Bu kış çetin geçecek! Doğalgazın zamsız hali bile korkutuyor

Bu kış çetin geçecek! Doğalgazın zamsız hali bile korkutuyor

Bu kış doğalgaz faturaları cep yakacak gibi görünüyor. Yeni yılda zam yapılmasa dahi ısınmanın ortalama maliyeti bin TL'yi aşacak.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, doğalgaz faturaları vatandaşları endişelendirmeye başladı. Birgün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, 2019 Mart ayında yapılan yerel seçimler öncesinde iktidar tarafından yapılan doğalgaz indirimleri, seçim sonrası artan zamlarla birlikte çoğu yoksul vatandaşı zor durumda bırakmıştı.

2019 içinde konut ve küçük işletmeler için yapılan yüzde 41,1'lik doğalgaz fiyatı artışları, 2022 içinde de devam etti ve BOTAŞ, konutlar için doğalgaz satış fiyatlarını yüzde 119,37 artırdı. Bu durum, vatandaşların kış aylarında ısınma maliyetlerini ciddi şekilde etkiledi.

2023'ün ilk dört ayında genel seçim gündemi nedeniyle doğalgaz indirimleri başlasa da, Ocak 2019-Nisan 2023 döneminde BOTAŞ'ın konutlarda doğalgaz fiyatlarına yüzde 358,50 oranında zam yaptığı görülüyor. Aynı dönemde TÜFE'deki artış ise yüzde 224 oldu, bu da konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarına enflasyonun 134,5 puan üzerinde zam yapıldığı anlamına geliyor.

Nisan sonunda yapılan açıklamayla, seçimlere kısa bir süre kala aylık 25 metreküplük doğalgaz kullanımının bir yıl boyunca ücretsiz olacağı belirtildi. 2024 Mayıs ayına kadar her ay 25 metreküplük kullanımın karşılığı olan tutar faturadan düşülecek. Ancak, bu ücretsiz kullanım hakkının etkisi, yaz aylarındaki düşük tüketimde görülüyor.

Gaz-Bir'in raporuna göre, 2021-2022 kış döneminde hanelerde aylık ortalama 156 metreküp doğalgaz tüketildi. Ancak, bu ücretsiz kullanım miktarı, kış aylarında artan ortalama tüketimin oldukça altında kalıyor. Özellikle iklim krizinin etkisiyle 2021-2022 kış dönemi hane başı tüketimi son 5 yılın en yükseği olarak kaydedildi.

İstanbul, Ankara ve Erzurum'da aylık ortalama faturalar şu şekilde:

İstanbul: 914 TL
Ankara: 1050 TL
Erzurum: 1268 TL

Hane başı aylık tüketim ise 145 metreküp olarak hesaplandı.

Artan doğalgaz fiyatlarıyla birlikte, vatandaşlar kış aylarında bütçelerini daha dikkatli yönetmek zorunda kalacak gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum