Başbakan Davutoğlu, Ankara Valiliği'nde birifing aldı

Başbakan Davutoğlu, Ankara Valiliği'nde birifing aldı

Davutoğlu: (5)- "Doğal kaynakları dar olmakla birlikte maden kaynakları zengin olan bir ülke olarak bu kaynakları değerlendirmek de bizim ülkemizin ekonomik zenginliği bağlamında bir görevimizdir"- "Bu ülkenin havasını, suyunu, taşını, toprağını hep berab

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Doğal kaynakları dar olmakla birlikte maden kaynakları zengin olan bir ülke olarak bu kaynakları değerlendirmek de bizim ülkemizin ekonomik zenginliği bağlamında bir görevimizdir" dedi.

Davutoğlu, Ankara Valiliği'nde aldığı brifingin ardından gündeme dair açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bir basın mensubunun Artvin'de faaliyete geçirilmesi planlanan maden ocağı çalışmalarına ilişkin tartışmalarla ilgili görüşlerini sorması üzerine Davutoğlu, yaşanan terör olayına rağmen Artvin'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin havasının, suyunun, taşının, toprağının, güneşinin 78 milyona emanet olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Gerek insan olarak Allah'ın lütfettiği zenginliklerin korunması gerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yetkilileri olarak da Türkiye'nin her tarafındaki çevrenin korunması da bizim en asli görevlerimiz arasındadır. Seçim mitingi için gittiğimde de zikrettim, dünyanın en güzel coğrafyalarından biridir o yaylalar. O dağlar, o tepelerin korunması bizim için asli bir görevdir" diye konuştu.

Türkiye'nin doğal kaynak ve doğal gaz konusunda çok zengin olmadığını ama maden bakımından zenginliği bulunduğunu belirten Davutoğlu, bu zenginliğin yeterince kullanılmadığı konusunda da eleştirildiklerini ifade etti.

Ülkenin zenginliği için madenlerin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, "Hepimizin üzerinde anlaşması gereken iki prensip olmalı. İster şu görüşte olalım, ister bu görüşte. İster çevreci olalım, ister enerji kaynaklarını kullanmaya dönük bir yaklaşım içinde olalım. Gelin şu iki konuda anlaşalım, bu ülkenin havasını, suyunu, taşını, toprağını hep beraber koruyacağız. Aynı şekilde bu ülkenin doğal kaynaklarının da ekonomiye katkı olarak gelmesi için hep beraber çalışacağız. Birbirleriyle çelişen tutumlarda değil illa birini diğerine tercih etme durumunda da değiliz" değerlendirmesinde bulundu.

Teknolojinin çok geliştiğini, artık yerin altındaki kaynağın çevreye zarar vermeden de çıkarılıp işlenebildiğine dikkati çeken Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"19. yüzyılın barbar sanayileşmesi gibi bir durumla karşı karşıya değiliz. 20'nci yüzyılda elektrik sektörüyle birlikte gelişen sanayiyle de karşı karşıya değiliz.Otomasyon dönemi de geçti. Birkaç gün önce Bilim Teknoloji Yüksek Kurulunda sanayi 4.0 üzerine konuştuk. Artık birçok şey çevreye zarar vermeden de yapılabiliyor. O zaman Artvin'deki yerel aktörlere de buradan sesleniyorum, Türkiye'nin genelindekine de...Hepsiyle konuşmaya hazırız. Bu projenin 2013'te başlayan ilk çalışmalardan bu yana da ciddi mesafeler alındı."

Ankara’daki terör saldırısından bir gün sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ile 3,5 saat süren bir toplantı gerçekleştirdiğini aktaran Davutoğlu, Bakanlara gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdiğini söyledi.

İlgili firmanın 3-4 sene önce ihaleyle burayı aldığını söyleyen Davutoğlu, itirazlar sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ikinci ÇED raporuyla bazı düzeltmeler yaptığını anlattı.

Projenin başta "açık galeri" şeklinde planlandığını ancak sonra çevreye zarar verebileceği gerekçesiyle "kapalı galeriye" geçildiğini kaydeden Davutoğlu, "Şimdi yerin altından bunu çıkaracağız ama yerin üstüne zarar gelmeyecek, bunun formülü. Bana aktarılan teknik bilgiler itibarıyla söylüyorum, 'açık galeri' olsaydı çevreye zarar verecekti, ben bunu görüyorum. Ama ikinci ÇED raporunda bunun kapalı galeriye dönmesi kararlaştırılmış ve açık galeri olması önlenerek çevre zararları bertaraf edilmiş" diye konuştu.

-"Çevre zararı minimize edilmiş hatta yok edilmiş"

Davutoğlu, diğer önlemlerin de bakırın Cerattepe'de değil Murgul da işletmesi ve ağaç kaybı olmaması için cevherin teleferikle taşınması olduğunu belirtti.

"3 tedbirde alınmış bir şekilde çevre zararı minimize edilmiş hatta yok edilmiş durumda" ifadelerini kullanan Davutoğlu, diğer şehirlerde de başka madenlerin bulunduğunun altını çizdi.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bütün bunlar yerin altında kalsın dokunmayalım' derseniz bu sefer biz bütün bunları dışarıdan ithal etmek durumunda kalacağız, ihtiyaçları karşılayamayacağız ve zenginliğimizi dışarı ihraç edemeyeceğiz cari açık dahil bir çok sıkıntı da doğacak. Dolayısıyla gelin Artvinlilere de sesleniyorum; bütün çevreci ya da enerji ağırlıklı olarak düşünen sivil toplum kuruluşlarına da bu iki prensipte anlaşalım. Çevreyi koruyacağız, yer altı zenginliğimizi de ekonomimize katkı olarak sunacağız. Bu ikisi uzlaşmaz hedefler değil. Bunları birlikte gerçekleştireceğimize inanıyorum. Burada olmaması gereken şey şu, 'nasıl olsa bir fırsat bulduk, mademki Artvin'de böyle bir hassasiyet var. Dolayısıyla kamu düzenini de yok sayarak gidelim, orada bir provokasyon yapalım, hükümete de eleştiri yöneltelim, hükümeti de suçlayalım bu bir fırsattır' diye düşünenler de varsa işte o fırsatçılara da taviz vermeyiz. Onun da bilinmesini isterim. Her şeyi konuşuruz ama böyle bir provokasyon çıkarmak kastıyla birisine bir şey yönelirse de Türkiye hukuk devleti gerekli tedbiri alır."

Konuya ilişkin davanın devam ettiğini anımsatan Davutoğlu, dava neticelendiğinde yargı kararının gereğinin de yapılacağını söyledi.

Ama karar alınana kadar da gereken işlemlerin yapılacağını dile getiren Davutoğlu, "Herhangi bir aşamada bir zarar gelirse, işte bunu da taahhüt ediyorum. Ola ki bütün bu tedbirlerden sonra hala orada diyelim bir zarar o andan itibaren de Artvin’in yeşil dokusunu korumak boynumuzun borcudur, gerekli adımı o anda da atarız. Ama istismar edilmesine, provokasyonlara alet edilmesine de izin vermeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler