BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Mladenov Gazze'de

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Mladenov Gazze'de

Mladenov: "BM, ablukanın kaldırılmasına tam destek veriyor ancak İsrail'in güvenlik kaygılarını da dikkate alıyor."

GAZZE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, BM'nin Gazze ablukasının kaldırılmasından yana olduğunu söyledi.

Gazze'deki Basın Evinde basın toplantısı düzenleyen Mladenov, Gazze'ye uygulanan kısıtlamaların hafifletilmesi için İsrail ile çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Gerginliğin tırmandığı bir dönemde Gazze halkının tamamının ablukayla cezalandırılamayacağını ve Gazze'ye mal giriş çıkışlarının sınırlandırılamayacağını ifade eden Mladenov, "BM, ablukanın kaldırılmasına tam destek veriyor ancak İsrail'in güvenlik kaygılarını da dikkate alıyor." dedi.

BM'nin, Filistinlilerle İsrail arasındaki ateşkesin devamlılığının muhafazası için çalıştığını belirten Mladenov, uzun vadeli bir ateşkes için ise ekonomik kalkınmaya, çatışmaların durmasına ve Gazze'nin yeniden imar edilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) gelecek hafta düzenlenecek toplantısında Gazze'nin yeniden imarı konusunun ele alınacağını kaydeden Mladenov, "İsrail'le yürüttüğümüz çalışmalarla Gazze'ye yeterli miktarda inşaat malzemesinin girişine izin verileceğini umuyorum. Zira girişine izin verilen miktar ihtiyacı karşılamıyor." diye konuştu.

İsrail, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılarını 26 Ağustos'ta sağlanan ateşkesle sona erdirmişti. Resmi verielre göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü kullanılamaz hale gelmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :