Başbakan Yıldırım Afyonkarahisar'da

Başbakan Yıldırım Afyonkarahisar'da

Yıldırım: (2)- "(Başkanlık sistemi tartışmaları) Bizim istediğimiz, bu sorunu vatandaş çözecek, vatandaş hep siyasetin çözemediği sorunları bugüne kadar çözerek geldi. Biz, bu anayasa değişikliği vatandaşın önüne götürüldüğünde en makul, en doğru kararı v

AFYONKARAHİSAR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Bizim istediğimiz, bu sorunu vatandaş çözecek, vatandaş, hep siyasetin çözemediği sorunları bugüne kadar çözerek geldi. Biz, bu anayasa değişikliği vatandaşın önüne götürüldüğünde en makul, en doğru kararı vereceğine inanıyoruz. Yeter ki yüce Meclisimiz bu yolu açsın." dedi.

AK Parti'nin 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için Afyonkarahisar'a gelen Yıldırım, AK Parti İl Başkanlığına gelişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başkanlık tartışmalarına ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin denetimli başkanlık önerisine nasıl baktığının ve partili cumhurbaşkanlığı ve yarı başkanlık gibi önerilere kapılarının açık olup olmadığının sorulması üzerine Afyonkarahisar'da gerçekleştirecekleri Genişletilmiş İstişare Toplantısı'nda, terörle mücadele, ekonomi, illere hizmetler, reformlar ile anayasa değişikliği dahil birçok konuyu ele alacaklarını belirtti.

AK Parti'nin anayasaya değişikliğinde "başkanlık modeli" üzerinde çalıştığını ifade eden Yıldırım, cumhurbaşkanın artık halk tarafından seçildiğini anımsattı. Bu durumun anayasaya uygun hale getirilmesinin, Türkiye'nin önündeki en önemli meselelerden biri olduğunu dile getiren Yıldırım, Bahçeli'nin bu konuyu gündeme getirmesinin olumlu bir adım olduğuna işaret etti ve Bahçeli'ye teşekkür etti.

Bahçeli'nin geçmişte de ülke sorunlarının çözümünde duyarlı davrandığını vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün de dediği şudur; 'Bu sorun çözülmelidir ama bizim tercihimiz, Milliyetçi Hareket Partisinin tercihi parlamenter sistemdir ancak olmuyorsa bu durumun fiili durumun düzeltilmesi de gerekir.' Bunu düzeltecek olan da millettir. Ancak millete gitmek için Meclis'te bu değişikliklerinin en az 330'la geçmesi gerekiyor. Bu konuda Meclis'in AK Parti grubunun getireceği anayasa teklifini en iyi şekilde değerlendirip sorunun millete götürülmesinin önünü açacağını, düşünüyoruz. Bu yolda da kısa sürede çalışmalarımızı tamamlayıp, teklifimizi yüce milletimize sunacağız. Ondan sonraki değerlendirme ve karar önce Meclis'in olacak. Meclis'ten geçmesi halinde de millete soracağız ve bu meseleyi de ülkenin gündeminden çıkaracağız."

MYK'nın komisyon için yetkiyi verdiğinin belirtilmesi ve istişare sürecinde komisyonun belirlenip belirlenmeyeceğinin sorulması üzerine Yıldırım, çalışmaları yaptıklarını, komisyonun da belli olduğunu söyledi. Çalışmaları, görüşleri değerlendireceklerini dile getiren Yıldırım, ardından gereğinin yapılacağını bildirdi.

- "O tarihler, günler şu an için geçerli değil"

Referandum için nisan ayının uygun olduğunun söylendiğinin hatırlatılarak, en uygun tarihin ne olduğu sorusuna da Yıldırım, "Adım adım. Önce bir teklifi getirelim, komisyonlardan geçsin ondan sonra genel kurulda görüşülsün, ondan sonra da oturur uygun bir tarih kararlaştırılır. Yani o tarihler, günler şu an için geçerli değil. Adım adım gideceğiz. Yapmadığımız işin, atmadığımız adımın, geleceğe yönelik tahminlerini yapmak da sağlıklı olmaz" yanıtını verdi.

Yıldırım, "Bahçeli'yle görüşmesinde referandum yapılabilmesi için gereken 330 milletvekili için MHP'den destek sinyali alıp almadıklarının sorulması ve "Bahçeli'nin bu çıkışının aslında bir anlamda buna destek olabileceği yorumları yapılıyor" sözleri üzerine, "Ben yorum yapmayayım sizin yorumunuza tabi olayım." karşılığını verdi.

330 için destek verileceği ama referandumda "hayır" denileceği yönündeki değerlendirmelerin sorulması üzerine de Yıldırım, "Olabilir, siyasette her şey mümkün. Bizim istediğimiz, bu sorunu vatandaş çözecek. Vatandaş, hep siyasetin çözemediği sorunları bugüne kadar çözerek geldi. Biz, bu anayasa değişikliği vatandaşın önüne götürüldüğünde en makul, en doğru kararı vereceğine inanıyoruz. Yeter ki yüce Meclisimiz bu yolu açsın." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, yeni bir KHK ile kamudan çıkarılan bazı isimlerin yeniden alınacağına yönelik iddiaların ve FETÖ ile mücadele kapsamında kamuda görevden almalara yapılan itirazların sorulması üzerine ise "İtiraz sayısı çok fazla, 116 bin civarında ama tabii mükerrer itirazlar var, illerde, bakanlıklarda yapanlar var. Üzerinde çalışılıyor. Biz ne söyledik, haksızlık varsa düzeltilecek. Şu anda da bu çalışmaları bakanlıklarımız yapıyor. Başbakan Yardımcımız Nurettin Canikli'nin koordinasyonunda bu çalışma yürüyor. Tamamlandıkça peyderpey müracaatları, itirazları haklı görünenlerin işlemleri düzeltilecek." ifadelerini kullandı.

- "Münbiç'te hiçbir PYD/YPG unsuru kalmayacak"

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile görüşmesinde, ABD'nin PYD/YPG'nin Münbiç'ten çıkması için ne söylediğinin sorulması üzerine de Yıldırım, "ABD'nin bu konuda sözü var. Bu sözünün de arkasında olduğunu ABD Savunma Bakanı teyit etti ve Münbiç'te hiçbir PYD/YPG unsuru kalmayacak. Bunun teminatını tekrar verdiler. Bizim için PKK neyse PYD ve YPG de aynıdır, bunlar da terör örgütüdür. Bunlara maalesef silah verilmesi, DEAŞ'a karşı Amerika tarafından kullanılması, büyük bir yanlıştır. Bunu kendilerine açıkça söyledik." diye konuştu.

Yıldırım, "Hava veya kara harekatına ne zaman katılacağız" üzerine, "İhtiyaç olduğu her zaman. İnşallah ihtiyaç olmaz. İhtiyaç olmaması temennimizdir ama lüzum olduğunda şartlar oluştuğunda gereken neyse onu yapacak hazırlıklarımız vardır." karşılığını verdi.

Yeni KHK'larda göreve iadeler dışında hangi konuların olacağı yönündeki soruya Yıldırım, birçok konunun bulunduğu karşılığını verdi.

"İstihbaratın tek elde toplanması var mı?" sorusuna da Yıldırım, "O da var ama belki hemen çıkacak KHK'da olmayabilir o çalışma daha tamamlanmadı ama birçok konu var. İdari kararlar var, yasal düzenlemeler var dolayısıyla şu anda tek tek saymam pek mümkün olmaz." yanıtını verdi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :