Bölgesel Güvenlik Zirvesi "12. Manama Diyalog Toplantısı"

Bölgesel Güvenlik Zirvesi "12. Manama Diyalog Toplantısı"

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson:"Körfez ülkelerinin güvenliği, İngiltere'nin güvenliği demektir ve sıkıntıları da İngiltere'nin sıkıntısıdır"

MANAMA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Körfez ülkelerinin güvenliğinin, İngiltere'nin güvenliği anlamına geldiğini ifade etti.

37. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Liderler Zirvesinin ardından bölgesel güvenlik konularının ele alınacağı "12. Manama Diyalog Toplantısı" Bahreyn'in başkenti Manama'da başladı.

Bahreyn resmi haber ajansı BNA'da yer alan habere göre, toplantıda iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesinin önemine değinen İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ülkesinin KİK üyesi ülkeler ile olan tarihi ilişkilerine sadık kaldığını belirtti.

Siyasi, ekonomik ve askeri alanda ortak çıkarlarının bulunduğunu belirten Johnson, "Körfez ülkelerinin güvenliği, İngiltere'nin güvenliği demektir ve sıkıntıları da İngiltere'nin sıkıntısıdır." dedi.

İngiltere'nin Bahreyn'de kurduğu ve geçen ay açılışı yapılan deniz üssünün iki ülke arasındaki köklü ilişkilerin öne çıkan anlaşmalarından olduğuna işaret eden Johnson, terörle mücadele noktasında KİK üyesi ülkeler ile ortak çabalarının bulunduğunu kaydetti.

Johnson ülkesinin, bölgedeki yerel sorunlara çözüm bulmada körfez ülkelerine desteğinin süreceğini söyleyerek, İngiltere ve körfez ülkeleri arasında askeri alandaki iş birliğinin, bu ilişkilerin ne kadar güçlü ve derin olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, "Manama Diyalog Toplantısının KİK Liderler Zirvesinin hemen ardından gerçekleşmesi ve İngiltere Başbakanı Theresa May'in bölgeye gerçekleştirdiği ilk ziyaretinde zirveye katılımı bu olayın önemine işaret ediyor." diye konuştu.

Kral Hamad, bu gibi toplantıların, KİK üyesi ülkelerin ve büyük devletlerin ikili ilişkiler düzeyinde görüşmelerine, stratejik ortaklık anlaşmalarının imzalanmasına ve bölgedeki uluslararası sorunlara çözüm bulmaya imkan tanıdığını belirtti.

Geçen sene Manama Diyalog Toplantısından bu yana dünyanın dört bir yanında terör eylemlerinin gerçekleştiğini hatırlatan Hamad, "Bu tarz eylemler, radikalizmle mücadelede uluslararası çapta, ekonomik, siyasi ve askeri alanda daha fazla iş birliği yapmamız gerektiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı ve İngiltere Stratejik Çalışmalar Merkezinin ortaklaşa düzenlediği "12. Manama Diyalog Toplantısı" yarın sona erecek.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :