Başbakan Yardımcısı Türkeş: (3)

Başbakan Yardımcısı Türkeş: (3)

"Muhtemelen 'evet' çıkacak ama 'hayır' çıkması halinde CHP kazanmış olmayacak. '16'sında ezkaza hayır çıkarsa, CHP iktidara gelecek.' Öyle bir şey yok. Siz aynı yerinizde duruyorsunuz, biz de yönetmeye devam ediyoruz"- "(Cumhurbaşkanı) Hepsi parti genel b

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türkiye'nin, "Muhtemelen 'evet' çıkacak ama 'hayır' çıkması halinde CHP kazanmış olmayacak. '16'sında ezkaza hayır çıkarsa, CHP iktidara gelecek.' Öyle bir şey yok. Siz aynı yerinizde duruyorsunuz, biz de yönetmeye devam ediyoruz." dedi.

FOX TV'de İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programında Türkeş, 2007'de referandumda cumhurbaşkanını halkın seçeceğine karar verildiğini, 16 Nisan'daki halk oylamasının da bunun tamamlanma süreci olduğunu söyledi.

Tamamlama süreciyle ilgili çalışmanın belli bir kronolojiye göre yapıldığını ifade eden Türkeş, bunun anlatılmaması durumunda ortaya karışık fikirlerin çıktığını dile getirdi.

İşsizlik olduğu, bununla uğraşılması yönündeki söylemlere ilişkin Türkeş, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir taraftan işsizlikle uğraşabileceğini, bir taraftan Fırat Kalkanı operasyonunu yapabileceğini, bir taraftan da rejimi daha iyileştirmek için halk oylamasına gidebileceğini, her şeyin bir arada olabileceğini anlattı.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, Türkiye Cumhuriyeti'nin "eğreti bir dam" olmadığını ifade ederek, "O solcu kafaların söylediği gibi cırt diye aşağıya gitmez. Öyle bir şey anlatıyorlar ki, 'İki değnek tutuyor. Onlar gitti mi rejim, aşağıya iniyor.' deniliyor." dedi.

Rejim tehlikesi olmadığını dile getiren Türkeş, bu söylemlerin Türkiye'yi azımsamak ve "ülkeyi bilmeyenlerin abuk sabuk konuşmaları" olduğunu kaydetti. Türkeş, Türkiye Cumhuriyeti'nin, devlet kurumlarının, bürokrasinin anlaşılması gerektiğini vurguladı.

- "Onların genel başkanlık iddiaları var"

İsmail Küçükkaya'nın "15 Temmuz'dan sonra Devlet Bahçeli bu çıkışı yapmasaydı, aslında Tayyip Bey'in aklında yoktu böyle bir şey" sözleri üzerine Türkeş, şunları söyledi:

"Yapamazdı. Bizim rakam 316. İki tane mesel vardır. Eskiden beri espri olarak söylenir. 'Ankara'ya deniz getireceğim.' Ankara'ya deniz gelir mi? Gelebilir. Ama önce bütçeye bakacaksın. Bütçeye konulduysa bir para ödenek, o ödenek de Ankara'ya kadar deniz getirebiliyorsa getirirsin. Yani para yoksa hiçbir şey olmaz. Birincisi bütçe, ikincisi Meclis aritmetiği. Benim gönlüm şunu, bunu istiyor, şöyle bir yönetim tarzı istiyor. Kaç milletvekilin var? 316. Anayasayı aşacak hiçbir şey yapamazsın. 'Ama konuşuyorsun.' Hayalim, konuşuyorum. 316'yı artırmadığın takdirde, anayasayı aşacak işe kalkışmamalısın. Kalkışılmadı da. Konuşuluyordu, Tayyip Bey'in gönlünde yatan bir aslan bu. 15 Temmuz'dan sonra yoktu. 11 Ekim 2016'da Bahçeli grup toplantısında cumhurbaşkanlığı sistemi anayasa değişikliğine destek vereceklerini açıklıyor."

Küçükkaya'nın toplumun ikiye bölündüğüne ilişkin sözlerine Türkeş, "Hayır bölünmedik. Muhalefetin 16'sından sonrası felaket senaryosundan, Türkiye'nin çıkması lazım. Bu siyasi parti yarışı falan değil. Muhtemelen 'evet' çıkacak ama 'hayır' çıkması halinde CHP kazanmış olmayacak. Öyle bir çılgın trafiğin içindeyiz. '16'sında ezkaza hayır çıkarsa, CHP iktidara gelecek.' Öyle bir şey yok. Siz aynı yerinizde duruyorsunuz, biz de yönetmeye devam ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"Hayır çıkarsa, sizin içinden kopup geldiğiniz gelenek, babanızın mirasını taşıyanlar, taşıdığı iddiası içinde olanlar, Koray Aydın, Ümit Özdağ, Sinan Oğan, Meral Akşener'in katkıları çok." sözlerine Türkeş, "Onların öyle bir iddiası yok. Onların genel başkanlık iddiaları var." karşılığını verdi.

Tuğrul Türkeş, "Ama Türkeş'i hep saygıyla anıyorlar." sözlerinin ardından "Anmazsa o zeminin üstünde nasıl' genel başkan olayım' diyeceksin. O rüşveti kelam." ifadelerini kullandı.

- "Bahçeli de kampanyanın bir tarafında"

Türkeş, tartışmaların kişisele döndüğünü, "Ben CHP'liyim. O zaman buna 'hayır' demeliyim." denildiğini belirterek, CHP'lilerin de anayasa değişikliğini beğenmemeleri durumunda daha iyisini ortaya çıkarmaları gerektiğini söyledi.

Siyasetin aslının, özünün yarın için olduğunu, yarın ve sonrasının düşünülmesi gerektiğini, muhalefetin eleştirisinin ise "Bahçeli'ye karşıyım, onun için hayır." olduğunu dile getiren Türkeş, "Böyle bir 'hayır' olmaz. Bahçeli'nin cebine sen bir şey koymuyorsun ki evet, hayırla. Bahçeli de kampanyanın bir tarafında, referandumun lehinde bir çalışma yapıyor. İnsanlara 'Yarın için senin söyleyeceğin ne var?'ın sorulması lazım." dedi.

Partisiz, partisiyle ilişiği kesilen, yetkisiz göreve başlayan, sorumsuz olan, herhangi bir icra yetkisi bulunmayan cumhurbaşkanının 5 yıl sonra halka nasıl gideceğini soran Türkeş, ANAP'ın kurucusu Turgut Özal'ın sonradan cumhurbaşkanı olduğunu dile getirdi.

Türkeş, 1980 darbesini yapan Kenan Evren'in bile sandığa gidip oy kullandığını belirterek, "Boş zarf mı atıyordu? Demek ki onun da partisi vardı. 21. yüzyıldayız, bilgi çağındayız. Modern teknoloji, internet, sanal ortam falan var. Böyle bir dönemde dünya alem biliyor, bütün Türkiye biliyor Recep Tayyip Erdoğan AK Parti'nin kurucusu. Sen 'Bizim eski Anayasa'ya göre bunun partisi olmaz diyorsun.' Uygulamalarda, kararlarında tarafsız olmalı. Tarafsız olmak başka bir şey, 'partisiyle bağını kestim' demek başka bir şey." ifadelerini kullandı.

"Hem cumhurbaşkanı hem de bir partinin genel başkanı olmanın tarafsızlığın bitmesi" şeklinde ifade edildiğinin dile getirilmesi üzerine Türkeş, "Hepsi parti genel başkanı olacak diye bir şey yok. Ama bu opsiyon açık. Siz yarın cumhurbaşkanı olduğunuzda mensubu olduğunuz partinin genel başkanlığını üstlenmek istemezseniz bunu partideki arkadaşlarınıza bildirirsiniz." dedi.

Tuğrul Türkeş, partili cumhurbaşkanının her şeyi partizanca yapacağının sanıldığını ifade ederek, şunları aktardı:

"Bu yaklaşımı reddediyorum. Bu tartışmayı getirenler, diğer siyasi partiler, kendilerinin ileride dahi bir cumhurbaşkanı olamayacağını düşündükleri için karşı tarafın yapabileceğinin en kötüsünü yapacağını varsayarak niyet okuyuculuğu yapıp, üstüne de felaket tellallığı yapıyorlar. Çık kardeşim de ki, 'Ben cumhurbaşkanı olacağım ve bu yetkilere rağmen de ülkeyi iyi yöneteceğim.' Bunu diyen var mı, muhalefette? Hepsinin yaptığı, 'Benden adam olmaz, ben cumhurbaşkanı adayı olmam, benim partimden de adam çıkmaz.' diyor. 'O zaman AK Parti'nin adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nasıl olsa gene bu seçilecek, buna da ben kategorik olarak karşıyım. Onun için bu kötü şeyler yapar.' Böyle bir anayasa izahı olamaz."

Küçükkaya'nın "Siz babanıza dahi bu yetkiyi verir miydiniz?" sorusuna Türkeş, varsayım üzerine konuşamayacağını sözlerine ekledi.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :