Bakan Eroğlu'dan "su ve gıda" güvenliği çağrısı

Bakan Eroğlu'dan "su ve gıda" güvenliği çağrısı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:- "Herkes için gıda, su ve kişisel güvenliğin sağlandığı bir dünya kurmak mümkün. Bunun sağlanabilmesi için insanların davranış şekillerini değiştirmesi ve bugünden itibaren su ve gıda sağlayan her karış toprağın korunması

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, herkes için gıda, su ve kişisel güvenliğin sağlandığı bir dünya kurmanın mümkün olduğunu belirterek, insanları su ve gıda sağlayan her karış toprağı korumaya çağırdı.

Bakan Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada arazi bozulumu, kuraklık, çölleşme, iklim değişikliğinin tetikleyici etkinin açlığı, göçü, işsizliği, yoksulluğu, savaşı ve istikrarsızlığı beraberinde getirdiğini söyledi.

İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu tehlikelerle baş edebilmesinin tek yolunun ülkelerin birlikte hareket ederek, iş birliği içerisinde önemli faaliyetler gerçekleştirmesi olduğunu belirten Eroğlu, bu çerçevede Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 12. Taraflar Konferansı'nın (COP12) geçen yıl Ankara'da düzenlendiğini ve konferansın dönem başkanlığını Türkiye'nin yaptığını anımsattı.

Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Söz konusu sözleşme kapsamında Afrika'ya büyük önem veriliyor. Afrika'nın Gelişimi için Yeni Ortaklıklar Organizasyonu (NEPAD) Senegal Başkanlığı ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC) COP22 Fas Başkanlığı ortaklığında, geçtiğimiz günlerde Fas'ta, 'Sürdürülebilirlik, İstikrar ve Güvenlik' konularının ele alındığı Afrika Bakanlar Toplantısı düzenlendi. 54 Afrika ülkesinden bakanlar ve üst düzey yetkililer seviyesinde katılımın sağlandığı toplantıda, Türkiye COP12 Dönem Başkanı sıfatının yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı nezdinde de temsil edildi."

- COP12'de arazi tahribatının dengelenmesine yönelik ulusal hedefler belirlendi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Meclisinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin benimsenmesinin önemine değinen Eroğlu, şu ifadelere yer verdi:

"COP12 Ankara Konferansı tarafları, kendi ülkelerinin özgün koşullarına ve kalkınma önceliklerine uygun olmak suretiyle arazi tahribatının dengelenmesine yönelik ulusal gönüllü hedefler belirlemişlerdir. Ayrıca taraflar, bu hedefleri Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin uygulanması kapsamında ulusal eylem planlarına entegre etmek için çözümler aramaya davet etmiştir. Buna ek olarak, Konferans, çölleşme, arazi tahribatı ve kuraklıkla mücadele çalışmalarına ve arazi tahribatının dengelenmesine yönelik girişimlerin yürütülmesine sağlanan teşvik ile mali desteğin artırılması için fırsatlar oluşturulmasını da öngörmüştür.”

COP12'de başlatılan Ankara Girişimi'nin, konferansta alınan kararların uygulanması, aynı zamanda da Arazi Tahribatının Dengelenmesi hedeflerine ulaşmaya yardımcı olmak amacıyla başlatıldığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Bugün itibariyle 102 ülke arazi tahribatının dengelenmesi, hedef belirleme egzersizine katılmışlardır." dedi.

- Türkiye, birçok ülkeyle ortak projeler sürdürüyor

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin ikili ve bölgesel ilişkiler kapsamında birçok ülkeyle ortak çalışmalar ve projeler yürüttüğünü kaydetti.

Bu iş birliklerinin Ankara Girişimi ile daha etkili, daha kalıcı ve daha planlı bir şekilde genişleyerek devam edeceğini vurgulayan Eroğlu, "Herkes için gıda, su ve kişisel güvenliğin sağlandığı bir dünya kurmak mümkün. Bunun sağlanabilmesi için insanların davranış şekillerini değiştirmesi ve bugünden itibaren su ve gıda sağlayan her karış toprağın korunması şarttır. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu tehlike ile baş edebilmenin tek yolu, ülkelerin birlikte hareket edebilmesi ve işbirliği içerisinde bu konuda mücadele ile ilgili önemli faaliyetler gerçekleştirmesidir." ifadelerini kullandı.

Eroğlu, Türkiye olarak "Sürdürülebilirlik, İstikrar ve Güvenlik" Girişimi ile Eylem Planı'nın, UNCCD COP12 anlayışıyla aynı çizgide olduğuna inandıklarını, bu sebeple söz konusu girişimin gecikmeden uygulamaya konulması gereken, çok doğru zamanda başlatılmış bir yaklaşım olduğu kanaatinde olduklarını aktardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler