Bu atölyede cüzzam hastalarına "özel" ayakkabı üretiliyor

Bu atölyede cüzzam hastalarına "özel" ayakkabı üretiliyor

Çeşitli deformitelere yol açarak hastaların ayakkabı giyemeyecek duruma gelmesine neden olan cüzzamın etkileri, 40 yıldır faaliyet gösteren atölyede ücretsiz üretilen ayakkabılarla en aza indirilmeye çalışılıyor- Hastaların özellikle ayakkabı konusundaki

İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - Çeşitli deformitelere yol açarak hastaların ayakkabı giyemeyecek duruma gelmesine neden olan cüzzamın etkileri, 40 yıldır faaliyet gösteren atölyede ücretsiz üretilen ayakkabılarla en aza indirilmeye çalışılıyor.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de görülme sıklığı düşen cüzzam, 1980'li yıllardan itibaren etkin şekilde tedavi edilebilir olsa da özellikle bu tarihten önce tanı almış hastaları daha çok etkileyerek el ve ayak deformitelerine sebep oluyor.

Hastaların özellikle ayakkabı konusundaki mağduriyetleri göz önünde bulundurularak, cüzzamın etkin olarak tedavi edildiği tek merkez olmasıyla dikkati çeken İstanbul Lepra Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi bünyesinde kurulan atölyede, 40 yıldır durmaksızın kişiye özel üretim yapılıyor.

Hastaların ayak kalıpları alınarak, uygun üretimin yapılabildiği atölyede ayakkabılar, iki ustanın el emeğiyle ortaya çıkıyor.

Ücretsiz verilen hizmet sayesinde birçok hasta sosyal hayata yeniden karışabilirken, el yapımı olan ayakkabılar şehir dışındaki hastalara posta yoluyla gönderilebiliyor.

- 40 yıldır hastalara ayakkabı üretiyor

Atölyenin kurulduğu andan itibaren hastalara hizmet veren ustabaşı İsrafil Kızmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaların ciddi ayak sorunları olduğunu ve bu durumun göz önünde tutulmasıyla atölyenin 1978'de kurulduğunu anlattı.

Kızmaz, ayakkabıların, ayağında deformite ve duyu kaybı olan hastalar için yapıldığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Ayakları ampute olanlara da özel kalıp yapılarak ayakkabı yapıyoruz. Tabii ki burada yatan hastalarla sınırlı değil. Hastalıktan etkilenmiş olup memleketine gidenlerin dosyaları da bizde mevcut. Biz o dosyadaki duruma göre onlara da ayakkabı yapıyoruz. Hastalar eskiden bize mektup gönderirdi ayakkabı ihtiyacı için. Biz de dosyalarına bakarak ayakkabılarını yapıp postayla gönderiyorduk. Şu an lepralı hastalarının dışında, diyabet hastaları, nöropatik ayaklar da bize müracaat ettiklerinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çünkü onların da problemleri aşağı yukarı lepralılar gibidir. Onlara da hizmet verebiliyoruz."

Daha önceden 5-6 kişiyle atölyede hizmet verdiklerini ancak şu an sayılarının 2'ye düştüğünü aktaran Kızmaz, bu hizmetin devam etmesi için usta yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Kızmaz, "Bu çok önemli bir iştir. Hastaların ayak problemi çok ciddi durumda. Van ya da başka bir şehirde olan hastanın ayakkabısı yırtılıyor, başka bir yerde ayakkabı yaptıramıyor ya da dışarıda büyük paralarla yaptırdığı halde düzgün şekilde giyemiyor. Biz ayakkabıyı burada yaptığımızda hastalar memnun şekilde ayrılıyor. Ayrıca bu ayakkabıları ücretsiz olarak yapıyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :