Beyşehir’de rüzgar türbini enerji santrali kuruluyor

Beyşehir’de rüzgar türbini enerji santrali kuruluyor

Konya’nın Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Murat Özaltun, paraşüt tepesi mevkisinde yapım çalışmaları devam eden rüzgar türbini enerji santrali inşaat alanını ziyaret etti.

 

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, inşaat alanını gezerek yürütülen çalışmalar hakkında şantiye şefi Alpkan Kantaroğlu’ndan bilgi aldı. Beyşehir’in yine ilkleri yaşadığını ifade eden Başkan Özaltun, enerji santralinin bu yılın ekim ayında bir kısmının faaliyete geçeceği bilgisini aldıklarını söyledi. Konya ilçeleri arasında ilk olarak Beyşehir’de böyle bir enerji santralinin kurulduğunu ve kendi döneminde Beyşehir’in yine bir ilki yaşadığını belirten Özaltun, “Günümüzde enerjinin ne kadar kıymetli olduğu herkesin malumu. Beyşehirimizde, Beyşehir’in farklı mahallerinde güneş enerjisi yatırımları yapılmakta ve devam etmekte. Bazıları faaliyete geçirilmiş durumda bazılarının ise inşaatı devam ediyor. Tabi hal böyle olunca güneş enerjisi konusunda Beyşehirimiz gereken noktaya inşallah gelmiş durumda. Beyşehirimiz de rüzgar konusunda yüksek noktalara hakim bölgelerde rüzgar enerji ölçümleri geçmişte yapıldı ve bu konuda da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığımız tarafından ihaleleri gerçekleştirildi. Yakamanastır Tabiat Alanı’nın üst tarafları hatta paraşüt tepesi, take off denilen yerin biraz üst tarafında yatırımcımız tarafından yaklaşık 9 adetlik rüzgar türbini inşaatı devam ediyor. Aldığımız bilgiye göre, bugün ilk etapta 3 tanesinin Ekim ayı sonuna kadar faaliyete alınması gerçekleşecek. Diğer altı tanesi de belki 2018’in ortalarında faaliyete geçmiş olacak. Bu noktada emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’a ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak Bey’e çok teşekkür ediyorum. Buradan hemşerilerimize ve yatırımcılarımıza diyorum ki; Beyşehir gerek enerji noktasında gerek sanayi noktasında gerekse farklı noktalarda yatırım yapılabilecek nadir ilçelerden bir tanesi. Yatırım yapmak isteyen bütün yatırımcılarımızı Beyşehir’imize davet ediyorum” dedi.

22,5 MEGAVATLIK ENERJİ ÜRETECEK

Yatırımcı firmanın şantiye şefi Alpkan Kantaroğlu ise, yürütülen çalışmanın teknik ayrıntılarıyla ilgili olarak şu bilgileri aktardı:

“Yatırımcı firma olarak Beyşehir’de 87 metre kule uzunluğu ve 63 metre kanat uzunluğuyla 9 türbinlik bir proje hazırladık. Bir tane türbinimiz 2,5 megavat elektrik üretecek. Toplamda 22,5 megavatlık bir enerji üretilecek burada. 2018’in yarısına kadar bütün türbinlerimizi devreye sokmayı planlıyoruz. Fakat ilk etapta Ekim ayının sonuna 3 türbinimizi devreye sokarak enerji üretimine başlamış olacağız.”