BM Libya Özel Temsilcisi Kobler'den yeni yol haritası

BM Libya Özel Temsilcisi Kobler'den yeni yol haritası

BM Libya Özel Temsilcisi Kobler, Libya'da barışın sağlanması için 6 maddelik bir yol haritası önerdi

TRABLUS (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, Libya'da barışın sağlanması için 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde yapılan siyasi anlaşmayı temel alan 6 maddelik bir yol haritası önerisinde bulundu.

Kobler, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Libya krizini sona erdirecek 6 maddeden oluşan önerisinin Suheyrat Anlaşması'nı temel aldığını ancak uzlaşma halinde üzerinde yeni değişikliklerin yapılabileceğini belirtti.

BM Libya Özel Temsilcisi Kobler, yol haritasının maddelerini sıralarken birinci maddeyi " Libya krizine tek çözüm çerçevesi Suheyrat Anlaşmasıdır ancak anlaşma üzerinde yapılacak her hangi bir değişiklik Libyalıların uzlaşmasıyla olacaktır." şeklinde ifade etti.

İkinci maddeyi "Birleşik emniyet birimini oluşturmak ve mevcut emniyet güçlerinin şiddete yönelmesinin önüne geçmek için bir çalışmanın başlatılması" olarak tanımlayan Kobler, üç, dört ve beşinci maddeleri şöyle sıraladı:

" Üçüncü madde, mali ve ekonomik durumun istikrara kavuşturulması. Bu bağlamda Libya Başkanlık Konseyi (BK) ile ülkedeki ekonomik ve mali kurumlar arasındaki işbirliğinin artırılmasına teşvik ediyorum. Dördüncü madde, ulusal uzlaşı ile tüm alanlarda entegrasyonun sağlanması. Örneğin taraflar arasında ateşkesin sağlanması için Libyalı liderlerin arabuluculuk yapması büyük bir kazanım sayılır. Beşinci madde, yerel bağlamda kamu hizmetleri, emniyet ve yönetimin iyileştirilmesi, demokratik yollarla seçilen belediye başkanlarına yönetim, para kaynağı ve yetkilerin verilmesi."

Altıncı ve son madde olarak Libyalı siyasi ve askeri tarafların yeniden müzakere masasında toplanması için komşu ülkelerin işbirliği yapması olarak sıralayan Kobler, güçlü bir Libya'nın bölge için hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.

Kobler ayrıca, General Halife Hafter'in, Suheyrat Anlaşması temeli üzerinde müzakereleri başlatmasından ve BK'nın başkent Trablus'taki silahlı grupları kontrol altına almak için yürüttüğü çalışmalardan umutlu olduğunu dile getirdi.

BK, BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca kurulmuş ve BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımıştı. BK başkanlığı görevini Fayiz es-Serrac yürütüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler