BMGK'nın Suriye rejimine yaptırım tasarısının veto edilmesi

BMGK'nın Suriye rejimine yaptırım tasarısının veto edilmesi

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson:- "BM Güvenlik Konseyinin Suriye'de dehşet verici kimyasal silah kullanımına tepki göstermesine Rusya ve Çin'in engel olması derin hayal kırıklığı yarattı"

LONDRA (AA) - İngiltere, Suriye'de kimyasal silah kullandığı belirlenen Esed rejimine yaptırım uygulanmasını isteyen BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısının Rusya ve Çin tarafından veto edilmesine tepki gösterdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de dehşet verici kimyasal silah kullanımına tepki göstermesine Rusya ve Çin'in engel olması derin hayal kırıklığı yarattı." dedi.

Esed rejimi ile DEAŞ'ın, Suriye halkına yönelik kimyasal silah kullanımının BMGK tarafından yürüten soruşturmayla tespit edildiğini hatırlatan Johnson, şu ifadelere yer verdi:

"Güvenlik Konseyinin çoğunluğunun verdiği desteğe rağmen, Rusya, Çin ile birlikte yaptırım hareketini engellemeyi tercih etti. İngiltere, uluslararası ortaklarıyla birlikte bu korkunç kimyasal silah saldırılarının kurbanları için adalet aramaya ve Suriye'de ya da başka yerlerde daha fazla kimyasal silah kullanımına engel olmak için çalışmaya devam edecek."

Suriye'de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünce (OPCW) oluşturulan misyonun (JIM) raporu, Esed rejiminin üç kez, DEAŞ'ın da bir kez kimyasal silah kullandığını ortaya koymuştu.

Rapor doğrultusunda harekete geçen İngiltere, ABD ve Fransa, Suriye'de kimyasal silah saldırılarına karıştığı tespit edilenlere yaptırım uygulanmasını isteyen tasarı hazırlamıştı. Aralık ayından bu yana süren müzakereler ve Rusya'yı ikna çalışmalarının ardından Konsey'de oylanan karar tasarısını Rusya ve Çin veto etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :