"Biberiye, kekik ve çemen otu" balıklara da iyi geliyor

"Biberiye, kekik ve çemen otu" balıklara da iyi geliyor

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün: - "Yüksek lisans öğrencisi Sevdan Yılmaz'ın tezinde yemlere biberiye, kekik ve çemen otu gibi katkıların eklenmesinin levrek balığında etkisini inceledik" - "Bu bitkilerin yeme belirli

ÇANAKKALE (AA) - MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde bir yüksek lisans tezinde, yemlere konulan biberiye, kekik ve çemen otu gibi katkıların, levrek balıklarında hematolojik, immünolojik, biyokimyasal parametreler ile biyometrik indeksler açısından olumlu gelişmeler sağladığı tespit edildi.

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de insanların beslenmesinde kıymetli bir besin kaynağı ve aynı zamanda önemli hayvansal ihraç ürünü olan kültür balıkları üzerine çok çeşitli tartışmalar yapıldığını belirtti.

Tartışmaların önemli bir kısmının balıklarda kullanıldığı düşünülen kimyasallar ve bunların insanlara veya çevreye olabilecek etkileri üzerine yoğunlaştığına işaret eden Ergün, "Son yıllarda ülkemizde balık yetiştiriciliğinde kimyasalların kullanımı oldukça düşük düzeydedir. Ancak, yetiştiricilik sistemlerinde balıkların boylanması, taşınması, aşırı stok yoğunluğu, su sıcaklığındaki ani değişimler gibi faktörler nedeniyle balıklar da stres ve strese bağlı olarak çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir." diye konuştu.

- "Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önem taşıyor"

Ergün, stres faktörlerinin balıkların yaşama, yemden yararlanma ve büyüme oranlarını olumsuz etkileyebildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"İşletmelerde hastalık ortaya çıkması ve ardından da ölümlerin görülmesi balık yetiştiricileri için ekonomik olarak kayıp anlamına gelmektedir. Bu nedenle balıkların fiziksel, biyolojik ve kimyasal streslere karşı bağışıklıklarının güçlü olması gerekmektedir. Hastalığı durdurmak ve ölümleri önlemek için çeşitli koruyucu kimyasal maddelerin kullanılması mümkün olmakla birlikte son yıllarda çevre ve tüketici bilincinin artmasıyla bu tür ilaçların kullanımı minimuma düşmüştür. İnsanlarda olduğu gibi, balıklarda da hastalanmadan önce ortaya çıkabilecek hastalık etkenlerine karşı aşılama başta olmak üzere, bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla çeşitli bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Balıkların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde yeme katılan çeşitli bitkiler, bitki özütleri, prebiyotikler, probiyotikler gibi katkılar büyük önem taşımaktadır."

- "Organik balık yetiştiriciliğine katkı sağlayabilir"

Bu katkıların içerisinden özellikle tıbbi aromatik bitkilerin insan ve diğer canlılarda olduğu gibi balıklarda da bağışıklık sistemi üzerine etkisi konusundaki araştırmaların giderek arttığını aktaran Ergün, "Yüksek lisans öğrencisi Sevdan Yılmaz'ın tezinde yeme biberiye, kekik ve çemen otu gibi katkıların eklenmesinin levrek balığında etkisini inceledik. Bu bitkilerin yeme belirli oranlarda eklendiğinde balıklarda genellikle olumlu etkileri olduğunu, bazı hematolojik, immünolojik, biyokimyasal parametreler ve biyometrik indekslerde olumlu gelişmeler sağladığını tespit ettik." diye konuştu.

Ergün, bu tür çalışmalarda genellikle piyasadan kolay temin edilebilecek, ucuz ve etkili olabilecek, doğal ve etkisi diğer canlılarda da kanıtlanmış katkıları tercih ettiklerini ifade ederek, çalışmalardan elde edilecek sonuçların özellikle organik balık yetiştiriciliğinde ve daha sağlıklı balık üretimi konusunda önemli katkılar yapacağını düşündüklerini kaydetti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :