hatalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü' konulu toplantısına katıldı. 81 il müdürünün katıldığı toplantıda Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, 2018 yılını hayvan hastalıklarıyla mücadele ve buzağı ölüm oranlarını düşürme yılı olarak ilan etti.

buzagi.jpg

Bakanlık üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu toplantıda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlerine seslenen Bakan Fakıbaba, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve buzağı ölümleri oranının düşürülmesiyle ilgili net talimatlar verdi. Bu konuda istatistiki veri oluşturulmasını isteyen Bakan Fakıbaba, "Bir defa ölçeceksiniz. 2017'deki bizim ölüm oranımız, hayvan hastalık oranımız nedir? Şimdi ne kadar? Artmış mı azalmış mı? Artırmışsa niçin artmış, önlemlerini neden almamışız? Azalmışsa birbirimizi alkışlayacağız. Daha fazla nasıl azaltırız, ona bakacağız. Esasında Sağlık Bakanlığı gibi çalışacağız" diye konuştu.

 

'ET VE HAYVAN İTHALATINI SONDALANDIRACAĞIZ'

 

Asıl olanın hayvansal ihtiyaçları milli kaynaklardan karşılamak olduğunu söyleyen Ahmet Eşref Fakıbaba, "Sadece buzağı ölümünü yüzde 5 indirdiğimizde biz bunu mili kaynaklarımızdan karşılarız. Bu da sizin bu konuda yapacağınız çalışmalara bağlıdır ve bu çalışmaları titizlikle istiyorum. Bu konuda özellikle et ithalatı olmak üzere hayvan ithalatını en kısa sürede sonlandıracağız. Bunu nasıl olacak efendim diye soruyorlar. Valla olacak. Çocuk ölümleri nasıl düştüyse, anne ölüm oranları nasıl düştüyse, buzağı ölüm oranları da düşecek. Bir torun yada çocuğunuz olduğunda aylık bakıma götürüyor musunuz? Buzağı da bir çocuğumuz ve bunun bakımını yapmamak için bir sebep mi var" diye konuştu.

 

31 ARALIK'A KADAR SAYIM TALİMATI

 

Hayvan hareketleriyle ilgili de hayvan sayılarının bilinmesi gerektiğine işaret eden Bakan Fakıbaba, günlük takip edilmesi talimatı verdi. 31 Aralık 2017'ye kadar Türkiye'deki hayvan mevcudunun elinde olmasını isteyen Bakan Fakıbaba, "Bir defa bütün hayvan sayısı avcumuzun içinde olacak, aslanlar gibi çıkacağım ve TÜİK'e senin rakamların yanlıştır, asıl rakamlar şudur' diyeceğim. İşletmelerde kayıtlı olmayan hayvanlar için kayıt yapılmalıdır, ceza uygulamadan. Küpe affı bulunmaktadır" dedi.

 

DAMIZLIK İNEKLERİN KESİMİNE KARŞI SIKI DENETİM

 

Damızlık ineklerin kesilmemesi gerektiği yönünde de açıklamada bulunan Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, "Annelerin ne kadar kutsal olduğunu anlatmanız gerekiyor. İnsanlar eğer mecburiyetten kesiyorlarsa, o zaman bize getireceksiniz. Her ilin Sağlık Bakanı sizsiniz. Damızlık annelerin kesiminin önlenmesi için sıkı denetimler gerekmektedir. Eğer 'bu deforme olmuş inek' deyip, gerçek anne bir ineğin ölüm fermanına imza atan veteriner hekim varsa da, o veteriner hekim değildir. Onun diplomasından, hayvana olan sevgisinden ve milli duygularından şüphe duyarım. Çünkü o hayvan bana en az 7- 10 yavru getirecek. Bu hayvanı nasıl keseriz" diye konuştu.

 

KONYA'DA ÇALIŞMALAR BAŞLATILMIŞTI

Geçtiğimiz hafta Memleket'e özel açıklamalar yapan TKDK Konya İl Koordinatörü Hakan Doğan, ülkede kırmızı etle ilgili açık var. Yıllık 1 milyon 178 bin ton kırmızı et üretiyoruz fakat nüfusumuzdan ve ülkemize gelen turistlerimizden dolayı bu miktar yeterli gelmiyor. 150 bin tonluk açığımızı da ithalatla karşılamak zorunda kalıyoruz. Tesislerimizin modern olmasına rağmen bir takım nedenlerden kaynaklı buzağı ölümleri meydana geliyor. Biz de bu çalışmamızda buzağı ölümlerinin neden kaynaklandığını, Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ve Gıda ve Tarım Üniversitesi’ndeki hocalarımızın yardımıyla tespit edilmesi ve bunlara nasıl bir çözüm bulunabileceği, ilerleyen zamanlarda bu işletme sahiplerinin ne tür tedbirler alabileceği noktasında çalışmaya başladık." diye konuşmuştu.