BM Güvenlik Konseyi Mali'yi görüştü

BM Güvenlik Konseyi Mali'yi görüştü

BM, Mali'deki barış sürecinin yavaş ilerlemesinden kaygılı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Genel Sekreteri'nin Mali Özel Temsilcisi Mahamat Saleh Annadif, Mali'de barış anlaşmasının uygulamaya geçirilmesindeki yavaşlığın tüm barış sürecini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Annadif, BM Güvenlik Konseyi'nde Mali'deki gelişmelere ilişkin düzenlenen toplantıda üyelere sunum yaptı.

Barış anlaşmasının bir paket halinde olduğunu ve bunun hayata geçirilmesinin önemine değinen Annadif, özellikle anlaşma kapsamında yer alan geçici yönetimlerin oluşturulması konusundaki ağır ilerlemeden yakındı.

Ne imzacıların ne de ara bulucuların uygulamanın hızından memnun olmadığını vurgulayan Annadif, "Bu yavaş ilerlemeyi anlamak zor. Bu durum ortak devriye sisteminin kurulması başta olmak üzere tüm süreci olumsuz etkiliyor." dedi.

Ülkede güvenlik koşullarının son haftalarda daha da kötüleştiğini kaydeden Annadif, 2013'te göreve başlayan BM Mali misyonunun (MINUSMA) bugüne kadarki barış gücü operasyonları içinde en fazla kaybı veren birlik olduğunu belirtti.

Annadif, sadece şubat-mayıs arasında 19 barış gücü askerinin terörist saldırılarda hayatını kaybettiğini hatırlatarak, birliğin zırhlı araç gibi koruyucu teçhizata sahip olması halinde bu kayıpların gerçekleşmeyeceğini ifade etti.

Süreçte olumlu gelişmeler olduğunu da vurgulayan Annadif, tarafların ateşkese uyduklarını ve anlaşmazlıklarda diyaloğu ön planda tuttuklarını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :