Başbakan Yardımcısı Canikli, Trabzon'da

Başbakan Yardımcısı Canikli, Trabzon'da

Canikli:- "Son günlerde fındığın fiyatında aşağı yönlü gidiş var. Bunun nereden kaynaklandığını araştırıyoruz. Eğer normal piyasa şartları dışında, arz-talep dengesi dışında, dışarıdan müdahalelerle piyasa şartları bozularak fındığın fiyatı bu noktaya gel

TRABZON (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Son günlerde fındığın fiyatında aşağı yönlü gidiş var. Bunun nereden kaynaklandığını araştırıyoruz. Eğer normal piyasa şartları dışında, arz-talep dengesi dışında, dışarıdan müdahalelerle piyasa şartları bozularak fındığın fiyatı bu noktaya geliyorsa elbette ona yönelik gerekli kararlı adımları atacağız." dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere kente gelen Canikli, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu ziyaret etti.

Canikli, burada yaptığı açıklamada, Trabzon'un geliştiği, güzelleştiği ve güçlendiğini görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Trabzon'da inanılmaz bir hareket olduğunu dile getiren Canikli, ekonomi, turizm, sağlık ve bütün alanlarda çok güzel gelişmeler olduğunu, bunların Trabzon'un şehircilik anlamında daha modernleşmesi çalışmalarını da hızlandırdığını dile getirdi.

Canikli, Trabzon'un dünyanın incilerinden birisi olduğunu vurgulayarak, "Geçmiş dönemlerde maalesef Türki̇ye'ni̇n ortak problemi̇ olarak ci̇ddi̇ bir yapılaşma sıkıntısı oldu. Biz bu on yılların problemi olan bu problemleri de dönüşüm projeleri çerçevesinde ortadan kaldırmaya çalışıyoruz Türkiye'nin her tarafında." ifadesini kullandı.

Trabzon'un bu noktada çok büyük bir adım attığını, mesafe aldığını ve önemli projeleri hayata geçirdiğini kaydeden Canikli, bu projelerin sonuçlandırılmasında elbette en büyük payın Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu, bunun için ihtiyaç duyulan kaynakların derlenmesinden diğer ihtiyaç olan bütün alanlara kadar her türlü imkanın sağlandığını belirtti.

- Çarpık yapılaşma sorunu

Canikli, 2002'den bu yana bütün alanlarda geçmişin olumsuz yapılanmasının düzenlenmesi, ortadan kaldırılmasıyla meşgul olduklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çarpık yapılaşma, çarpık şehirleşme bunlardan bir tanesi ve ciddi maliyet getiren problemlerden bir tanesi ama bedeli, maliyeti ne olursa olsun, inşallah bütün Türkiye'nin her tarafında şehirlerimizi daha modern, yaşanabilir, insanlarımızın daha müreffeh huzurlu bir ortamda hayatlarını idame ettirebilecekleri, daha sevgi dolu alanlara dönüştürmemiz gerekiyor. O noktada Trabzonumuz güzelliğini kendi içinde barındırıyor. Bizim görevimiz de hep birlikte onu daha çok açığa çıkarmak, o güzelliği bütün dünyanın faydalanabileceği bir hale getirmek.''

Trabzon'un son yıllarda turizmde sıçrama yaptığına da dikkati çeken Canikli, "Gelen turistlere son derece kaliteli hizmet veriliyor. Doğal bir talep de söz konusu. O açıdan hem ülke ekonomisine hem Trabzon ekonomisine önemli katkı sağlanıyor." diye konuştu.

Canikli, görevlerinin, Trabzon'un bütün ihtiyaçlarının karşılanması, giderilmesi olduğunu vurgulayarak, "Hükümet ve devlet olarak elbetteki bizim görevimiz. Bu görevimizi de Trabzon'un önemi ve ağırlığı çerçevesinde yerine getirmeye çalışıyoruz. Bundan sonra da bu eğilimimiz devam edecek. Trabzon'un hangi alanlarda ne kadar ihtiyacı varsa bunlar karşılanmaya devam edecek. Trabzon'un gelişmesi, kalkınması noktasında hangi proje hayata geçiriliyorsa onları sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Bazı sıkıntıların kaynak aktarılmasıyla giderilemeyeceğini dile getiren Canikli, bunlardan birisinin de arazi meselesi olduğuna işaret etti.

Canikli, bu coğrafyanın en büyük probleminin arazi meselesi olduğunu belirterek, zor şartlara rağmen o alanda da çaba sarf edildiğini söyledi.

Arsin bölgesindeki sanayi altyapı oluşturma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok da başarılı gidiyor ve bu bölgenin sanayi altyapısını güçlendirecek, tahkim edecek, o alanda da çok büyük katma değer üretimine katkı sağlayacak bir sanayi bölgesi haline gelecek. Onunla ilgili de kaynak aktarımı noktasında hiçbir tereddüt, sıkıntı yok. Devletimizin ve hükümetimizin kararlılığı devam ediyor. Çünkü Trabzon'umuz için önemli bir proje. Onu da inşallah sonlandıracağız. Gereken her türlü kaynağı aktaracağız."

- "YGS'ye giren öğrencilere başarılar"

YGS sınavına giren öğrencilere de başarılar dileyen Canikli, "YGS sınavına giren bütün çocuklarımıza da hem başarılar hem de geçmiş olsun diyoruz. Benim de kızımın için de bulunduğu evlatlarımızın Rabbim yardımcıları olsun. Hakikaten biz de geçtik ama şimdi çocuklarımızın belki o baba hassasiyetin kaynaklanıyor, o telaşları bizi çok etkiliyor. Telaşları, belki zaman zaman kaygıları normal. Bu tür sınavlar öncesinde ama yine de anne baba yüreği, çocuklar söz konusu olunca daha kırılgan hale geliyor Rabbim yardımcıları olsun, başarılar diliyoruz. İnşallah bir sonraki sınavı da atlatırlar." dedi.

- "2002'den beri fındık üreticimizi hiç mağdur etmedik"

Canikli, fındık ile ilgili de değerlendirmede bulunarak, şunları kaydetti:

"Bizim buradaki politikamız 2002'den beri zikzak çizmeden, taviz vermeden tarımda bütün üreticilerimizin ve özelde de fındık üreticilerimizin mağdur edilmemesi ilkesi üzerine oturtuldu. Bundan hiç taviz vermedik ve bugüne kadar da 2002'den beri fındık üreticimizi hiç mağdur etmedik. Bundan sonra da etmeyeceğiz. Çünkü son 15 yıllık dönemde de fındığın fiyatının manipüle edilerek, kısır menfaatler uğruna üreticimizin zarara uğratılması sonucunu doğuracak adımların atıldığını, teşebbüslerin olduğunu biliyoruz. Zaman zaman da takip ediyoruz, bunlar gündeme geliyor."

Önceki sezondan önce de fındık üzerinde birtakım fiyatı üzerinden spekülasyonların yapıldığına şahit olduklarını belirten Canikli, "Orada da gene müdahaleyi yaptık ve sezon üreticimizi memnun edecek bir fiyatla sonuçlandı. Son günlerde fındığın fiyatında aşağı yönlü gidiş var. Bunun nereden kaynaklandığını araştırıyoruz. Eğer normal piyasa şartları dışında, arz-talep dengesi dışında, dışarıdan müdahalelerle piyasa şartları bozularak fındığın fiyatı bu noktaya geliyorsa elbette ona yönelik gerekli kararlı adımları atacağız." diye konuştu.

Canikli, bununla ilgili gerekli başvuruların Rekabet Kurumuna yapıldığını ifade ederek, Rekabet Kurumunun çalışmasını yürüttüğünü anlattı.

Önce bu tespiti yapacaklarını kaydeden Canikli, şunları söyledi:

"Eğer böyle bir manipülasyon yok, normal arz talep ilkeleri kuralları çerçevesinde bir fiyat oluşumu söz konusuyla onu da takip edeceğiz ve özellikle önümüzdeki sezon öncesinde tabi arz durumunu da dikkate alarak, üreticimizi mağdur edecek bir arz durumu ortaya çıkarsa, öyle bir gelişim söz konusu olursa geçmiş dönemlerde olduğu gibi gerekli müdahaleleri yapacağız. Burada bu müdahale her türlü yöntemi içerebilir. Psikolojik yönetiminden tutun gerekirse şartlar oluşursa müdahale alımı da dahil olmak üzere her türlü müdahaleyi yapacağız. Temel kriterimiz fındık üreticisinin, hiçbir üreticimizin mağdur edilmemesi esası üzerine kurulu ve bu 14, 15 yıllık dönemde de hiçbir zaman mağdur edilmedi."

Canikli, 2002'de fındığın fiyatının 90 sent olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün 3 dolar civarında ve o zaman bütün üretici örgütlerinin bizden talebi 'Fındığın fiyatını 1,2 dolara getirin ve orada sabitleyin' idi. Nereden nereye geldik. Bugün bu üreticimizi rahatsız eden bu fiyat seviyesi yaklaşık 3 dolar civarında fiyat, buna rağmen üreticimiz memnun değil. Ben şu fiyat olsun, bu fiyat iyidir anlamında bir şey söylemiyorum. Yorum yapmıyorum, sadece hatırlatma yapmak için bu bilgileri veriyorum ama sonuç itibarıyla oturup konuşacağız üreticimizle. Üreticimizin bu noktada beklentisi, talebi rasyonel olacak şekilde ona göre gerekli tedbirleri alacağız ve sezona girerken inşallah mağduriyet oluşturacak düşük bir fiyatın oluşmasına müsaade etmeyeceğiz."

Konuşmaların ardından Gümrükçüoğlu, Canikli'ye telkari işlemeli serender takdim etti.

Ziyarete Trabzon Valisi Yücel Yavuz, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, AK Parti il Başkanı Haydar Revi de katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler