Başkanlık sistemi tartışmaları

Başkanlık sistemi tartışmaları

MHP'li Özdağ, Halaçoğlu, Ok, Okutan ve Yılmaz, AK Parti'nin Başkanlık sistemiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kuruluna gelmesi durumunda "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladılar

TBMM (AA) - MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, AK Parti'nin başkanlık sistemiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kuruluna gelmesi durumunda hayır oyu kullanacaklarını açıkladılar.

TBMM'de, 5 milletvekilinin imzaladığı basın açıklamasını, MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ okudu.

Türk ordusunun 15 Temmuz sonrasında, Eskişehir-Kütahya muharebelerinden sonra en sıkıntılı dönemden geçtiği belirtilen açıklamada, Türkiye’nin beka sorununu aşabilmesi için dış askeri müdahale, terörle mücadele ve istikrarsızlık dinamikleri karşısında alması kaçınılmaz olan tedbirler bulunduğu vurgulandı.

Bunları "Milli birlik ve beraberlik sürecinin korunması; TSK’nın güçlendirilmesi ve moral değerlerinin yükseltilmesi; FETÖ ve PKK ile doğru bir mücadele stratejisinin uygulanması; Suriye ve Irak’ta askeri anlamda başarılı sonuç alınması" olarak sıralanan açıklamada, bu denli problemle uğraşırken ortaya çıkan başkanlık rejimi tartışmalarının, Türk toplumunda büyük bir siyasal gerilime sebep olacağı öne sürdü.

Referandum süreci nasıl biterse bitsin Türkiye'nin zararlı çıkacağı; Başkanlık için "evet" çıkması durumunda daha ilk günden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aslında bir "Pirus Zaferi" kazandığının ortaya çıkacağı iddia edilen açıklamada, şu görüşler savunuldu:

"Erdoğan’ın anayasayı ihlal etmede ısrar etmesinin Türkiye’yi bir kaosa götüreceği açık olmakla beraber bir referandum sürecinin ve olası başkanlığın Türkiye’yi çok daha büyük bir felakete sürükleyeceği aşikardır. Başkanlığın gerçekleşmesi özerklik, federasyon ve parçalanmanın önünü açacaktır. Bu sebeple bir kez daha 'yanıldık' demelerini artık istemiyoruz. Üstelik Türk Milleti, Erdoğan’ın Anayasayı değiştirmek için 400 milletvekili istediği 7 Haziran seçimlerinde başkanlık referandumunu yapmış ve başkanlık talebini sandığa gömmüştür.

Biz 5 MHP milletvekili olarak parlamenter rejimin devamından yanayız. Biz sayın Bahçeli’nin geçtiğimiz yıllarda onlarca kez ifade ettiği gibi başkanlık sisteminin Türkiye’yi özerkleşme, federalleşme üzerinden böleceğini görüyoruz."

Ortak açıklamada, MHP'ye oy veren milyonların kendileri gibi başkanlık sistemine ve bölünmeye karşı olduklarını bildikleri belirtilerek, "TBMM’de 'evet' deriz referandumda 'hayır' deriz şeklinde bir tavrın doğru olmadığını ve halkın aklı ile alay etmek olduğunu görüyoruz." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Bu tavrı sergileyen arkadaşlarımızdan, 3 Kasım 2002 seçimlerinin sonuçlarından, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığının önünün açılmasından ve 7 Haziran 2015 seçim gecesi yapılan açıklamanın ortaya çıkardığı neticelerden sonuç çıkarması gerektiğine inanıyoruz. Parlamenter sistemden yana olduğumuzu, AKP’nin başkanlık teklifinin TBMM gündemine geldiği zaman geçmemesi için 'hayır" oyu vererek ortaya koyacağız. TBMM’de referandum için verilen oyların 330 altında kalması için mücadele edeceğiz. Hiçbir makam ve mevkinin, ülkemizin birliği ve aziz milletimizin dirliğinin üstünde değildir."

-"MHP'nin politikaları dile getirdik"

Bir gazetecinin, açıklama yapan milletvekilleriyle ilgili disiplin sürecinin başlatılabileceğiyle ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine Halaçoğlu, "Hiçbir makam ve mevki, hiçbirimizin şahsı, canı, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğü ve Türkiye'nin dirliğinden daha önemli değildir." dedi.

MHP'li Okutan da aynı soruya, "Millet can pazarındayken birilerinin post pazarlığında olmasını kabul etmiyoruz. Neye mal olursa olsun. Disiplin sürecini hak ettiğimizi düşünmüyoruz, zaten burada MHP'nin politikaları dile getirdik." karşılığını verdi.

MHP'li Ok da "Bizim için önemli olan Türkiye Cumhuriyetinin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüdür." görüşünü ifade etti.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile Başbakan Binali Yıldırım arasında yaşanan tartışmaya ilişkin bir soru üzerine MHP'li Özdağ, "Sadece bir Genelkurmay Başkanının uyarısı söz konusu değil. Defaatle yapılan uyarılar söz konusu. Hepsini bir kenara bırakın, MHP'nin yaptığı uyarılar yeter. Ancak uzun yıllar iş birliği, yardım ve yataklık yaptılar." dedi.

Özdağ, bir başka soru üzerine, başkanlık teklifine 330'un üzerinde oy çıkmaması için mücedele edeceklerini, MHP'de kendileri düşünen başka milletvekillerinin de olduğunu ileri sürdü.

MHP'li Okutan, bir başka soru üzerine Meral Akşener'in FETÖ ile uzaktan veya yakından bağlantısı olduğuna inanmadıklarını, varsa da herkesin hesabını vereceğini kaydetti.

Özdağ, Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz'ın hastanede olduğu için basın toplantısına katılamadığını bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :