Brezilya'da yerliler ile çiftçiler arasında çatışma: 7 yaralı

Brezilya'da yerliler ile çiftçiler arasında çatışma: 7 yaralı

SAO PAULO (AA) - Brezilya’nın Maranhao eyaletinde bölgenin yerli nüfusu Gamelar ile yerleşimci çiftçiler arasında yaşanan çatışmada 7 kişinin yaralandığı...

SAO PAULO (AA) - Brezilya’nın Maranhao eyaletinde bölgenin yerli nüfusu Gamelar ile yerleşimci çiftçiler arasında yaşanan çatışmada 7 kişinin yaralandığı bildirildi.

Maranhao eyalet yönetiminden yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Sao Luis şehrinin 220 kilometre dışındaki kırsal alanda çiftçiler ve Gamela yerlileri arasındaki çıkan çatışmada 5'i Gamela yerlisi toplam 7 kişinin yaralandığı belirtildi.

Saldırı ile ilgili ilk duyumlarda çiftçilerin silahlı baskınına uğrayan yerlilerden en az 13'ünün yaralandığı, bazılarına ise elleri kesilerek işkence yapıldığı yönündeyken, polis yetkilileri hastanelerdeki yaralılar arasında elleri kesilmiş kimsenin bulunmadığını, toplam yaralı sayısının 7 olduğunu aktardı.

Brezilya Adalet Bakanlığı, yaptığı açıklamada çiftçiler ile yerli halkın karıştığı olayla ilgili incelemenin sürdüğünü, daha ileri çatışmaları önlemek için bölgeye bir federal polis ekibi gönderildiği bildirildi.

Eyalet yönetimi de çatışmaları engellemek için güvenlik güçlerinin harekete geçirildiğini duyurdu. Eyalet Valisi Flavio Dino, "Yaşanan talihsiz olay konusunda bilgilendirildim. Bölge sakinleri ile Gamela halkı olarak tanınmak isteyen bir grup arasındaki yaşandığı anlaşılan olayı duyar duymaz, güvenlik güçleri derhal harekete geçti ve olayın daha büyük bir trajediye dönüşmesini önlendi.” ifadelerini kullandı.

Hükümet yetkililerine, bölgedeki toprak sınırlarını yeniden tanımlanmasını talep eden bir mektup gönderdiğini söyleyen Vali Dino, yaralıların durumuna ilişkin olarak, “Bir kişi şiddetli bir şekilde darp edilmişti, vücudunda kırıkları vardı.” diye konuştu.

Bölgede faaliyet gösteren yerli hakları kuruluşu Yerli Misyoner Konseyi (CIMI) saldırının planlı olarak gerçekleştirilen siyasi amaçlı bir saldırı olduğunu öne sürdü.

Yerli nüfusun temsilcileri ise saldırının sorumlarının bulunmasını isterken, yetkililerden Maranhao'da yaşayan yerli aileleri için koruma talep etti.

Sao Luis şehri kırsalında, 530 hektarlık bir alanda yaklaşık 700 Gamela yerlisi aile yaşıyor. Gamela yerli liderleri üç yıl önce, 1980'lerde çiftçiler tarafından işgal edilen topraklarını geri alma mücadelesi başlatmıştı. Gamelalar bu mücadeleyi başlatmalarının ardından biri geçen yıl, diğeri önceki yıl polis kayıtlarına geçen iki ayrı saldırı girişimine maruz kalmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :