BM Güney Sudan barışgücüne inceleme

BM Güney Sudan barışgücüne inceleme

Güney Sudan'da bir kişinin öldürülmesi ve çok sayıda sivilin tecavüze uğramasına müdahale etmediği öne sürülen barışgücü askerleri (UNMISS) için soruşturma açıldı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Güney Sudan'daki barışgücü askerleri hakkında, üniformalı kişilerce gerçekleştirilen cinsel saldırılara müdahale etmediği iddiaları üzerine soruşturma başlattığı duyuruldu.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, 11 Temmuz'da Juba'daki Terrain Otel'de üniformalı kişilerin bir kişiyi öldürmesi ve çok sayıda sivile cinsel saldırıda bulunması olayında uyarılara rağmen barışgücü askerlerinin (UNMISS) olaya müdahale etmediği iddialarının değerlendirildiği belirtildi.

Genel Sekreter Ban Ki-mun'un olay ve iddialar nedeniyle büyük üzüntü duyduğu bildirilen açıklamada, Ban'ın, UNMISS'in saldırıları önlemek için gerekli müdahaleyi yapmadığı yönündeki haberlerin araştırılması için bağımsız bir komisyon kurulmasına karar verdiği ifade edildi.

Açıklamada, bu ve çok sayıda benzer iddia üzerine UNMISS tarafından ön inceleme yapıldığı da belirtilerek, ilk bulguların soruşturma açılmasını gerektirecek boyutta olduğuna işaret edildi.

Genel Sekreter'in Güney Sudan hükümetine ülkede işlenen insan hakları ihlalleri ve şiddet olaylarının soruşturulması çağrısını yinelediği de açıklamada vurgulandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :