Başbakan Yıldırım canlı yayında

Başbakan Yıldırım canlı yayında

Binali Yıldırım: (8)- "(Mehmet Ağar'ın 'benim dönemimde hiç Fetullahçı yoktur' sözleri) Bugün, FETÖ'den tutuklanan önemli isimler onun kadrosundaydı. Bu ne anlama geliyor? O dönemde görevli polis şefleri, amirler. E nasıl oluyor? O zaman herhalde farkında

AFYONKARAHİSAR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar'ın, Darbe Komisyonu'nda söylediği, "benim dönemimde hiç Fetullahçı yoktur." ifadesine ilişkin "Bugün, FETÖ'den tutuklanan önemli isimler onun kadrosundaydı. Bu ne anlama geliyor? O dönemde görevli polis şefleri, amirler. E nasıl oluyor? O zaman herhalde farkında değildi Sayın Ağar." dedi.

Yıldırım, AK Parti'nin 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın gerçekleştirildiği Afyonkarahisar'da, A Haber, CNN Türk, Habertürk, Kanal 24, NTV, TRT Haber ortak canlı yayın programına katılarak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar'ın, Darbe Komisyonu'nda söylediği, "benim dönemimde hiç Fetullahçı yoktur." ifadesinin hatırlatılması üzerine Yıldırım, Mehmet Ağar'ı siyasetten tanıdıklarını, kendisini İçişleri Bakanlığından ve Emniyet Genel Müdürlüğünden bildiklerini söyledi.

Yıldırım, Ağar'ın, 1993-1996 yıllarında Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığını hatırlatarak, "Bugün, FETÖ'den tutuklanan önemli isimler onun kadrosundaydı. Bu ne anlama geliyor? O dönemde görevli polis şefleri, amirler. E nasıl oluyor? O zaman herhalde farkında değildi Sayın Ağar." ifadesini kullandı.

"Adil Öksüz nerede, nasıl, kimler tarafından ortadan kaybedildi. Bu konuya ilişkin herhangi bir gelişme var mı?" sorusuna Yıldırım, Adil Öksüz'ün, bu darbenin göbeğinde olduğunun bilindiğini, buna rağmen çıkarıldığı mahkemede salıverilmesini masum karşılamanın mümkün olmadığını dile getirdi.

Yıldırım, bu yüzden bu kararı veren hakimlerin açığa alındığını, haklarındaki inceleme, araştırma ve soruşturmanın devam ettiğini vurguladı. Burada en hafifinden büyük bir basiretsizliğin olduğuna işaret eden Yıldırım, "Bir sivil, Akıncı Üssüne geliyor, orada sabahlıyor, 'ne işin vardı?'. 'Ben buradan arsa alacaktım, geçerken uğradım.' Neticede buna kargalar güler. Bu salıverme işinin çok masum bir şey olmadığını tekrar ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yıldırım, "Adil Öksüz, bu işin Amerika ile Türkiye arasındaki koordinasyonunu sağlayan önemli bir isim" şeklindeki bir iddianın bulunduğuna da değinerek, bir öğretim görevlisinin bir yılda 100'den fazla Amerikaya nasıl gidip geldiği sorusunu yönelterek, buna maaşının da yetmeyeceğini söyledi.

Geçen günlerde Adil Öksüz'ün akrabalarının üzerinde 4 milyonun üzerinde bir para çıktığını bildiren Yıldırım, "Bu, örgütün ne kadar kapalı bir kutu olduğunu, nasıl kayıtdışı çalıştığını açık şekilde gösteriyor." dedi.

Yıldırım, Öksüz'ün, "iki taraflı çalıştığına yani istihbarat örgütlerine çalışıyormuş gibi yapıp FETÖ'ye, FETÖ'ye çalışıyormuş gibi yapıp istihbarat örgütlerine..." dair iddiaların sorulması üzerine, "Biz onu bilemeyiz ki, o da artık ortaya çıkar zaten. Eğer öyle bir şey olsa, bu yanlış anlaşılmasın da, biz o kararı veren hakimler hakkında niye soruşturma açıyoruz, niye onları açığa alıyoruz. İstihbarat, bu ülkenin ve devletin bir kurumu değil mi? Böyle bir casusluk faaliyeti yapıyor ise ona karşılık yapılacak işlem bu mudur? Dolayısıyla ben, ona itibar etmiyorum, öyle bir şey olmaz." yanıtını verdi.

- "Bu bir taktik, yıllar geçsin, dava sulansın aynen Ergenekon, Balyoz gibi"

Genel olarak FETÖ soruşturmalarının hızından memnun olup olmadığı sorusuna Yıldırım, yavaş gittiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yargı mensuplarına buradan da çağrı yapıyorum: Bakın işi biraz analitik düşünelim, tamamen hukuk normlarında düşünmeyelim. Şimdi darbeyi yapanlar belli. O gün uçağı kullanan, bombaları atan, emirleri veren... Her şey belli. O, ona söyledi ona gidiyorsun, o ona söyledi ona gidiyorsun...O delil, bu delil bilmem ne. Bu bir taktik, yıllar geçsin, dava sulansın aynen Ergenekon, Balyoz gibi. Böyle bir riskle karşı karşıyayız. Onun için biz diyoruzki, 'darbeye bizzat katılan, emirleri veren, o emirleri yerine getirenleri toplayın, bunların hesabını görün. Milletin yüreği ferahlasın.

Onun için mahkemelerden beklentimiz şu, sadece beklenti, talimat veremiyoruz, malum hukuk devleti. Diyoruz ki, 'önce darbecileri açık, seçik belli olanları hemen yargılayın. Daha ne delili kardeşim? Her şey ayan beyan, ne delili arıyorsunuz? Ben anlamıyorum, hukukçu değilim, benim muhakememe bir türlü sığmıyor bu. Bunun derhal yapılması lazım, bunların hükmünün verilmesi lazım ki milletin rahat nefes alması lazım. Buradan savcılarımıza, hakimlerimize bu çağrıyı yapıyorum. Millet artık bu işin bir noktaya gelmesini bekliyor, ciddi bir hayal kırıklığı yaşıyor zaman geçtikçe de yargıya olan güven maalesef olumsuz yönde ilerliyor."

- "Bir terör örgütünün başını istiyoruz"

Yıldırım, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili "Amerika sürekli belge istiyor. Oyalama taktiği içine girdiği çok açık. Bu oyalama bitecek mi, başka bir ülkeye kaçma ihtimali ya da Amerika tarafından paketlenme ihtimalinin ağırlık kazandığı yönünde bilgiler var. Ne aşamadayız?" sorusuna karşılık, ikili sözleşmeler çerçevesinde talebin yapıldığını, istenen belge ve bilgilerin fazlasıyla verildiğini kaydetti.

Yıldırım, FETÖ elebaşı Gülen'in, Amerika'da her yere beyanat verdiğine dikkati çekerek, "Gün geliyor adamlarını satıyor, 'yapmışlarsa benim haberim yok' diyor, gün geliyor 'benim adamlarım böyle bir şey yapmaz' diyor. Dalga geçiyor. Amerika da buna karşı ne yapacak, bekliyoruz." dedi.

İade konusunda ümitli olup olunmadığına yönelik bir soruya ise Yıldırım, "Ümitsiz niye olalım. Biz hakkımız olanı istiyoruz, onlardan lütuf beklemiyoruz ki. Bu ülkeyi yıkmaya çalışan, rejimini, milli iradeyi ortadan kaldırmaya çalışan bir terör örgütünün başını istiyoruz. Bu kadar meşru, haklı bir talebimiz var veya 'yargılayın, geçici olarak tutuklayın daha sonra incelemeniz, araştırmanız, hukuki süreçleriniz bitince verirsiniz' diyoruz." yanıtını verdi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :