Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov Gürcistan'da

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov Gürcistan'da

Memmedyarov Tiflis'te Gürcü mevkidaşı Mikheil Janelidze ile bir araya geldi

TİFLİS (AA) - Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü somut bir şekilde desteklediklerini söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak için Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gelen Memmedyarov, Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze ile bir araya geldi.

Memmedyarov ve Janelidze arasında Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda yapılan ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, toplantıda yaptığı konuşmada, dost ve kardeş ülke Gürcistan'da bulunmaktan son derece memnun olduğunu vurguladı. Memmedyarov, Azerbaycan ve Gürcistan'ın 25 yıl önce bağımsızlıklarına kavuşmalarından bu yana karşılıklı olarak toprak bütünlüklerini ve egemenliklerini somut bir şekilde desteklediklerini söyledi.

İki ülke arasında ekonomik iş birliğinin, uluslarararası ve stratejik öneme sahip Bakü-Tiflis-Ceyhan projesiyle başladığını, sonrasında Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projeleriyle devam ettiğini hatırlatan Memmedyarov, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin, bölge için son derece önemli olduğunu, çalışmanın batı ile doğuyu birleştireceğini ifade etti.

Memmedyarov, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçen doğalgaz ile petrol boru hatları projelerine de değinerek, bölge ekonomisinin gelişmesi için büyük bir potansiyelin bulunduğunu vurguladı.

Gürcü mevkidaşı Janelidze'den Güney Osetya ve Abhazya'daki son gelişmelere ilişkin bilgi aldığını, kendisinin de Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki müzakereler konusunda Janelidze'ye bilgi verdiğini aktaran Memmedyarov, Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanlarının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in desteğiyle St.Petersburg'ta bir araya geldiğini hatırlattı.

Memmedyarov, sadece Dağlık Karabağ sorununun çözümü değil taraflar arasında iş birliğinin başlatılmasını arzu ettiklerini belirterek, doğru siyasi iradeye sahip olunması, uluslararası ilkelere uyulması ve BM kararlarına saygı duyulması halinde barış ile kalkınmanın sağlanabileceğine inandıklarını söyledi.

Gürcistan ile uluslararası arenada da birçok konuda hemfikir olduklarını ifade eden Memmedyarov, Gürcü mevkidaşı Jenelidze'yi Azerbaycan'a davet etti.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze de dost ve komşu Azerbaycan'ın Dışişleri Bakanını Tiflis'te ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek, bu ziyaretlerin iki ülke arasında yüzlerce yıllık dostluk ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi ve ileriye götürülmesi amacı taşıdığını bildirdi.

Memmedyarov ile ikili görüşmelerinde, Azerbaycan ve Gürcistan arasında tüm iş birliği konularının ele alındığını aktaran Janelidze, özellikle ticari ve ekonomik ilişkilerde ciddi ilerleme kaydedildiğine işaret etti.

Janelidze, "Gürcistan'da Azerbaycan'dan yapılan yatırımlar arttı. Azerbaycan'dan Gürcistan'a yapılan yatırımlarda da geçen yıllara göre, sadece 2016 yılın ilk yarısında yüzde 135 oranında artış var. Gürcistan'ı en çok Azerbaycan vatandaşları ziyaret ediyor. Turizmde de yüzde 15 oranında artış mevcut." diye konuştu.

Gürcü bakan Janelidze, Memmedyarov ile görüşmelerinde bölgesel meselelerin yanı sıra iki ülkenin toprak bütünlüğü sorunlarını ele aldıklarını, bu sorunların sadece barış yoluyla çözülmesi gerektiğini bir kez daha beraberce vurguladıklarını söyledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'un bugün Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ve Parlamento Başkanı Davit Usupaşvili ile bir araya gelmesi, ardından Tiflis'ten ayrılması bekleniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :