Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (4)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (4)

"(Fetullah Gülen'in iadesi) Biliyoruz. Bu bir hukuk meselesidir. Ama bizim için mahkemelerin kararından daha önemli olan Amerikan siyasetinin niyet meselesidir. Niyetinizi bir görelim. Siz, 79 milyon -hayatı pahasına demokrasiyi korumuş olan- Türk halkını

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi hakkında, "Biliyoruz. Bu bir hukuk meselesidir. Ama bizim için mahkemelerin kararından daha önemli olan Amerikan siyasetinin niyet meselesidir. Niyetinizi bir görelim. Siz, 79 milyon -hayatı pahasına demokrasiyi korumuş olan- Türk halkının yanında mısınız, yoksa bir çete ve o çetenin reisinden yana mısınız?" diye konuştu.

Kurtulmuş, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayarak, değerlendirmelerde bulundu.

FETÖ'nün Türkiye'deki kurumlardaki yapılanmasının sadece görünen yüzünün ortaya çıkartıldığı yönündeki yorumlar yapıldığının hatırlatılması ve "Askeriyedeki bu FETÖ'cü yapılanmanın tamamen ortadan kaldırılması hayal mi?" sorusu üzerine Kurtulmuş, bunun hayal olmadığını, sadece TSK içerisinde değil, bütün kamu kurumlarından bunların temizlenmesi, devletten arındırılması sürecinin dışarıdan kim ne söylerse söylesin devam edeceğini bildirdi.

- "İktidarla örgüt mücadelesi değil, bu bir devlet mücadelesi"

Önemli bir temizliğin sürdüğünü, önemli adımların atıldığını ve bunların da devam edeceğini ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bu temizlikler yapıldıkça, bu kötü niyetli unsurlar TSK içerisinden temizlendikçe TSK'nın da kendisine güveni artıyor, milletimizin de yeniden TSK'ya güveni artıyor. Aynı şekilde yargı, yargıdaki adamlar temizlendikçe, yargıya olan güven artıyor. Aynı şekilde emniyet ve diğer kurumların içerisinde. Evet, bu süreç devam edecek. 'Hepsini 2016'nın sonuna kadar temizledik, bitti, bir daha yok' diyemeyiz. En az bunun kadar önemli bir huşu da şu; karda yürüyüp de izini belli etmeyenler var. Bakıyorsunuz, hiçbir objektif kriterle FETÖ'cü olduğunu değerlendirmiyorsunuz. Hatta bunlar en kritik noktalarda olabilir. FETÖ'yü MGK'da bir terör örgütü olarak ilan ettikten sonra söylediğimiz şey şu, bu sadece bir partinin örgütle mücadelesi değil, iktidarla örgüt mücadelesi değil, bu bir devlet mücadelesi."

Kurtulmuş, 15 Temmuz’da bu adamlar başarılı olsaydı Türkiye’de demokrasiden, insan hakları ihlallerinden bahsedenlerin, "Diktatörlük mü kuruyorsunuz?" diyenlerin diktatörlüğün daniskasını o zaman göreceklerini söyledi. Bu meselenin millete unutturulmaması gerektiğini belirten Kurtulmuş, "Sanki bunlar yok. Masum bir şey var ve bu insanları, 'Aman, bu işin içini nasıl ayıklayacağız?' diye düşünüyorlar. Kimin bu grupla irtibatı varsa bunun hesabını ödeyecek. Bu bir kızgınlık, intikam meselesi değil. Dolayısıyla bu bizim şehitlerimize, ülkemize karşı görevimizdir" dedi.

- "Örgüt yine bir şekilde lideri tarafından canlı tutulmaya çalışılıyor"

Numan Kurtulmuş, "FETÖ, ABD için bir enstrüman mı? Türkiye açısından, Fetullah Gülen'in iadesi konusu ABD tarafından samimiyetle ele alınan bir konu mu?" sorusu üzerine, ABD'nin bu konuda adım atmasının önleyen en önemli hususun seçim atmosferine girmesi olduğunu ifade etti.

Bunun ciddi bir kararlılık gerektirdiğini dile getiren Kurtulmuş, ABD'ye her platformda, "Bu adamı bize iade edin ya da bu adamın Türkiye’ye daha fazla zarar vermesini önlemek için gözaltına alın, geçici tutuklama uygulayın" dediklerini belirtti.

Kurtulmuş, "Bunu neden söylüyoruz? Hala konuşuyor. Bunu, sosyal medya üzerinden de yer yüzünün her tarafındaki etki alanı içerisindeki insanlarla paylaşıyor. Sürekli buralardan tehditler savuruyor. Örgüt yine bir şekilde lideri tarafından canlı tutulmaya çalışılıyor." ifadesini kullandı.

- "Önemli olan Amerikan siyasetinin niyet meselesidir"

"ABD resmen bu adamı kullanarak bir darbe teşebbüsüne kalkmıştır demek son derece zor. Böyle bir şey demiyoruz." açıklamasında bulunan Kurtulmuş, ABD içerisinde farklı kanatlar arasındaki iktidar mücadelesinde, FETÖ elebaşından istifade edilebileceğini zanneden unsurların bulunduğunun anlaşıldığını söyledi.

ABD’den bunun bir hukuk meselesi olduğu yönünde değerlendirmelerin geldiğini aktaran Kurtulmuş, "Biliyoruz. Bu bir hukuk meselesidir. Ama bizim için mahkemelerin kararından daha önemli olan Amerikan siyasetinin niyet meselesidir. Niyetinizi bir görelim. Siz, 79 milyon -hayatı pahasına demokrasiyi korumuş olan- Türk halkının yanında mısınız, yoksa bir çete ve o çetenin reisinden yana mısınız?" diye konuştu.

Numan Kurtulmuş, ABD’nin, başlangıçtaki katı tutumdan yavaş yavaş Türkiye’nin istediği çizgiye gelmek mecburiyetinde olduğunu da ifade etti.

Türkiye halkın yüzde 99’unun bu eşkıya çetesine karşı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, ispatının da 7 Ağustos’taki Yenikapı mitingi olduğunu söyledi.

- "Moody’s'in not indirmesi, 15 Temmuz'un artçı depremiydi"

Yeni bir darbe teşebbüsü ihtimalinin olup olmadığı sorusu üzerine Kurtulmuş, "Anladığımız anlamda bir darbe teşebbüsü artık kalmamıştır. İkide bir, ‘Darbe var mı yok mu, olacak mı olmayacak mı?’ endişesinden milleti kurtarmak lazım. Ben bunun kara propagandanın bir parçası olduğunu düşünüyorum. Moody’s'in not indirmesi, 15 Temmuz’un artçı depremiydi. Ama öyle bir durum ortaya çıktı ki Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bizler ve Türkiye’deki piyasa, bu notu durağana getirme meselesine çok ciddi bir cevap verdik ve onu savuşturmuş olduk. Bundan sonra algı operasyonlarıyla Türkiye’yi rahatsız etmeye çalışacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

- "PYD ile işbirliği yaparak nasıl çözeceksin Musul sorununu?"

Üç hafta sonra ABD’de yeni bir başkanın seçileceğinin hatırlatılmasının ardından, "Yeni başkan seçilince, kararsız davranarak bir Amerikan politikası sürdüreceğini mi düşünüyorsunuz, yoksa ABD bütün bunların hepsine karşı daha net, nerede duracağını bilen bir yere geçecek midir?" sorusuna karşılık Kurtulmuş, şu değerlendirmeyi yaptı:

"ABD bu kararsızlığı, kendi milli menfaatleri bakımından terk etmek mecburiyetindedir. Bunu terk ederken tekrar değerlendireceği konu ise, 'Burada Türkiye Cumhuriyeti devleti var. Ortadoğu’nun İslam geleneği içerisinde sağlam bir demokrasi kurabilmiş ve 15 Temmuz’da çok sağlam bir şekilde demokrasisini koruyabilmiş tek ülkesi. Bu ülke ile görüş ayrılıklarımız olabilir, çıkar farklılıklarımız da olabilir ama bu ülke stratejik ittifakımızı devam ettirmek mecburiyetindeyiz. Bu Amerikan menfaatlerine daha uygundur' noktasına geleceklerine inanıyorum. Aksi, büyük bedel ödeyeceklerdir. Yani işte sorunlar çözülemiyor. Suriye sorununu nasıl çözeceksin? Irak, Musul... PYD ile işbirliği yaparak nasıl çözeceksin Musul sorununu?"

- "Partilerin içerisinde irtibat ayaklarının olmaması düşülemez"

FETÖ’nün siyasi ayağı konusunda elde edilen bulguların ne noktaya geldiğine yönelik soru üzerine Kurtulmuş, böyle büyük bir darbe teşebbüsünün her tarafta bir ayağının olup da siyasette ayağının olmamasının düşünülemeyeceğine, bunun ortaya çıkarılmasının da savcıların görevi olduğuna işaret etti.

Kurtulmuş, 40 senedir devam eden bir yapılanmadan söz edildiğini, bu sürede farklı iktidarlar geldiğini ve bunlarla da içli dışlı olmuş bir yapının ortada olduğunu dile getirerek, "Böyle bir yapının partilerle bir şekilde irtibatlı olmaması ya da o partilerin içerisinde irtibat ayaklarının olmaması düşülemez" dedi.

- "Gerektiğinde KHK'lar çıkar"

Kurtulmuş, yeni kanun hükmünde kararnamelerin yayımlanıp yayımlanmayacağı sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Bu OHAL, çok büyük bir ihtiyaçtan dolayı ortaya konulmuştur. Bazen kanun hükmünde kararnameler (KHK) de istismar ediliyor. AK Parti'nin herhangi bir kanun çıkartmakta eksikliği var mı? İstediğimiz kanunu parlamentoya getirir, çıkartırız, sayımız buna müsait. Ama çok süre alır, Meclisteki o münakaşalarla vesaire... Bizim derdimiz, gücümüz yetmeyip yasa çıkaramadığımız için OHAL ilan edip KHK çıkartıyor değiliz. İşlerin süratle bitirilebilmesi, devletin bu adamlardan arındırılabilmesi, eğer varsa birtakım eksikliler varsa bunları da düzeltecek adımların atılabilmesi için OHAL bize önemli bir imkan sağlıyor. Bu anlamda gerektiğinde KHK'lar çıkar. Bunların içerisinde de yanlış yapılan varsa düzeltilir. Hiçbir tereddüt asla olmayacak. Şunu açık bir şekilde konuşmak lazım. En başta ne diyorduk, 'Bu OHAL vatandaş için değil. Devletin içerisindeki devlete karşı atılmış bir adım.' Devletin içerisindeki bu çete elemanlarına karşı yapılmış bir operasyondur ve öyle gidiyor."

- "Burada çok uyanık olmak lazım"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "CHP neden bunu böyle görmüyor?" sorusuna karşılık şu değerlendirmeyi yaptı:

"CHP’li arkadaşlarımızın, CHP’nin genel başkanının bu süreçten süratle kendisini sıyırması lazım. Bizlere de iletiliyor CHP’li arkadaşlarımızdan, varsa düzeltiyoruz bunları. Bu ortak bir mesele. Bizim meselemiz olduğu kadar CHP’nin de meselesi. Bunlar AK Parti’yi sevmiyorlar da CHP’yi çok seviyorlar da değiller. AK Parti’den ne kadar nefret ediyorlarsa CHP’den de o kadar nefret ediyorlar. Burada çok uyanık olmak lazım. Burada FETÖ’nün bu algı operasyonuna destek olmamak lazım. Herkes bu algı operasyonuna karşı mücadele etmeli."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :