Bakan Ağbal, AA Editör Masası'na konuk oldu

Bakan Ağbal, AA Editör Masası'na konuk oldu

Maliye Bakanı Ağbal: (3)- "Yatırımı, üretimi, ihracatı ve istihdamı destekleyecek yeni torba yasa tasarısı taslağı üzerinde çalışıyoruz. Haftaya Bakanlar Kurulumuz da uygun görürse bunu Meclise göndermek suretiyle hayata geçirmek istiyoruz"- "Bundan sonra

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, yatırımı, üretimi ve istihdamı destekleyecek yeni torba yasa tasarısı taslağı üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Bundan sonra asgari ücret hiçbir şekilde yılbaşında açıklanmış olan tutarın altına inmeyecek. Bu konuda asgari ücretle çalışan kardeşlerimizi destekleyecek kalıcı düzenlemeyi hayata geçiriyoruz." dedi.

Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Üzerinde çalıştıkları yeni torba tasarısı taslağına yönelik soru üzerine Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak zaman zaman ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak amacıyla yasal düzenleme hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

Ağbal, yatırımları ve istihdamı teşvik etmek amacıyla bir düzenleme hazırlığına başladıklarını ve bu süreçte diğer bakanlıkların da yasal düzenleme önerilerinin ortaya çıktığını dile getirerek, "Maliye Bakanlığı olarak şu anda bakanlıklarımızdan gelen önerileri değerlendiriyoruz. Nihai olarak hükümetimize bunları sunduktan sonra, yakın zamanda düzenlemeleri Meclise sevk etmeyi düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

2018 ve 2019'da yatırım harcamaları kapsamında makine ve teçhizat alanlarını teşvik etmek amacıyla bazı düzenlemeler yapmak istediklerine dikkati çeken Ağbal, "Teşvik belgeli yatırımlarda makine teçhizat alımları KDV istisnasına tabi ancak birçok işletmemiz üretime devam ettiği süreçte de zaman zaman mevcut makine teçhizat stokunu yenilemek istiyor. 2018 ve 2019'da teşvik belgeli olmasa dahi makine teçhizat alımlarına KDV istisnası getirmek istiyoruz." diye konuştu.

Ağbal, yine 2018 ve 2019 yıllarında Ar-Ge merkezlerine alınacak makine ve teçhizatlar ile Ar-Ge ile doğrudan ilişkili alımlara KDV istisnası yoluyla destek vermek istediklerini de söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı istihdam seferberliğine 2020'ye kadar devam edileceğini bildiren Ağbal, bununla ilgili düzenlemenin de torba yasa tasarısı içinde olacağını, sosyal güvenlik primlerinin, gelir ve damga vergisinin devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

Ağbal, özellikle imalat sanayi ve bilişim sektörüne daha yüksek istihdam teşvikleri vereceklerine işaret ederek, torba tasarıyla, alınan vergilerin, asgari ücreti düşürmemesi için kalıcı düzenleme yapmak istediklerini belirtti. İki yıldır bu konuda geçici düzenleme yaptıklarını anımsatan Ağbal, "Bundan sonra asgari ücret hiçbir şekilde yılbaşında açıklanmış olan tutarın altına inmeyecek. Bu konuda da asgari ücretle çalışan kardeşlerimizi destekleyecek kalıcı düzenlemeyi hayata geçiriyoruz." dedi.

Sporun teşviki için birtakım düzenlemeler yapacaklarını ifade eden Ağbal, kulüplerin amatör spora yaptıkları harcamaların vergi kanalıyla düzenlenmesinin önemli olduğunu, bu konuda bazı vergiler üzerinden destek vereceklerini anlattı.

Ağbal, kamu taşınmazlarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin de düzenleme yapacaklarını aktararak, "Otomotiv sektörüne yönelik, yerli otomotiv sektöründe üretim maliyetlerini aşağı çekecek, ÖTV kaynaklı birtakım vergi yüklerini ortadan kaldıracak düzenlemelerimiz olacak. Otomotiv sektörü, yerli araç sektörü önemli. Yerli üretim konusunda desteklerimiz olacak." ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da iş hayatını kolaylaştıracak, işverenlerin sosyal güvenlik kurumlarına yükümlülüklerini azaltan birtakım çözüm ve önerilerinin bulunduğunu dile getiren Ağbal, Ekonomi Bakanlığının da hizmet ihracatı başta olmak üzere ihracatı desteklemek için önerileri olduğunu bildirdi.

Ağbal, tasarı taslağındaki diğer düzenlemelere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Hazine Müsteşarlığımız Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) daha gelişmesi noktasında sisteme ilave birtakım destekleyici düzenlemeler getiriyor. Konut hesabı düzenlemesi mevcut haliyle çok fazla hacim kazanmadı. Konut hesabında biriken tasarruf tutarı sanıyorum 70 milyon lira civarında. Mevcut sistemde sadece yatırdığınız tasarrufa karşılık yüzde 20 devlet desteği var. Burada bu devlet desteği oranının artırılması, konut edinim aşamasında harçların düşürülmesi veya kaldırılması gibi vergilerle ilgili birtakım destekleyici önerileri var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın sosyal hayata dair farklı dezavantajlı gruplara birtakım düzenleme önerileri olacak. Maliye Bakanlığı olarak kamu maliyesini etkileyecek birtakım düzenlemeler getiriyoruz."

Yatırımı, üretimi, ihracatı ve istihdamı destekleyecek düzenlemeleri bu paketin içerisine koymak istediklerini ifade eden Ağbal, "Bakanlıklarımızdan gelen öneriler üzerine teknik çalışmalar devam ediyor. Haftaya Bakanlar Kurulumuz da uygun görürse bunu Meclise göndermek suretiyle hayata geçirmek istiyoruz. Çalışmalar belirli bir aşamaya geldi. Bu hafta sonuna kadar bunları toparlayacağımızı umuyorum." dedi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :