Bosna Hersek'te şehitler anıldı

Bosna Hersek'te şehitler anıldı

Bosna Savaşı'nın ardından "Şehitler Günü" ilan edilen Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde, başkent Saraybosna'da tören düzenlendi

SARAYBOSNA/ZENİCA (AA) - 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nın ardından "Şehitler Günü" ilan edilen Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde, ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegovic'in mezarı başında tören düzenlendi.

Başkent Saraybosna'daki Kovaçi Şehit Mezarlığı'nda düzenlenen törene, çok sayıda devlet temsilcisi ve şehit yakını katıldı. Tören kapsamında, İzetbegovic'in mezarına çiçek bırakıldı, şehitler için dua edildi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic'in danışmanı Selmo Cikotic, törende yaptığı konuşmada, şehitlerin Bosna Hersek'in geçmiş ve gelecek günleri arasındaki "geçiş hattı" olduğunu söyleyerek, "Şehitler, ülkenin özgürlüğü, barışı ve geleceği için ödenmiş en ağır bedeldir." dedi.

Şehitlerin değerinin bazı zamanlarda gözardı edildiğine işaret eden Cikotic, şehitlerin, geçmişte gösterilen cesaretin en güzel örneği olduğunu ifade etti.

Şehit aileleri adına açıklama yapan Almir Skrijelj de bugün bayramı kutlamak ve dualarda buluşmak üzere toplandıklarını belirterek, "İyi insan, komşu ve aile olalım, ülkemizi sevelim." diye konuştu.

Merhum İzetbegovic'in mezarına çiçek bırakan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ise şehitlere olan görevlerini yerine getirmek için törende bulunduklarını ifade etti.

Tören kapsamında ayrıca, şehitlerin anısına başkentteki Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde hatim duası okundu.

Bu arada, Zenica şehrinde İslam Birliği tarafından düzenlenen törende, Alija İzetbegovic Meydanı'ndaki anıta çelenk bırakıldı, şehitler için dua edildi.

Bosna Savaşı sırasında çoğunluğu sivil Boşnak olmak üzere yaklaşık 200 bin kişi hayatını kaybetti. Savaşın bitmesinden sonra, ülkede Ramazan Bayramı'nın ikinci günü "Şehitler Günü" olarak ilan edildi. Bu kapsamda, ülke genelindeki şehitliklerde anma törenleri düzenleniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :