BM'nin Güney Sudan'daki barış gücü komutanının görevinden alınması

BM'nin Güney Sudan'daki barış gücü komutanının görevinden alınması

Güney Sudan'da hükümet ve muhalefet, BM'nin ülkedeki barış gücü komutanını görevinden almasını memnuniyetle karşıladı

CUBA (AA) - Güney Sudan'da hükümet ve muhalefet, Birleşmiş Milletler'in (BM) ülkedeki barış gücü komutanı Kenyalı General Johnson Mogoa Kimani Ondieki'nin görevinden alınmasını memnuniyetle karşıladı.

Güney Sudan Kabine İşleri Bakanı Martin Elia Lomoro, yaptığı basın açıklamasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bu tasarrufuyla doğru bir yol izlediğini belirterek, "BM misyonunun görevinde başarısız olduğundan dünyanın da haberdar olmasını temenni ediyorum." dedi.

Söz konusu komutanının görevinden alınmasının, barış gücünün sivilleri korumada başarısız olduğunu söyleyen önceki raporların doğruluğunu ortaya koyduğunu savunan Lomoro, "BM'den misyon ile hükümet yetkilileri arasında kaybolan güveni yeniden teşkil etmek için hükümetle işbirliği içerisinde çalışacak yeni bir barış gücü komutanı atamasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'a bağlı muhaliflerin sözcüsü James Gatdet Dak da yaptığı yazılı açıklamada, Ondieki'nin görevden alınmasının BM misyonu ile Güney Sudan halkı arasındaki güvenin artmasına yol açacağını ifade etti.

Dak, başkent Cuba ve diğer kentlerde yaşanan son şiddet olaylarında BM misyonunun, sivilleri koruma konusunda başarısız olduğunu kaydetti.

Emekli Tümgeneral Patrick Cammaert tarafından Güney Sudan'da temmuz ayında yaşanan şiddet olaylarına ilişkin hazırlanan bağımsız inceleme raporu Genel Sekreter Ban Ki-mun'a sunulmuştu.

Raporda, Güney Sudan askerlerinin Cuba'da temmuz ayında, aralarında yerlerinden edilmiş kişilerin de bulunduğu BM yerleşkesi de olmak üzere bazı bölgelerde sivillere uyguladığı şiddet olaylarında en az 73 kişinin öldüğü, çok sayıda sivilin yaralandığı, bazılarının tecavüze uğradığı belirtilmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "BM barış gücü askerlerinin Güney Sudan'da sivillere yönelik saldırılarda etkili koruma önlemi alamadığını" ortaya koyan rapor üzerine ülkedeki barış gücü komutanı Kenyalı General Johnson Mogoa Kimani Ondieki'yi görevden almıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler