"Batıdaki gibi bir ombudsmanlık" sistemi istedi

"Batıdaki gibi bir ombudsmanlık" sistemi istedi

TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyonda dün yemin ederek göreve başlayan kamu denetçisi Yahya Akman:- "Dileriz ki bizim dönemimizde Kamu Denetçiliği Kurumunun toplum tarafındaki bilinirliği, algısı

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - Mecliste daha önce 7 yıl Dilekçe Komisyonu Başkanlığı yapan ve kamu denetçiliğine yeni seçilen Yahya Akman, Kamu Denetçiliği Kurumunun bilinirliğini artırmayı ve batıdaki iyi örnekleri gibi bir ombudsmanlık sistemini yerleştirmeyi hedeflediğini belirtti.

TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyonda seçilen 5 kamu denetçisinden biri olan ve dün yemin ederek görevine başlayan Akman, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Akman, yabancı olmadığı bir alana seçildiğini dile getirerek, daha önce 7 yıl TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı yaptığını anımsattı. Kamu Denetçiliği Kurumu kanununun hazırlanmasında, yasalaşmasında emeğinin geçtiğini anlatan Akman, "Sanki daha önce yaptığım bir görevin devamı olarak bunu görüyorum." dedi.

Kendi dönemlerinde, Kamu Denetçiliği Kurumunun toplum tarafındaki bilinirliği, algısı konusunda çok daha olumlu bir gelişme olmasını temenni eden Akman, "Dilerim ki bizim dönemimizde gerçekten buranın insanlarımız için bir hak arama mekanizması olduğu, özellikle güçlü olan devlete karşı zayıf olan vatandaşın hakkının arandığı bir makam olduğu algısı daha çok yerleşir. Bu anlamda biz de kamu kurumları veya meslek kuruluşlarıyla ilgili orada yanlış yapan idarecilerin yanlışlarını onlara hatırlatır, düzeltilmesini isteriz. Onlar da bizim kararlarımız doğrultusunda kendini düzeltirler ve batıdaki en iyi örnekleri gibi bir ombudsmanlık sistemini Türkiye'de oturtmuş oluruz diye diliyorum." şeklinde konuştu.

-"Baskı unsuru"

Kurumun kurulmasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen kamuoyunda tam olarak bilinmemesinin nedeninin sorulmasına Yahya Akman, "Belki Türkiye'de olan gelişmeler nedeniyle olmuş olabilir. Yeni olmanın verdiği eksiklikler olabilir. Ama biz bu dönemde bu konuda daha önemli adımlar atacağımızı düşünüyorum." karşılığını verdi.

Akman, kurumun kanunda da belirtildiği şekilde, raporlar yayınlaması, medya ile yakın ilişki içinde olması gerektiğine işaret etti.

Kamu Denetçiliği Kurumunun, kamu kurumları ve yöneticileri üzerinde bir baskı unsuru olarak algılanmasını gerçekleştirmeye çalışacaklarını, bunu daha çok ön plana çıkaracaklarını bildiren Akman, "Bu yolla daha etkin bir kurum yapmaya çalışacağız. Yoksa Türkiye'de denetim yapan, çok sayıda, farklı alanlarda, yargı organlarının yanı sıra çok sayıda kurum var. Fakat burası çok özgün bir kurum olduğu için kendi kanununda da ifade edildiği üzere diğer kurumların alanlarına girmeyen birtakım şeyleri de denetlemekle görevli. Örneğin kamu görevlilerinin tutum ve davranışları bu kanunda zikredilen en ayırıcı ifadelerdir. Biz bunların bu dönem daha öne çıkacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :