BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay:

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay:

"Rusya'daki devalüasyon ihracatçıyı zor durumda bıraktı"

BURSA (AA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Rusya'da yaşanan ekonomik sorunların ve devalüasyonun ihracatçıyı zor durumda bıraktığını belirtti.

BTSO Merkez Binası'nda gerçekleştirilen, kasım ayı meclis toplantısında konuşan Burkay, yaklaşık 1,5 yıl önce Rusya, İran ve Çin ile yerel para cinsinden ticaretin başlamasıyla ilgili protokollerin yapıldığını hatırlattı.

Burkay, yerel para birimlerinin dolar karşısındaki değer kaybında, ihracatçıların olumsuz etkilenmemesi adına merkez bankalarının karşılıklı sabit bir döviz kuru ile çalışmasını istediklerini kaydetti. 

Türkiye'nin en önemli ihraç pazarlarından biri olan Rusya'nın ekonomisinde Ukrayna ile yaşadığı krizin ardından pazar daralması yaşandığını ifade eden Burkay, "Rusya'da devalüasyon yaşandı ve bu durum Türk ihracatçılarını zor durumda bıraktı. Birçok firmamız tahsilatlarında ciddi zorluklar yaşamaya başladı" dedi.  

Burkay, Türkiye'nin ihracatı için önemli olan ülkelerle rekabeti artıracak yeni bir çalışma içerisinde olduklarını vurguladı.

- Bursa B-20'ye talip 

Türkiye'nin 2015 yılında dönem başkanlığını üstleneceği G-20 toplantılarının iş dünyası ayağı olan B-20'ye Bursa olarak talip olduklarını dile getiren Burkay, şöyle devam etti:

"Avustralya'da yapılan G-20 zirvesinden kamunun yatırımlara ağırlık vermesi kararı çıktı. 2013 yılındaki kalkınma rakamlarımıza baktığımızda kamunun ağırlığı kalkınmamızı ciddi anlamda tetiklemiştir. Bu sene ihracat kalkınmaya ciddi katkı sağlıyor. Bununla birlikte iç piyasanın kalkınmaya katkısı olmadığında bu durum şirketlerimizi olumsuz etkiliyor. Bu anlamda ilgili mercilerde sıkı para politikasında bir gevşemenin aynı zamanda iç piyasadaki hareketliliği sağlayacak yeni mali ve para politikalarının uygulanmasıyla ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."

- "Teşvik politikalarının merkezinde de Bursa ve Marmara Bölgesi olmalı"

Hükümetin 25 yapısal dönüşüm programından 9'unu açıklandığını hatırlatan Burkay, ithalata olan bağımlılığın azaltılmasıyla ilgili maddenin Bursa için çok önemli olduğunu, Türkiye'nin en fazla dış ticaret açığı verdiği 300'ün üzerindeki ürünün Bursa'daki dinamikler tarafından üretilebilecek yapıda olan ürün gruplarından oluştuğunu aktardı.

Burkay, uygulanan teşvik politikalarının Türkiye'nin hedefleri için yeterli olmadığını öne sürerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin fakirlikten kurtulmak isteyen değil, zengin olmak isteyen bir ülke edasıyla yeni teşvik politikaları gütmesi gerekiyor. Bu teşvik politikalarının merkezinde de Bursa ve Marmara Bölgesi olmalı. Türkiye'nin geçmiş teşvik politikalarında orta yüksek ve yüksek teknolojiye verilen desteklerin alt limitinin olmaması gerektiğini ifade ediyoruz. Yüksek teknolojili ürünlerde 100 milyon liranın altında yatırım yapamıyorsunuz bu bölgelerde. Her alanda bir rakam verilmiş. Bu rakamlar yabancı sermayeye, 'Gel burada yatırım yap' demektir. Bursalı yatırımcı ne yapacak? Burada bu alanda 2 milyon dolarlık yatırım yapmak isteyen yatırımcı var. Bu teşviklerden yararlanamıyor. Bu arkadaşımızın 4 yıl sonra 20, 30 milyon dolar yatırım yapmayacağını kim garanti edebilir?"

Kaynak:Haber Kaynağı