Bangladeş’teki çiftlikten dünyaya timsah gidiyor

Bangladeş’teki çiftlikten dünyaya timsah gidiyor

Bangladeş’in güneyindeki “timsah çiftliğinde” 600’e yakın timsah bulunuyor- Timsahlar etleri ve derileri için birçok ülkeye ihraç ediliyor- Fazla ziyaretçi sayısının “hayvanların doğasını bozacağı” gerekçesiyle çiftliğin reklamı yapılmıyor

BALUKHALİ (AA) - TUĞRUL ÇAM - Bangladeş’te bulunan çiftlikte beslenen timsahlar, derileri ve etleri için dünyanın çeşitli ülkelerine satılıyor.

Bangladeş’in Cox’s Bazar kenti yakınlarındaki Balukhali bölgesinde geniş bir arazide kurulu çiftlikte çeşitli yaş ve ebatlarda timsah besleniyor. Çiftlikte şu anda 600’e yakın timsah bulunuyor.

Çiftlik görevlilerinin AA muhabirine verdiği bilgiye göre, irili ufaklı timsahlardan yetişkinlerin uzunluğu 5 metreyi, ağırlığı ise 400 ila 500 kiloyu buluyor. Yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren çiftlikteki timsahlar Avustralya, Malezya ve Tayland gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Timsahların eti restoranlarda, derisi ise çanta, ayakkabı ve kemer gibi ürünlerin yapımında kullanılıyor. Ayrıca bu hayvanların dişlerinden kolye, küpe gibi süs eşyaları yapılıyor. Timsahların özellikle derilerinin lüks markalar tarafından tercih edildiği belirtiliyor.

Timsah çiftlikleri daha çok Avustralya, Tayland ve Afrika ülkelerinde bulunuyor. Bangladeş’te buna benzer birkaç çiftlik daha yer alıyor ve bu çiftliklerden birçok ülkeye ihracat yapılıyor. Timsahların etleri ve derileri Bangladeş içinde çok fazla kullanılmıyor.

Hayvan hakları savunucuları ise bu tür çiftliklere tepkili. Birçok hayvansever, timsahların derileri için beslenip öldürülmesine tepki gösteriyor.

Timsahların bakımı ve üretilmesi hakkında da bilgi veren çiftlik görevlileri, hayvanları haftada bir beslediklerini, küçüklerin 1 kilo, büyüklerin ise 4-5 kilo beyaz ya da kırmızı et yediğini söyledi.

Beslenme düzeninin timsahların üremesi için çok önemli olduğunu vurgulayan görevliler, çiftliğe çok fazla ziyaretçi gelmemesi için reklamının yapılmadığını, fazla ziyaretçi olmasının hayvanların doğasını bozacağını belirtti.

Timsah bakıcılarının verdiği bilgiye göre, yetişkin dişi timsahlar yılda 30 ila 70 arasında yumurta veriyor. Timsah yumurtaları kuluçka döneminde çiftlikteki özel bir bölümde en uygun sıcaklıkta tutuluyor. 85-90 günde yumurtalardan çıkan yavruların yaklaşık yüzde 30’u hayatta kalamıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :