Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Aksaray'da

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Aksaray'da

Işık:- "Yeni yatırımları artırarak, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine yoğunlaşarak, güçlü olduğumuz bu sektörde, ülkemizi net ihracatçı konumuna getireceğiz"- "Artık, otomotiv teknolojisini ve mevzuatını izleyen, uygulayan değil, belirleyen ülkeler arasında

AKSARAY (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Yeni yatırımları artırarak, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine yoğunlaşarak, güçlü olduğumuz bu sektörde, ülkemizi net ihracatçı konumuna getireceğiz" dedi.

Işık, "Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası Yeni Yatırımlar Temel Atma Töreni"nde, evliyalar şehri Aksaray'da bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Mercedes'in bu yatırımla Aksaray'daki fabrikasında üretim kapasitesini yüzde 100 arttırdığını belirten Işık, "1986’da üretime başlayan bu fabrikada 2015 sonuna kadar sadece Aksaray fabrikasında 355 milyon avroluk yatırım yapılmıştı. Önümüzdeki 3 yılda ise 113 milyon avroluk yatırımla istihdam bin 800'den 3 bine ulaşacak. Bu fabrikanın ilk kurulmasına vesile olan merhum Necmettin Erbakan'ı rahmet ve minnetle anıyoruz" diye konuştu.

Işık, geçen yıl otomotiv sektöründe satışların 1 milyonu geçtiğine dikkati çekerek, "Kamyon pazarı ise inşaat sektöründeki gelişmelerin de etkisiyle yüzde 7 oranında artış gösterdi. Son 10 yılda, kamyon pazarındaki ortalama artış yüzde 16 oldu. Yine geçtiğimiz yıl, kamyon ihracatımız da yüzde 10 oranında artış gösterdi" ifadelerini kullandı.

Otomotiv sektörünün üretim, ihracat, istihdam gibi göstergelerde Türkiye'deki lokomotif sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Işık, şunları kaydetti:

"Bu sektör, sadece ana sanayi açısından değil, geniş bir etkileşim içinde olduğu yan sanayi açısından da ayrıca önem taşıyor. Bu sektörde bir üretim üssü haline gelen ülkemizin, teknoloji ve tasarım üssü haline gelmesini hedefliyor, çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda yürütüyoruz. Önümüzdeki yıllarda otomotiv sektöründe üretim, gelişmekte olan ülkelere doğru kaymasını sürdürecektir. Biz ülke olarak, sadece bu üretim için değil, Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri için de bir cazibe merkezi olmak istiyoruz. Temel hedefimiz; yerli marka otomobillerimizi üretmek ve katma değeri yüksek ürünler ile dünya otomotiv pazarında daha fazla söz sahibi olmaktır. Şu an otomotiv sektöründe dış ticaret dengesi açısından başa baş bir konumdayız. Yeni yatırımları artırarak, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine yoğunlaşarak, güçlü olduğumuz bu sektörde, ülkemizi net ihracatçı konumuna getireceğiz. Artık, otomotiv teknolojisini ve mevzuatını izleyen, uygulayan değil, belirleyen ülkeler arasında olmak istiyoruz."

- "Bu yatırımlar, ülkemize duyulan güvenin bir eseridir"

Yeni yatırımlar açısından 2015 yılının oldukça verimli geçtiğine değinen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz yıl mart ayında üretimini tamamen Türkiye’ye kaydıran Man’ın Neoplan marka otobüslerinin tesislerinin açılışını yaptık. Nisan ayında ise Ford’un İstanbul Sancaktepe’de Ar-Ge Merkezi açılışını yaptık. Yine mayıs ayında Hyundai, 200 milyon avroluk yatırımla, H350 hafif ticari araç serisini ilk defa Güney Kore dışında üretimine ülkemizde başladı. Bunların dışında birkaç büyük otomotiv firması, Türkiye’de üretim yapmak için çalışmalar yürütüyor. Bu yatırımlar, ülkemize duyulan güvenin bir eseridir."

Işık, çalışmalarını sürdürdükleri yerli otomobil projesiyle, batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri Türkiye'ye kazandıracaklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu amaçla, TÜBİTAK’ta bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi kuruyoruz. Yerli dizel motor üretmek amacıyla bir Motor Mükemmeliyet Merkezi kurmak için de çalışmalarımızı başlattık. Otomotiv sektöründe büyük bir ihtiyaç olan Otomotiv Test Merkezi’ni Bursa Yenişehir’de kurmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Test merkezini kuracağımız 4 bin 300 dönüm arazinin tahsis ve kamulaştırma işlemlerini tamamlamış durumdayız. Test merkezinin ilk aşaması olarak fren test pistinin inşaatına bu yıl içinde başlayacağız. Yine havacılık, uçak ve gemi teknolojileriyle ilgili bir mükemmeliyet merkezi kurmayı planlayan Rolls Royce firması ile TÜBİTAK arasında bir protokol imzalandı. Biz, Mercedes-Benz’in de Ar-Ge faaliyetlerine çok büyük önem verdiğini, firmanın dünya genelinde yaptığı yıllık Ar-Ge harcamasının 6 milyar dolar civarında olduğunu biliyoruz. Mercedes-Benz’in üretimi artıran yeni yatırımlarından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bununla birlikte, Mercedes-Benz’den Türkiye’de sürdürdüğü Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerini de artırmasını bekliyoruz."

- Mevcut kapasite 2 katına çıkacak

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası Direktörü Frank Lehmann ise maksimum kapasite ile faaliyetlerini aralıksız sürdüreceklerini ifade etti.

Kamyon fabrikasında sadece istihdam miktarına bakmadıklarını aktaran Lehmann, "İstihdam edeceğimiz kişilerin kapasiteleri de bizler için çok önemli. Biz onları teknoloji ile buluşturacağız. Onların bu teknoloji içerisinde kendilerine bir yer bulabilmeleri de çok önemlidir. Takım çalışması ve ruhu, yaratıcı olabilmek ve yalın üretim süreçlerine de adapte olabilmeleri bizler için çok önemlidir" şeklinde konuştu.

Lehmann, mevcut kapasitelerini 2 katına çıkaracaklarına işaret ederek, 2018'e kadar istihdam hedeflerini adım adım gerçekleştireceklerini anlattı.

Konuşmaların ardından, butona basılarak yeni tesisin temeli atıldı.

Bakan Işık, daha sonra fabrikada işçilerle yemek yedi.

Törene, Aksaray Valisi Şeref Ataklı, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti Aksaray milletvekilleri Mustafa Serdengeçti, firma yetkilileri ve diğer davetliler katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :