Başkanı olduğu komisyonda yaşadıklarını anlatacak

Başkanı olduğu komisyonda yaşadıklarını anlatacak

Meclis Diyarbakır Cezaevini İnceleme Alt Komisyonu Başkanı Miroğlu, komisyonun son toplantısında kendisinin de bir dönem kaldığı Diyarbakır Cezaevi'nde yaşadıklarına ilişkin bilgi verecek- Miroğlu:- "Komisyon kurulurken beni şaşırtan duygular içerisindeyd

TBMM (AA) - ALPER ATALAY - TBMM Diyarbakır Cezaevini İnceleme Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, komisyonun son toplantısında kendisinin de bir dönem kaldığı Diyarbakır Cezaevi'nde yaşadıklarını anlatacak.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan "12 Eylül Askeri Darbesinden Sonra Oluşturulan Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi İnceleme Alt Komisyonu" çalışmalarını sürdürüyor.

Alt komisyon kurulduğu günden bu yana 15 toplantı yaptı. Bu toplantılarda 19’u cezaevinde tutuklu olarak kalan, ikisi tutuklu yakını, üçü görevli, biri mağdurların avukatı, biri de o dönemde cezaevinde röportaj yapan gazeteci olmak üzere toplam 26 kişinin tanıklıklarına başvuruldu.

Komisyon Başkanı Miroğlu, çalışmalarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Alt Komisyonun, iki yılı bulan bir süre çalıştığını belirten Miroğlu, komisyonu kurarken de çalışmanın dar bir zamana sığmayacağını bildiklerini ve bu anlayışla komisyonun kurulduğunu söyledi.

- "Yüzleşmeyi önemli oranda gerçekleştirdik"

Çalışmalarının sonuna geldiklerine işaret eden Miroğlu, icracı komisyon olmadıklarını ve bundan dolayı yasalar gereği yaptırım güçlerinin bulunmadığını söyledi.

"Biz, bir durum tespiti ve yüzleşme yapmak istedik. Bu yüzleşmeyi de önemli oranda gerçekleştirdik." diyen Miroğlu, sadece dönemin tanıklarını değil, gazetecileri ve hukukçuları da dinlediklerini ifade etti. Miroğlu, "Bu tanıklıklardan bir fotoğraf çıktı. Hepimizin ortak noktası 'keşke yaşanmasaydı.' Tabii bunu dediğiniz zaman da bir daha asla olmamasını diliyorsunuz." diye konuştu.

Konuya ilişkin 1979 yılından 1984 yılına kadar bir medya taraması yaptıklarına dikkati çeken Miroğlu, "Çünkü, 'Bu cezaevi nasıl bir siyasi ortamda gelişti' sorusuna cevap vermek önemliydi. Sadece yarın kamuoyunun karşısına bir raporla ve bunu güçlendiren tanıklıklarla çıkmak istemedik. Türkiye'nin o dönemdeki siyasi şartlarının da bu işe merak duyan insanlar tarafından az çok bilinmesini istedik." dedi.

Komisyonda Türkiye'de bir ilki başardıklarına işaret eden Miroğlu, zaman zaman tanıklıklarını dinlediği kişilerle ortak anılarının olduğunu gördüğünü söyledi. Bunların bir kısmıyla aynı koğuşta kaldığını dile getiren Miroğlu, "Zaman zaman karşılıklı gözyaşımızı tutamadığımız zamanlar oldu. Failler diyebileceğimiz, bu mekanizmada karar merci olarak değil ama bir aparat olarak görev almış insanların acizliğine tanık olduk. Onların ne kadar aciz bir durumda olduğunu gördük." ifadelerini kullandı.

- "Yaşadıklarımı anlatacağım"

Orhan Miroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Komisyon kurulurken beni şaşırtan duygular içerisindeydim. Oradan her nasılsa sağ çıkmış bir mahkum ve birçok arkadaşımı da kaybetmiş bir insandım. Dolayısıyla 35 yıl sonra dönemi anlatan ve Mecliste kurulan bir komisyonun başına bir milletvekili olarak geçmek hoş bir sürpriz. Aslında ironik bir durumdu. Bu ironiye devam edeceğiz.

Ben de bu defa komisyon başkanı olarak değil; Diyarbakır Cezaevini yaşamış bir mağdur olarak son tanık gibi komisyona, yaşadıklarımı anlatacağım. Bu çalışma bu şekilde de sonlanmış olacak. Ondan sonra işin rapor yazım aşamasına geleceğiz. Bir müze olması ihtimali üzerinde duruyoruz. Bu konuda toplum ortaklaşırsa, Hükümetimizin ilgili bakanları da bu fikre itibar ederlerse belki bu çalışmanın sonucunda Diyarbakır Cezaevi'nin müze olması fikri daha güçlü bir fikir olarak ortaya çıkar."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :