Baharın müjdecisi "İstanbulensis" çiçek açtı

Baharın müjdecisi "İstanbulensis" çiçek açtı

Halk arasında "İstanbul Çiğdemi" olarak adlandırılan ve dünyada sadece Sultanbeyli'deki Aydos Ormanı'nda bulunan "İstanbulensis" çiçeği, baharın yüzünü göstermesiyle açmaya başladı- Sultanbeyli Belediye Başkanı Keskin: - "İstanbul'un çiğdemi artık belirli

İSTANBUL (AA) - SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Dünyada sadece Sultanbeyli'deki Aydos Ormanı'nda bulunan ve endemik bitki türleri arasında yer alan "İstanbulensis" çiçeği, havaların ısınmasıyla açmaya başladı.

Latince ismi "Crocus Olivieri İstanbulensis" olan ve halk arasında "İstanbul Çiğdemi" olarak adlandırılan çiçek, aynı zamanda baharın da müjdecisi olarak kabul ediliyor.

Türkiye'de sadece İstanbul'da yetişen 18 endemik bitki türünün arasında yer alan, adına festivaller düzenlenen çiçek şubat ve nisan aylarında açıyor.

Koruma altına alınan ve neslinin tükenmemesi için Sultanbeyli Belediyesi tarafından ilçenin belirli noktalarında da yetiştirilmeye başlanan "İstanbulensis" çiçeğinin dünyaya tanıtımı hedefleniyor.

Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baharın gelmesiyle birlikte açan "İstanbulensis" çiçeğinin ilçeye ayrı bir renk kattığını ve bu türün korunması için her türlü çalışmada yer alacaklarını aktardı.

Koruma altına aldıkları bitkiyi geçen yıl, TEM otoyolunun yan yollarındaki yeşillik alanlara, ilçedeki bazı park ve bahçelere ektiklerini ifade eden Keskin, "İstanbul'un çiğdemi artık belirli alanlarda değil, ilçemizin her noktasında açmaya başladı. İlk keşfedildiğinde sadece Aydos Ormanı'nda olduğu belirlenen ve nesli tükenmek üzere olan çiçek için bilim adamlarımızla yaptığımız ortak çalışmalar meyvesini verdi. Çalışmaların başladığı ilk günden bugüne gelinen noktada başarı çıtamız yüksek. İstanbulensis'in korunması için atılan her adımda emeği geçenlere teşekkür ederim. Amacımız bu endemik bitki türünü gelecek nesillere aktarmak" diye konuştu.

Keskin, sabah saatlerinde güneşle birlikte açan, güneşin kaybolmasıyla yapraklarını kapatan çiçeğin korunmasında vatandaşlara da büyük görevler düştüğünü vurguladı.

Çiçeği kopartarak veya toprağıyla birlikte evde saksılarda yetiştirmeye çalışmanın yanlış olduğunu, bulunduğu alanlardan kopartılmaması gerektiğini dile getiren Keskin, şunları aktardı:

"Şubat ve nisan aylarında açan baharın müjdecisi çiçeğimiz, ilçenin de sembolü haline gelmiştir. Ender bitki türünü korumak için İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile çeşitli projeler gerçekleştirdik. Proje kapsamında, 2012'de İstanbul'un adını taşıyan bu türün yetiştiği doğal alanlara arazi çalışmaları düzenlenerek, 20 kapsül toplanarak üretim için belirlenen alanlara alınmıştı. Traverslerden çiçek tarhı oluşturulmuş, toplanan kapsül ve tohumlar saksılara ekilerek üretim süreci başlatılmıştı. 3 yıl boyunca üniversite tarafından bitkinin üretim izlemesi yapılmış, bu süreçte her oluşan yeni çiçek soğanlarından tohumlar alınarak yeni saksılara ekilmiştir. 2016 yılında ise elde edilen tohum ve kapsüller Aydos Dağı'nda uygun ortam koşullarına ekilerek bitkinin korunmasına katkı sağlanacak. Halkımızdan isteğimiz çiçeklerine sahip çıksınlar. Dikilen alanlarda açmaya başlayan ve ilçemizi süsleyen baharın müjdecisini gelecek nesillere aktarmakta en büyük desteği onlar bize sağlamalı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :