Bask bölgesinde yeni hükümet, yeni yol haritası

Bask bölgesinde yeni hükümet, yeni yol haritası

25 Eylül'deki seçimlerin ardından sosyalistlerle anlaşarak koalisyon hükümeti kuran Bask Milliyetçi Partisinin lideri Inigo Urkullu, bir kez daha Bask özerk yönetiminin başkanı seçildi- Bask Başkanı Urkullu, İspanya devleti ile "yeni bir yasal anlaşma" ya

MADRİD (AA) - İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk yönetiminin başkanı bir kez daha Bask Milliyetçi Partisinin (PNV) lideri Inigo Urkullu oldu.

Bask özerk yönetiminin 2012 Aralık ayından bu yana başkanı olan PNV lideri Urkullu, 25 Eylül'de yapılan yerel parlamento seçimlerinin ardından Bask Sosyalist Partisi (PSE) ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı.

Bask yerel parlamentosundaki 2. turda elde edilen 37 oyla (28 PNV, 9 PSE) bir kez daha başkan seçilen Urkullu, normal şartlarda gelecek 4 yılda Bask bölgesini yönetecek.

Güven oylaması dolayısıyla Bask parlamentosunda yapılan oturumdaki konuşmasında, Bask'ta yeni bir döneme girileceğinin altını çizen Urkullu, İspanyol devleti ile "yeni bir yasal anlaşma" yapmak istediklerini açıkladı.

Urkullu, "Uzlaşıyla Bask parlamentosunda kabul edilmesi ve daha sonra Bask halkı tarafından da onaylanması öngörülen bu anlaşmanın tamamen meşru yollardan gerçekleşmesi için PSE'nin de desteğini aldıklarını" ifade etti.

"Bask bir ulustur ve tanınmalıdır" diyen Urkullu, "Bask'ta birlikte yaşamak için yeni bir siyasi dönemin zamanı gelmiştir. Bask ve İspanyol devleti arasında anlaşma yapılmasını garanti eden bir mekanizmaya ihtiyaç vardır. Hiçbir çözüm, anlaşmalı bir çözümden daha iyi değildir." görüşünü savundu.

Bask Başkanı Urkullu ayrıca 2011 Eylül ayında silahlı faaliyetlerini tamamen bıraktığını açıklayan ETA örgütünün artık kendisini feshedip ortadan kalması gerektiğini vurguladı.

ETA mahkumlarının cezaevi sorunlarının bu yasama döneminde çözülmesi sözünü veren Urkullu, Bask'ta şiddetin tamamen ortadan kalkmasının "ETA mağdurları ve geçmişin anılarıyla koordineli bir şekilde yürütüleceğini, tüm siyasi partilerin hassasiyetleriyle empati kurulacağını" söyledi.

Öte yandan ETA sempatizanı, ayrılıkçı, sol görüşlü siyasi grupların oluşturduğu ve mevcut durumda Bask bölgesinde 2. büyük siyasi parti konumunda olan EH Bildu koalisyonu ise Bask halkının kendi geleceğine karar verme hakkını içeren, bağımsızlık yanlısı bir sürecin Bask parlamentosunda başlamasını ve 2 yıl sonra halk oylamasına gidilmesini hedeflediklerini açıkladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler