Bozkır tahininin lezzet sırrını ustası açıkladı

Bozkır tahininin lezzet sırrını ustası açıkladı

Konya'nın Bozkır ilçesinde, 42 yıldır babasından aldığı ustalıkla kara fırında odun ateşinde kavrulan susamlardan ürettiği tahiniyle öne çıkan Osman Kalay, misafirlerine eşsiz bir lezzet deneyimi sunuyor.

Konya'nın Bozkır ilçesinde yaşayan ve bölgeye özel lezzet haline gelen kara fırında odun ateşinde kavrulmuş susamdan üretilen tahinleriyle tanınan Osman Kalay, ailesinden aldığı ustalıkla 42 yıldır bu geleneği sürdürüyor. Bozkır ilçesindeki taş değirmenlerde öğütülen susamlar, Kalay'ın maharetli ellerinde tahine dönüşerek sofralardaki yerini alıyor.

b1.jpg

68 yaşındaki Kalay, uzun yıllardır sürdürdüğü bu mesleğiyle 2018 yılında "Yılın Ahisi" seçildi ve başarısını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın elinden aldığı ödülle taçlandırdı. Adana ve Antalya'dan aldığı susamları, özel olarak hazırladığı fırında ardıç odununun ateşiyle kavuran Kalay, daha sonra taş değirmende susamları tahine dönüştürüyor ve bu eşsiz lezzeti tüm Türkiye'ye gönderiyor.

b2.jpg

Odun ateşiyle susamları kavurma sürecini anlatan Kalay, “Fırınlarımızı ardıç odunuyla yaktığımız zaman susama aroma veriyor. Daha sonra ise 6 saat boyunca odun ateşinde susamları kavuruyoruz. Buraya gelen misafirlerimize tahini köpükle ikram ediyoruz. Almak isteyen alır, almayan tadına baksın deriz. Bu tahini yediği zaman alan kişi ‘keşke oraya bir daha gitsek’ der. Buraya gelen misafirlerimizi güle güle buradan gönderiyoruz. Tahin çok faydalı tüketmelerini öneriyoruz” şeklinde konuşuyor.

Osman Kalay'ın elinden çıkan bu özel tahinler, sadece bir lezzet değil, aynı zamanda bir kültür mirası olarak da değerlendiriliyor. Bozkır'ın gururu olan bu ustalıkla üretilen tahinler, lezzet arayanların vazgeçilmezleri arasında yerini koruyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler