Bulgaristan'da Hızlı Tren Hattı Hizmete Açıldı

Bulgaristan'da Hızlı Tren Hattı Hizmete Açıldı

Türkiye sınırına yakın Svilengrad Garı'nı Kapıkule'ye bağlayan 18 kilometrelik hızlı tren hattı hizmete açıldı.

Açılış için Svilengrad'a gelen Başbakan Marin Raykov ve Ulaştırma Bakanı Krisiyan Krıstev, güzergah üzerinden yapılan ilk sefere yolcu olarak katıldılar.

Asya ile Avrupa arasında çağdaş demiryolu bağlantısının bir bölümünü oluşturan hatta, trenler saatte 160 kilometre hızla seyredebilecek. Avrupa Birliği finansmanıyla gerçekleştirilen 45 milyon avroluk bölümde yeni inşa edilen 433 metrelik Bulgaristan'ın en uzun köprüsü de yar alıyor.

Başbakan Raykov, Kapıkule'nin karşısında Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı'nda düzenlenen törende, bölgede demiryolu altyapısının 43 yıldır onarım görmediğini kaydetti.

Raykov, "Çağdaş dünyamızda yakınlık-uzaklık kavramları artık kilometre ile değil, ulaşım süresiyle ölçülüyor. Bugün sadece 18 kilometrelik bir bölümünün açılışını yaparken, Bulgaristan üzerinden geçen tüm güzergahı da tamamlamaya kararlıyız" dedi.

Ulaştırma Bakanı Kristiyan Krıstev, başarıyla sonuçlandırılan projenin ardından Bulgaristan'ın ulaştırma alanında benzer diğer projelere yönelik de Avrupa Birliği'ne finansman için başvurabileceklerini kaydetti.

Törene aralarında TÜVASAŞ Genel Müdürü Erol İnal ve TCDD İstanbul Bölge Müdürü Hasan Gedekli'nin yer aldığı Türk heyeti de katıldı. TÜVASAŞ Genel Müdürü İnal, AA'ya yaptığı açıklamada Türkiye ile Bulgaristan arasındaki yakın ilişkilerden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

TUVASAŞ olarak geçenlerde Bulgaristan'a 30 lüks yataklı tren vagonunun teslimatını yaptıklarını belirten İnal, iki ülkeyi daha da yakınlaştıran projenin açılışına katılmaktan mutluluğunu ifade etti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı