Bakan Soylu, AA Editör Masası'na konuk oldu

Bakan Soylu, AA Editör Masası'na konuk oldu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: (4)- "Eskiden bağırıyorduk, Kandil'i alacağız. Ben de söylüyordum. Şimdi bağırmıyorum. Çünkü istediğimiz zaman oraya oturabilme hakkına sahibiz. Zamanlamasını bekliyoruz. Bu bizim için Türkiye için büyük ve önemli bir güçtü

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Eskiden bağırıyorduk, Kandil'i alacağız. Ben de söylüyordum, şimdi bağırmıyorum. Çünkü istediğimiz zaman oraya oturabilme hakkına sahibiz. Zamanlamasını bekliyoruz. Bu bizim için Türkiye için büyük ve önemli bir güçtür. Türkiye'nin geldiği noktadır." dedi.

Soylu, konuk olduğu AA Editör Masası'nda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Soylu, seçim güvenliği tedbirlerine ilişkin bir soru üzerine, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da zaruri haller nedeniyle sandık taşımaları ve birleştirmelerinin olacağını dile getirdi.

Burada güvenlik kaygılarının bulunduğunu anlatan Soylu, "Şehrin içinde PKK'nın yandaşları var. Gidiyor, vatandaşa sandığın başında 'Bu sandıkta kaç oy çıkacağını biliyorum.' diyor veya akşam evini ziyaret ediyor. O algıdan onu kurtarabilmek için güya çay içmeye gidiyor ama PKK tehdidini ona ulaştırmaya çalışıyor. Geçmiş seçimlerde bu oldu. Biz tamamen sahayı PKK'dan steril hale getirene kadar bu uygulamayı yapmak durumundayız. Seçimin güvenliğine ait bir ciddiyet söz konusudur." ifadelerini kullandı.

Ağrı'da mart yerel seçimlerinden sonra 1 Haziran'da seçimlerin tekrarının yapıldığını aktaran Soylu, teşkilat başkanı olarak en çok tehdit ve baskının olduğu okula gideceğini söylediğini belirterek, "Okula indim, bizi silahla karşıladılar." dedi.

Soylu, PKK'nın 40 yıllık bir terör örgütü olduğunu, 40 yıllık bir hadisenin 1 yılda 1,5 yılda silinip atılacağını kimsenin düşünmemesi gerektiğini söyledi.

PKK'nın arkasında koskoca Batı'nın olduğunu ifade eden Soylu, "Bazen bizle beraber çıkar çatışmasına düştüğünü düşünen ülkeler var. Bunlar net bir şekilde varlar." diye konuştu.

Soylu, "Biz, Afrin'e mi gidelim, Kandil'e mi gidelim? diye bir tercih yaptık, Afrin'e gittik." ifadelerini kullandı. Soylu, şunları kaydetti:

"Eskiden bağırıyorduk, Kandil'i alacağız. Ben de söylüyordum. Şimdi bağırmıyorum. Çünkü istediğimiz zaman oraya oturabilme hakkına sahibiz. Zamanlamasını bekliyoruz. Bu bizim için Türkiye için büyük ve önemli bir güçtür. Türkiye'nin geldiği noktadır. Teknolojimiz, insansız hava araçlarımız, istihbaratımız, donanımımız, beşeri unsurlarımız ve etrafımızda kurduğumuz coğrafyadaki ilişkilerimiz de buna müsait. Çok rahatız."

- "Herkesin özgür iradesiyle oyunu kullanabileceği bir noktaya geldik"

Türkiye'yi seçimlerde herkesin özgür iradesiyle oyunu kullanabileceği bir noktaya getirebileceklerini düşündüklerini aktaran Soylu, "Yine de bir iklim oluşturmaya çalışacaklardır. Bu tabi sosyolojik bir şeydir. Fiziki değil, fiziki kimseye böyle bir şeyi müsaade etmeyiz. Türkiye'nin hiçbir tarafında müsaade etmeyiz. Sosyolojik bir şeydir. O sosyolojik şeyin de yansımalarını bu seçimde göreceğiz." ifadelerini kullandı.

"PKK'nın tarzanlarından" birkaçının bazı maden ocaklarını tehdit etmeye çalıştıklarını dile getiren Soylu, o kişileri hemen yakaladıklarını söyledi.

Soylu, devletin şu anda Doğu ve Güneydoğu'da her şeye hakim olduğunu, psikolojik ve saha üstünlüğünün üzerinde olduğunu anlattı.

Ankara veya Batı'dan ahkam kesmenin yanlış bir yöntem olduğunu vurgulayan Soylu, şöyle devam etti:

"Bence muhalefet partilerinin de düştüğü hadise budur. Bir, kendi adamları üzerinden sürekli olarak bir dinleme ortaya koyuyorlar. İki, şunu bilmek lazım, Doğu ve Güneydoğu 40 yıl mahalle baskısı üzerinden gitti. Oradaki hangi siyasi parti mensubu olursa olsun muhakkakki bir can kaygısı taşıdı. Teşkilat mensuplarımızı şehit verdik. Şehit etmelerinin sebebi, ötekilerine mesaj verdiler. Buna itiraz edeceklerine ellerine saz veriyorlar. Sevgi kelebekleri oluyorlar. Sanki her şey ağaç, böcek ve çiçek."

- "Ortaya çıkan huzur ortamını unutturmaya çalışıyorlar"

"Sandık güvenliğiyle ilgili eleştiriler ve Selahattin Demirtaş'a destek çıkmak, muhalefetin AK Partiyle bir mücadele stratejisinin bir unsuru olarak kullanılıyor olabilir mi?" sorusuna Soylu, hem AK Partiyle mücadele stratejisi hem de Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili mücadele stratejisi olduğunu söyledi.

- "Dünya şehirleri terör tehdidi içerisinde"

Soylu, bütün dünya şehirlerinin şu anda terör tehdidi içerisinde olduğunu söyledi. Bu tehdidi oluşturanın batı ülkeleri olduğunu belirten Soylu, ülkeler arasındaki gelir eşitsizliği, göçe olan duyarsızlıklar, ülkelerin gittikleri yerlerde yaptıkları haksızlıklar, Afganistan gibi 40 yıldır çözülmemiş problemler ve vekalet savaşlarıyla yürüyen durumun Batı'nın kucağına oturduğunu ifade etti.

Londra, Paris, Berlin, Hamburg ve batının bütün şehirleri ile metroları ve alışveriş merkezlerinin tehdit altında olduğuna işaret eden Soylu, bu duruma karşı tedbir alınması gerektiğini anlattı.

Şehirleri, standardı yüksek, güvenilir yaşanan şehirler haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Soylu, şu ifadelere yer verdi:

"AK Parti geldiği günden itibaren hakikaten çok önemli işler yaptı. Güneydoğu'da kalekollarından birçok güvenlik yollarına kadar adımlar attı. En önemli birimlerimiz polis ve jandarma iç güvenliğinin tesisi güvenlik korucusu ve sahil güvenlik, biz buradan epeyi adamı FETÖ'den ihraç ettik. Aslında sayı açısından sıkıştık. FETÖ'yle mücadele edeceksiniz, en iyi adamlarınızı oraya koyacaksınız, PKK ile mücadele edeceksiniz, en iyi adamlarınızı oraya koyacaksınız. İstihbaratınız, Kaçakçılık ve Organize Şubelerinizin bir bölümü, bu işlerle uğraşan bölümlerin bir bölümü FETÖ'cü çıkmış, buraya yerleştireceksiniz.

Bu arada trafiği ve asayişi bunun hepsini yapacaksınız. Süratle toparlanıldı. Özellikle 2015 Temmuz'dan sonra süratle toparlanıldı. Rakamlarda falan görünüyor. Bir metruk binalar var. Yılbaşı itibariyle 60 bin tespit ettik. 20 binini yıktık. 2 binin de yıkım işlemi devam ediyor. Metruk binalar, uyuşturucu, asayişsizlik, çete ve serkeşlik üretiyor. 20 bin tanesini yıktık. Yıl sonuna kadar inşallah hepsini bitirmiş ve milletimizi bu işten kurtarmış olacağız."

Belediyelere "yıkın" talimatı verdiğini dile getiren Soylu, "Ben açık söyledim, bana yine kızabilirler. Dedim ki, belediyelere, CHP'li belediyelere de söyledim, hepsine... 'Metruk binaları yıkın kardeşim, kimse bir şey derse İçişleri Bakanı talimat verdi diyin' dedim. Bu binaların sahipleri de olmuyor. Yıkılabilmesi için birtakım kanuni meseleler var. 'Yıkın gidin, gece yarısı kim vurduya gitsin dedim' Ne yapayım. Eğer orası bir şey üretecekse yıkın bunu." şeklinde konuştu.

- "2016'dan itibaren bin 958 PTS'miz var"

Soylu, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ve GAMER diye iki sistem oluşturduklarını ifade etti.

İkisinin de birbiriyle entegre olduğunu belirten Soylu, bu sisteme Plaka Takip Sistemini (PTS) entegre ettiklerini dile getirdi.

PTS hakkında bilgi veren Soylu, şunları söyledi:

"Bir aracın plakası sahte mi değil mi, ikiz mi değil mi? Bir araç bombalı bir araç mı, değil mi? Daha önce bir kaydı var mı, yok mu? Trafiğe çıkması sakıncalı mı, değil mi? Türkiye'de özellikle 2016'dan itibaren bin 958 PTS'miz var. Türkiye'nin her yerinde ve sürekli artırıyoruz. Aynı zamanda şehrin içerisinde geziyorlar ve gezerken de bunu görebilme fırsatına sahipler.

Benzin istasyonuna gidiyorsunuz, benzin alıyorsunuz o bizim sistemimize düşüyor. 'Bu araç buradan benzin aldı' diye. Sistemimiz, aracın plakası ikiz plakaysa hemen alarm veriyor. Jandarmayla polisi de birbirine entegre ettik. 125 tane yazılım yaptık. Yüzlerce, binlerce kişi yakalandı. Birçok eylem böyle engelleniyor zaten. Kaçakçılık ve Organize, bir program yazdı. Motorize ekiplerimizi yüzde 82 artırdık. En kaliteli motosikletleri aldık. Bütün Türkiye'ye yaydık, yaymaya devam ediyoruz."

Normalde motosiklet almaları için bu kadar bütçeleri olmadığını dile getiren Soylu, "Maliye Bakanımızdan Allah razı olsun." değerlendirmesini yaptı.

- "Aydınlatma oranları bu yıl yüzde 11 yükseldi"

Soylu yeni bir sisteme daha geçtiklerini vurgulayarak, şunları aktardı:

"Semt Mahalle Esaslı Güvenlik Yönetimi. Ondan bir ara çıkılmıştı. Böylece uyuşturucu mahallelere tam sirayet etti. Şimdi semt-mahalle merkezli ekiplerin sayılarını artırdık. Personel aldıkça onlara veriyoruz. Karakolları güçlendiriyoruz. Polis merkezlerini ciddi şekilde güçlendiriyoruz. Örneğin Ankara'da günde yapılan 60 hırsızlık 10'a düştü. Bu büyük rakam 6 ayda. Bu modeli şehirlerimize uyguluyoruz.

Bir de bir yarışmaya tabi tuttuk arkadaşlarımızı. Geçen ayın birincisi Erzincan'dı. Biz aydınlatma oranlarına bakıyoruz. Geçen seneye oranla bu yıl yüzde 11 yükseldi. Avrupa ülkelerinde yüzde 1 veya 2'lik yükselmeleri İçişleri Bakanları çıkar böbürlenerek anlatırlar. Ayrıca bir kriter daha getirdik. Olay oranının düşmesi. Olay oranından da geçen seneye oranla yüzde 20 düştü. Bütün bu iki kriterde şehirlerdeki asayişi sağlamaya çalışıyoruz."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :