Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (3)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (3)

"Türkiye olarak, içi yanan bir ülke olarak, 911 kilometrelik ortak sınırı olan bir ülke olarak, Suriye'de her atılan kurşundan burada içi yanan bir ülke olarak biz Suriye'de barışın sağlanmasını istiyoruz"- "İsteriz ki Suriye'de barış bir an evvel olsun.

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye olarak, içi yanan bir ülke olarak, 911 kilometrelik ortak sınırı olan bir ülke olarak, Suriye'de her atılan kurşundan burada içi yanan bir ülke olarak biz Suriye'de barışın sağlanmasını istiyoruz." dedi.

Kurtulmuş, A Haber televizyonunda konuk olduğu canlı yayın programında değerlendirmelerde bulundu ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İsrail ile varılan mutabakat kapsamında karşılıklı büyükelçi atamasının ne zaman yapılacağı yönündeki bir soru üzerine Kurtulmuş, "İsrail Güvenlik Kabinesinin onayı oldu Türkiye'de de TBMM'den bu onay geçerse zaten ondan sonra ilk yapılacak işlerden bir tanesi resmen birbirimizi tanıdığımızı gösteren adımların atılmasıdır. Bu da Dışişleri Bakanlığının çalışması ve kimin atanacağı da Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiridir. Büyükelçi ataması gerçekleştirilecektir" dedi.

Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım'ın "Irak, Suriye ve Mısır ile kavga için çok neden yok" yönündeki açıklamalarının anımsatılıp Suriye'de Esed, Mısır'da Sisi'nin görevine devam etmesi halinde bu ülkelerle Rusya ve İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesine benzer adımların atılmasının mümkün olup olmadığı yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

"Türkiye halkı, Mısır ve Suriye halklarıyla kardeştir. Bizim ne Mısır ne de Suriye halkıyla en ufak bir problemimiz olmadı, bundan sonra da olması mümkün değildir. Buradaki sıkıntı, rejimlerin ülkelerini yönetme tarzından ortaya çıkan siyasi türbülanslar ve bunların da Türkiye'yi ilgilendiren kısmıdır."

- "Uluslararası camianın da barışa katkısı lazım"

Kurtulmuş, Mısır'da ilk defa halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanın ülkeyi yönetmesine izin verilmediğini anımsatarak Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin akşamdan sabaha bozulmadığını, Türkiye'nin darbecilere karşı tavır aldığını söyledi.

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için mevcut Mısır yönetiminin artık demokratik kurallara uymaya başlayacağını gösteren birtakım emareler ortaya koyması gerekeceğini vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bizim derdimiz, Mısır halkının durumunun iyileşmesi. Biz zaten Mısır halkı ile Türkiye halkı arasındaki ilişkiyi tekrar onarırız ama sonuçta bu anormalleşmenin nedeni olan antidemokratik, baskıcı rejimin kendisini gözden geçirerek durumu iyileştirici ilave adımlar atması gerekir. Bu olmak mecburiyetindedir. Artık dünya kamuoyu da bu kadar baskıcı bir yönetimi çok fazla toleransla karşılamayacaktır kanaatindeyiz."

Suriye'deki durumun ise önce iç savaş ardında vekalet savaşları şeklinde geliştiğine dikkati çeken Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Eğer büyük güçler Suriye meselesinde barışçıl bir çözümün yolunu açmazlarsa bunun akıbeti ne Amerika'nın ne Rusya'nın ne Avrupa ülkelerinin karşılamayacağı bir büyük maliyeti ortaya çıkarır. Bunu tüm ülkeler gördü ama 5 sene geçti. 450 bin insan haksız yere zalim bir rejim tarafından yok edildi. O canım şehirler ortadan kaldırıldı, tarih ve kültür talan edildi. Suriye halkının kendi içerinde oluşturduğu, olgunlaştırdığı adımların atılması ve uluslararası camianın da bu barış sürecine katkıda bulunması lazım. Türkiye olarak, içi yanan bir ülke olarak, 911 kilometrelik ortak sınırı olan bir ülke olarak, Suriye'de her atılan kurşundan burada içi yanan bir ülke olarak biz Suriye'de barışın sağlanmasını istiyoruz."

- "Suriye'de yeni bir safha kaçınılmaz olarak başlayacak"

Kurtulmuş, Suriye'nin, bazı ülkeler için uzakta kendi ulusal menfaatleri için mücadele ettikleri bir yer olabileceğini ama Türkiye için hısım ve akrabaların olduğu bir memleket olduğunu aktararak şunları kaydetti:

"İsteriz ki Suriye'de barış bir an evvel olsun. Bunun için de Türkiye her türlü görüşü paylaşmaya hazırdır. Bu anlamda özellikle Rusların Esed rejimine artık arka çıkması, sivil yerleri bombalaması... Bütün bunları bir an evvel bırakması ve Suriye'de barışın diliyle konuşulabilecek bir sürecin süratle gündeme getirilmesi gerekiyor ama hiç kimsenin de bu kadar ağır bedel ödemiş Suriye halkının istemeyeceği bir çözümü Suriye'ye dayatmaması gerekir diye düşünüyoruz. Bunun için evet Suriye'de yeni bir sayfa, yeni bir safha kaçınılmaz olarak başlayacaktır. Bunun alternatifi bölgesel ya da küresel bir savaştır. Ne Amerika bunu göze alır, ne Rusya bunu göze alır."

Mısır'a bir heyetin gönderilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine ise Kurtulmuş, bu konuda henüz resmi bir girişimin olmadığı bilgisini verdi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler