Bursa'da yeni fay hattı bulundu! Yeni fay hattı nerelerden geçiyor?

Bursa'da yeni fay hattı bulundu! Yeni fay hattı nerelerden geçiyor?

Kayapa-Yenişehir Fayı, Bursa'yı tehdit ediyor! Uzmanlar, 95 kilometre uzunluğundaki fayın 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği uyarısında bulundu.

Bursa'da Deprem Riski Arttı!

Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin ortak çalışmasında, Bursa'da daha önce bilinmeyen bir fay hattı keşfedildi. Kayapa-Yenişehir Fayı (KYF) olarak adlandırılan bu fay hattı 95 kilometre uzunluğunda ve 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilecek potansiyele sahip.

Fay Hattı Şehir Merkezinden Geçiyor

KYF, Kayapa bölgesinden başlayıp Bursa Ovası'na, Timsah Arena ve Şehir Hastanesi arasından geçerek şehir merkezine ulaşıyor. Daha sonra Kumluk alanı güneyinden, Gürsu kuzeyinden geçerek Çataltepe kuzeyinde Bursa-Ankara yolu üzerinde kendini gösteriyor. Fay hattı, Erdoğan mezarlık alanı ve Seymen kuzeyinden geçerek Yenişehir Ovası'na uzanıyor ve Yenişehir havzası doğusunda Toprakdere Fayı ile birleşiyor.

fay1.jpg

Uzmanlar Uyardı: Deprem Bekleniyor!

Bursa'da tarihsel deprem kayıtlarına göre son üç hasar yapıcı deprem 1850, 1855 ve 1855 yıllarında meydana gelmiş. Projede, 1855 depremlerinin kaynağının KYF'nin batı bölümünde olduğu değerlendiriliyor. KYF'nin Yenişehir bölümünde ise en son 1400 yılında bir deprem gerçekleşti. Fay hattında kırılma olmaması deprem ihtimalini de güçlendiriyor.

fay2.jpg

Fay Hattı Üzerinde Yaşıyorsanız Dikkatli Olun!

Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamak için AFAD'ın Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması'nı kullanabilirsiniz.

Bursa'da Depreme Hazır Mıyız?

Bursa'da yeni keşfedilen fay hattı, şehrin deprem riskini artırıyor. Yetkililer ve vatandaşlar depreme karşı gerekli önlemleri almalı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.